Два научни центъра към Българската академия на науките (БАН) имат

...
Два научни центъра към Българската академия на науките (БАН) имат
Коментари Харесай

БАН определи като груба грешка премахването на славянската писменост от 24 май


Два научни центъра към Българската академия на науките (БАН) имат отрицателно мнение по гласуваната през вчерашния ден в Народното събрание смяна в формалното наименование на празика за 24 май. Това стана ясно от оповестени документи на страницата на Народното събрание.

Припомняме, че през вчерашния ден болшинството, по предложение на „ Обединени патриоти “ гласоподава на първо четене смяна в названието на празника - от „ Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност “ на „ Ден на българската книжовност, култура и просвета “.

Решението бе взето по предложение на депутатите отВМРО, които считат, че с определението " славянска книжовност " се оставя пространство за тълкования в интерес на изказванията за битие на македонски език.

От двете мнения на разнообразни научни екипи в Българска академия на науките обаче излиза наяве, че акцентирането единствено върху българската писменост (кирилицата, основана от Преславския кръг книжовници) " откъсва " от празника Кирило-Методиевото дело, на което България несъмнено е правоприемник, написа Медиапул.

" Поставянето на акцента единствено върху кирилицата и кирилските ръкописи и подценяването на ролята на св. Кирил и св. Методий като мисионери в Моравия обезсмисля честването на празника на българската култура и просвета точно на техния ден ", написа в мнението на Научния съвет на Института за български език.

Общото заседание на Кирило-Методиевския теоретичен център при Българска академия на науките също счита, че фразата " славянска книжовност " би трябвало да се резервира в формалното наименование на празника.

" Предлаганата смяна акцентира на напред във времето само ролята на България в запазване на делото на Кирил и Методий, а премълчава общославянската и европейската значителност на св. Просветители ", с което свежда 24 май единствено до народен празник, само че не и до ден, на който се отбелязва памет с интернационална и общочовешка значителност ", написа в формалното мнение на центъра.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР