Два дни преди парламентарните избори на 2 октомври, степента на

...
Два дни преди парламентарните избори на 2 октомври, степента на
Коментари Харесай

Голяма част от българите все още не са решили за кого да гласуват



Два дни преди парламентарните избори на 2 октомври, степента на предвидимост е ниска, защото огромна част от гласоподавателите в последния миг ще вземат решение за кого да дадат вота си, каза в предаването „ Ритъмът на столицата “  Яница Петкова от " Галъп интернешънъл болкан " . Тя посочи, че няма обилни разбърквания, които предизборната акция да е отразила.

Последното национално представително проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено и поръчано за Българското национално радио, осъществено сред 20 и 27 септември измежду 1009 пълнолетни българи с таблети посредством директно изявление " лице в лице " сочи, че в случай че изборите бяха в последните 10 на дни на септември,  ГЕРБ-СДС биха получили 25,8%  от евентуалните гласове,  " Продължаваме промяната " – 16,6% , а  Движение за права и свободи и " Възраждане "  спорят за третото място, надлежно с  13,2% и 12,8% .  БСП е с 9,2%  от евентуалния избор,   " Демократична България " – със 7,8% .

Предвиждането е мъчно и за " ИТН ", които биха взели 4,2%, а " Български напредък " са на самия борд с 4%.

„ Партиите са  затвърдили своите позиции . Естествено това не значи, че окончателната картина ще бъде такава. До огромна степен това, което е акцент в тази акция, е самата интензивност, както на париите, по този начин и на гласоподавателите, която в реалност е ниска и може би ще е по-ниска в сравнение с беше предходната година есента “, изясни Петкова.

Преди няколко седмици от социологическата организация направиха прогноза за формула  6+2 обединения  - шест сигурни и две, за които няма такава сигурност. Под бариерата остават  " Изправи се, България " и Вътрешна македонска революционна организация , надлежно с резултати от  1,9% и 1,2% .

По думите на Яница Петкова, в неделя се очаква  под 40% от имащите право на глас да отидат до урните .

„ Много е мъчно да се предвиждат изборните резултати. Част от запитаните дали ще гласоподават, в действителност следва занапред да решат за коя партия ще гласоподават. Това прави много мъчно предвидими резултатите, изключително на последните две партии –  „ ИТН “ и „ Български напредък “ , добави Яница Петкова.

Трудната предвидимост на последните три избора се дължи на  ниската изборна интензивност . Това се отнася, както за първите две партии, по този начин и за последните две, посочи Петкова.

„ Каквито и да са резултатите, в случай че структурата по време на изборния ден се резервира такава каквото е в този момент, е ясно, че който и да е победител  няма да има болшинство , а пък по време на акцията не ни демонстрираха някаква податливост за диалогичност “, сподели още Яница Петкова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Полина Начева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР