Два протеста против маските и изолаторите в училище се готвят

...
Два протеста против маските и изолаторите в училище се готвят
Коментари Харесай

Родители излизат на протест срещу маските в училищата

Два митинга срещу маските и изолаторите в учебно заведение се готвят родители преди старта на образователната година - на 14 и 15 септември пред МОН и Министерство на здравеопазването, заяви bTV. Демонстрации ще има и в други градове на страната. " Ние не сме някакви екстремисти. Борим се носенето на маски да бъде пожелателно, а не наложително ", обясни един от уредниците на родителския митинг в София Милко Божанков.

Той аргументира настояването на родителите с това, че " няма нито едно клинично проучване в целия свят за това, че маските защищават даже на 60%. За сметка на това има доста проучвания, които потвърждават, че маските вредят освен поради въглероден диоксид, само че вредят прочувствено и душевен на децата ".

Божанков изясни, че няма да пусне своите деца, които са в дребните класове, с маски на учебно заведение. По неговите думи, в случай че имаше изгода от маските, " те към този момент щяха да са унифицирани и от един материал ".

" Моите деца са се срещали с по-опасни вируси от COVID-19 ", сподели различен уредник на родителския митинг - Лили Божкова, която се тревожи повече от това, че маските ще " бъдат компрометирани ", защото ще падат на земята, а по-късно децата отново ще ги поставят на устата си. Очаква се на родителския митинг против маските в понеделник да се съберат 500 души.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира пред БНР първия образователен ден в изискванията на пандемията.

" Силно предлагаме по-голяма част от занятията да се организират на открито , до момента в който метеорологичните условия разрешават. Не сме препоръчвали децата да бъдат затворени в класните стаи ", изясни министърът, откакто през седмицата се разбра, че на доста места се планува дребните възпитаници да не напущат класната стая по през целия ден, с изключение на за вървене до тоалетната.

Министърът напомни, че се планува пазаруването на 80 хиляди устройства, които да влязат в приложимост, в случай че образователният развой в някакъв миг стане краткотрайно отдалечен. Той обаче предвижда, че в случай че се постанова прекосяване към отдалечено образование, то ще е за не по-дълго от 2 седмици.

За разлика от предходната образователна година, през тази ще се пишат отсъствия даже и по време на отдалечено образование.

" Сравнявайки риска от заразяване в учебно заведение, в което се съблюдават ограничения, мисля, че учебното заведение ще е едно от най-безопасните места в обществото . Детето може да се срещне с вируса под дърво и камък. Не можем да създадем учебните заведения остров на благополучие, само че можем да понижим риска до допустима степен ", разяснява пред БНР и основният здравен контрольор Ангел Кунчев.

ДАРЕНИЯ

" Всяка година издавам заповед за учебните заведения да се въздържат оптимално от събиране на дарения. Разбирам, че има потребности, в този момент купуват дезинфектантни, пречистватели за въздуха, UV-лампи. Но образованието е гратис, нито един родител не би трябвало да бъде задължаван ", уточни още министърът. Но добави, че никой не може да бъде спрян да подарява.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР