Два петзвездни малки и скъпи обекта, един 4 и един

...
Два петзвездни малки и скъпи обекта, един 4 и един
Коментари Харесай

Новите хотели на Пловдив: на местни инвеститори и с много звезди

Два петзвездни дребни и скъпи обекта, един 4 и един 3 звезди бяха открити през 2022 година Те са все вложения на локални предприемачи като притежателите на ПИМК, Бойко Качулев, Васил Караилански и Христина и Михаил Тодорови. След замръзването на пазара в пандемията в този момент нощувките порастват, движени от новата промишленост и множеството туристи.
Четири нови хотела с доста звезди единствено за година. Рекордът е на втория по величина град - Пловдив, и надали е постиган през последните десетилетия даже и в столицата. Бумът идва след години застой, в който главните вести бяха за препродажба (например на най-големия хотел от Бедо Доганян към Сава Чоролеев) или ребрандирането на " Империал " (на майката на екскмета Иван Тотев) в Radisson, или пък затварянето на " Марица " на Ветко Арабаджиев. А последното по-голямо отваряне бе на Best Western Premier Пловдив Хилс преди над три години. Така след суперслаб интервал през пандемията тази година се обрисува ударна за пловдивския хотелиерски пазар, който дотук беше доминиран от някогашни държавни приватизирани обекти.

Сега градът е доста по-индустриално развъртян и може да разчита през седмицата на бизнес гости, а краят на коронавирус рестриктивните мерки води до прилив на туристи. Затова за новите обекти, все вложения на пловдивчани, евентуално ще имат пазар, изключително откакто не са колоси.
Реклама
Вдигането на конкуренцията е в по-луксозния сегмент. Пловдив към този момент имаше 20 обекта с 4 и 5 звезди, в този момент към петте от най-високия клас се прибавят още два (ръст от 40%). В тази премиум ниша има и airbnb други възможности.

По публични данни приходите от нощувки в града годишно в последно време са достигали 30 млн. лева Официално в Пловдив към предходната година е имало 99 места за настаняване с над 5.8 хиляди кревати, като в пиковата дотук 2019 година са регистрирани половин милиард нощувки. Сега три от новите хотели са по-скоро дребни, един е междинен и прибавят под 200 нови кревати. И триото обекти с най-вече кревати се резервира непроменено от соца: " Грандхотел Пловдив " (в предишното " Новотел " ) на Сава Чоролеев (662), " Парк-хотел Санкт Петербург " на Георги Гергов (396) и " Рамада " (бивш " Тримонциум " ) на Суди Озкан (290).
Новите звезди на града
Два петзвездни, един четири звезди под международен бранд (Hilton) и един тризвезден. Това е новият контингент от 2022 година Ценово първите три са измежду най-скъпите в Пловдив - равнища от 200-300 лева за двойна стая, като водачът по висока оферта в града е тъкмо от новата редица - Vizualiza. А другият 5-звезден дебютант също е под международен бранд - MGallery на Accor.
Реклама
" Пловдив беше много недооценен като наличие на интернационалните марки, тъй че това, което се случва в този момент, се очакваше. Може би даже пандемията малко позабави нещата. Смятам, че занапред ще навлизат и други интернационалните имена ", сподели Пламен Бачев, сътрудник и управител хотели, консултиране и оценки в Cushman&Wakefield Forton.
Пловдив беше много недооценен като наличие на интернационалните марки, тъй че това, което се случва в този момент, се очакваше. Пламен Бачев
сътрудник и управител хотели, консултиране и оценки в Cushman&Wakefield Forton
Vizualiza - дребен и безценен
С цена за двойна стая от над 300 лева през уикендите новият хотел Vizualiza бие даже софийските многозвездни обекти, в които равнищата са сред 200 и 300 лева

Обектът отвори през март и е благосъстоятелност на двамата акционери в " ПИМК холдинг груп " (известен най-много с транспортния си бизнес, а в последно време и със строителния) - Илиян Филипов и Пенко Несторов, както и реставраторът Цветан Пулев, който държи половината от дяловете. Последният е съучастник с ПИМК и в и Wave Residence - новият им.
Хотел Vizualiza е първият хотел за притежателите на " ПИМК холдинг груп " Илиян Филипов и Пенко Несторов Източник: Хотел Vizualiza
Петзвездният хотел е ситуиран в реставрирана постройка, издигната през 1890 година от двама търговци на тютюн - Димитър Ставридис и Димитър Маврас. В нея се е помещавала фабриката им за тютюн и папироси " Орел ". След 1988 година постройката е неизползваема с години, а сдружението, през което оперира хотелът, " Визуализа ", го придобива през май 2016 година от заличеното през идната година " Роуман вю ". Сделката е в размер на 1.1 млн. лева за терен от 769 кв.м, постройка с повърхност към 430 кв.м и няколко по-малки постройки.
Илиян Филипов, съучастник в " ПИМК холдинг груп " Източник: ПИМК
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР