Два от най-богатите региони на Италия гласуваха с над 90%

...
Два от най-богатите региони на Италия гласуваха с над 90%
Коментари Харесай

Милано и Венеция гласуваха за повече автономия от Рим

Два от най-богатите райони на Италия гласоподаваха с над 90% от гласовете в интерес на настояването за повече автономност от държавното управление в Рим. В двете провинции се организираха референдуми, които не обвързват правно централната власт. И на двете места на власт е дясната партия “Северна лига “.

Активността в Ломбардия (с главен град Милано) е била над 40%, а във Венето (Венеция) е достигнала 57%.

" Можем да отворим нова страница: районите, които изискат повече власт, ще я получат. Имам поради властта за разискване на приходите от налози, която всекидневно е в ръцете на Рим. Това е първата стъпка към огромни промени ", разгласи регионалният шеф на Ломбардия Роберто Марони

Референдумите в Италия са позволени от конституцията, само че не са наложителни за националните управляващи. Ломбардия съставлява към 20% от италианската стопанска система, а Венето - към 10%. И в двата района доста локални хора са недоволни, че централното държавно управление прахосва налозите им в интерес на по-бедния Юг. Подобен е генезисът и на референдума в Каталуня, който хвърли Испания в политическа рецесия.

" Северната лига " бе учредена през 90-те, с цел да пропагандира за основаването на самостоятелна страна Падания в Северна Италия. По-късно тя изостави сепаратистките си упоритости и в този момент водачите ѝ се пробват да разширят поддръжката си и отвън Севера. Идната година в страната ще се проведат предварителни избори, напомня организация " Ройтерс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР