Два пъти се е увеличил броят на училищните психолози и

...
Два пъти се е увеличил броят на училищните психолози и
Коментари Харесай

Двойно повече психолози в училищата

Два пъти се е нараснал броят на учебните психолози и педагогичен съветници в страната за последните две години. В момента те са 1600, съобщи зам.-образователният министър Деница Сачева на Втората интернационална конференция „ Допълваща и различна връзка “.

По думите ѝ растежът на експертите е вследствие на целенасочената политика на Министерството на образованието и науката. Според груповия трудов контракт в системата на предучилищното и учебно обучение на всеки 400 възпитаници в школата би трябвало да има по един психолог, педагогичен консултант или обществен служащ, а при над 900 – най-малко двама, написа Монитор.

В детските градини пък на всеки 250 малчугани би трябвало да има най-малко по един експерт.

Сачева уточни, че в системата последователно постъпват на работа повече ресурсни учители, психолози, логопеди, рехабилитатори на слуха и говора, учители на деца с нарушено зрение и с умствена назадничавост, педагогичен съветници и други

„ Те са 3933 в учебните заведения и детските градини и още 931 в Регионалните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение. В същото време към момента техният брой е непълен, защото децата със специфични просветителни потребности (СОП) са 20 368 “, сподели Сачева.

Зам.-министърът акцентира, че МОН влага средства в основаване на по-добри условия за образованието на тези деца. През тази година по национална стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ бяха финансирани 38 плана на Центровете за специфична просветителна поддръжка на обща стойност 1,6 млн. лева С тях ще бъдат закупени профилирани уреди, техника, софтуерни артикули, дидактически материали за по-доброто образование на децата.

От новите съвременни технологии ще могат да се възползват близо 3000 малчугани. Израждане на предпазена просветителна среда за деца със СОП пък се планува по започващия план „ Образование за утрешния ден “ по оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. Тя ще включва интерактивни дъски, интерактивни маси в детските градини, таблети, мултимедийни проектори, екрани за визуализация на интерактивно наличие и други

„ Предстои създаването на план „ Подкрепа за приобщаващо обучение “ по Оперативната стратегия, като част от дейностите ще бъдат ориентирани към функционалната оценка на самостоятелните потребности, профилирани образования, работа със фамилиите и децата със особено потребности и други “, добави Сачева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР