Два от проектите, подкрепени с осмото издание на Vivacom Регионален

...
Два от проектите, подкрепени с осмото издание на Vivacom Регионален
Коментари Харесай

Vivacom Регионален грант помага на две читалища в борбата с недостига на вода през лятото и намаляването на отпадъците

Два от плановете, подкрепени с осмото издание на Vivacom Регионален грант, адресират съществени проблеми на локалните общности през лятото – недостигa на вода в четири врачански села и понижаване на замърсяването с пластмасови боклуци в родопския град Костандово.

„ С Vivacom Регионален грант поддържаме цивилен организации, които имат новаторски хрумвания за справяне с належащи проблеми на локалните общности. Проектите с екологична устременост „ Аз съм Костандово “ и „ За да не върви водата на кино “ са прелестен образец тъкмо за това и имаме вяра, че ще имат триумф “, показа Елица Георгиева, шеф Корпоративни връзки във Vivacom.

„ За да не върви водата на кино “ е план на Народно читалище „ Селска пробуда – 1925 “ от село Горно Пещене в региона на Враца. Читалището се ангажира с казуса с дефицита на вода и с хрумвания по какъв начин тя може да бъде пестена и употребена дейно в градинарството. Инициативата включва 7 прожекции, представящи мащабите на казуса, комбинирани със срещи-дискусии сред жителите на четирите врачански села с. Горно Пещене, с. Тишевица, с. Вировско и с. Върбица и специалисти в областта на ВиК и почвите и тяхното стабилно поддържане, където специалистите ще срещнат локалните хора с положителни практики от други региони. Изборът на съответните обитаеми места не е инцидентен – през миналото лято спадна сериозно водата на захранващия ги язовир Тишевица, което докара до засушаване и дефицит на вода за напояване на земеделските култури.

„ Недостигът на вода е неотложен проблем в нашия регион, по тази причина е значимо да научим хората по какъв начин да я употребяват дейно и да продължат да развиват локалното земеделско произвеждане. Плановете ни са да разгърнем още повече концепцията, като създадем прожекции и на други места в Северозапада и създадем мрежа от еко читалища за обмяна на положителни практики и хрумвания “, разяснява Васил Димитров от Народно читалище „ Селска пробуда – 1925 “, с. Горно Пещене.
 
 Vivacom

С решаването на казуса със замърсяването с битови и пластмасови боклуци в град Костандово се заема Народно читалище „ Просвета – 1919 “. Организацията подхваща редица стъпки в името на устойчивото развиване на града под мотото на плана „ Аз съм Костандово “.

„ Проблемът със замърсяването и неправилното изхвърляне на боклуци става все по-сериозен в нашия хубав родопски град Костандово. Затова е значимо да подтикваме всички поданици на града да бъдат по-отговорни към опазването околната среда. Вярваме, че поддръжката на Vivacom Регионален грант и общите ни старания ще дадат резултати и ще стартираме да живеем по-чисто, по-екосъобразно и още по-уютно в нашия прелестен град “, съобщи Пламен Киселов от Народно читалище „ Просвета – 1919 “.

В рамките на плана читалището ще организира уъркшоп работилници, отдадени на построяването на дълготрайна тактика за опазването на околната среда в Костандово. Планирана е и огромна акция за разделно събиране на боклуци и понижаване на замърсяването с пластмаса, като първа стъпка за справяне с казуса. Ще се състоят и 3 акции за разчистване на най-замърсените елементи на града и ободряване и облагородяване на локалния градски парк, в това число пребоядисване и реновиране на пейките и детските уреди.

В осмото издание на Vivacom Регионален грант, телекомът получи рекорден брой кандидатури – 360, от които 14 плана бяха подкрепени с над 62 000 лв.. През годините Vivacom е дарил над 500 000 лв. за 108 плана на 98 организации от цялата страна. Програмата се реализира взаимно с Български център за нестопанско право и поддържа начинания в региона на опазването на околната среда и образованието.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР