Два поредни дни, в които пътни фирми със спорни договори

...
Два поредни дни, в които пътни фирми със спорни договори
Коментари Харесай

К: България | Ицо Хазарта влиза в политиката, МВФ очаква 4.4% ръст на икономиката догодина

Два следващи дни, в които пътни компании със противоречиви контракти изсипваха в центъра на София тежка строителна техника в символ на митинг поради неизплатени от страната суми, през днешния ден следобяд стана ясно, че митингите краткотрайно стопират. Това се случи след среща на районния министър Виолета Комитова с управлението на Българска браншова камара " Пътища ", на която беше оповестено, че скоро ще има финално компромисно решение на казуса с неизплатените средства за поправки и пътно поддържане.

Това обаче не значи, че центърът на столицата ще бъде отблокиран. Двата синдиката - КНСБ и КТ " Подкрепа ", оповестиха, че в сряда миньорите от комплекса " Марица-изток " излизат на народен протестен митинг-шествие поради затварянето му. Преди ден стана ясно, че българското държавно управление ще запише датата 2038 година за затваряне на въглищния си комплекс " Марица-изток ", само че страната още договаря с Брюксел за 2040 година
Кои са водещите международни вести в четвъртък може да прочетете. Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме. Най-важното от деняИцо Хазарта ще е лидер на листа на " Продължаваме промяната ", в същия регион е Елисавета Белобрадова от Демократична България
Какво се случи? Днес изтече крайният период за регистрация на депутатските листи на партиите и обединенията за присъединяване в парламентарните избори. И за разлика от предходните два тура този се обрисува да е надалеч по-интересен на избрани места. Такъв образец е обичайно определяният като " лидерски " 25-и изборен регион на столицата. В него лидер на листа от новосформираната партия на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " се оказа Ицо Хазарта. Рап изпълнителят, чието име е Христо Петров, самичък разгласи във фейсбук, че влиза в политиката.

Листата на " Демократична България " в този регион пък ще оглави Елисавета Белобрадова, известна с псевдонима Летящата козила Ерато. Първоначално за лидер на листата на " Демократична България " в този регион се предвиждаше да е съпредседателят на групировката Христо Иванов. В последния миг обаче в листите на обединяването станаха рокади. Иванов беше подложен отпред на тази във Велико Търново (където пък лидер от Движение за права и свободи е Делян Пеевски), както и на тази в Пловдив.

На предишните избори Белобрадова беше в 23-ти регион, където събра доста преференциални гласове, пренареди листата и стана народен представител.

Защо е значимо? Традиционно 25-и регион в столицата, който обгръща Люлин, събира водачите на главните обединения. Водач на листата от ГЕРБ там е Бойко Борисов, а от Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова. Сега в пряк конфликт с тях ще влязат Белобрадова и Христо Петров-Ицо Хазарта и поради тяхната известност отвън политиката като нищо може и да я завоюват.
" Алфа рисърч ": ГЕРБ води, " Продължаваме промяната " е трета, Има Такъв Народ се срутва, а борбата за президент е заплетена
На старта на предизборната акция за изборите 2 в 1 ГЕРБ остава водач в класирането, следвана от Българска социалистическа партия, а групировката на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " е трета с минимална разлика. Четвърта е " Демократична България ", а спечелилият във вота през юли " ИТН " се срутва до пета позиция. Отливът на гласоподаватели евентуално е поради появяването на новата партия на някогашните служебни министри. Последна в Народното събрание ще влезе в Движение за права и свободи, а " Изправи се.БГ! Ние идваме! " евентуално ще остане под чертата. Това е прогнозата на организация " Алфа рисърч " малко повече от месец преди вота. Така най-вероятният сюжет е да има нов шестпартиен парламент, в който за болшинство ще са нужно присъединяване на три или четири партии.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Енергетика 3 Право 1 Енергетика 2 Свят 3 Свят 1 Икономика 2 Енергетика 3 Технологии
По-заплетена от първичните упования се обрисува и президентската борба. Румен Радев води със солидна преднина пред втория - проф. Анастас Герджиков, и третия, който за момента е Лозан Панов. Проучването обаче не мери поддръжката за водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, защото е правено преди оповестяването на кандидатурата му за президент.

Сравнително висока съгласно организацията ще е изборната интензивност, като 52.7% от гласоподавателите считат да гласоподават за президент, а 47.6% - за парламент.
МВФ чака 4.4% растеж на стопанската система на България през 2022 година
Международният валутен фонд (МВФ) остави непроменена прогнозата си за растежа на стопанската система на България следващата година, само че ревизира нагоре с 0.1 прочие пункт упованията си за тази. Така фондът залага растеж на Брутният вътрешен продукт от 4.5% за 2021 година и 4.4% за следващата година, излиза наяве от есенната прогноза на институцията, която беше оповестена във вторник. Експертите от фонда чакат пикът на потребителската инфлация да е в края на тази и началото на идната година. Така средногодишният съгласуван показател на потребителските цени ще се движи сред 2.1% за тази и 1.9% през идната година. От МВФ чакат световният напредък на стопанската система през 2021 година да е 5.9%, след което да се забави до 4.9% следващата година. Основните опасности пред възобновяване са ниските равнища на имунизация в избрани стопански системи, както и нарушените вериги на доставки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР