Два дни остават до президентските и парламентарни избори в Турция

...
Два дни остават до президентските и парламентарни избори в Турция
Коментари Харесай

Кои са кандидатите за президент на Турция и какво предлагат?

Два дни остават до президентските и парламентарни избори в Турция - най-голямото предизвикателство за президента Реджеп Ердоган от над 20-годишното му ръководство.

В неделя турците ще решат бъдещето на страната си единствено три месеца след опустошителното земетресение на 6-ти февруари, което лиши живота на над 50 000 души, а близо 6 милиона останаха без домове в Турция и Северна Сирия. Вотът се организира и на фона на сериозна икономическа рецесия.



3-ма са кандатите за президент. Основната борба е сред актуалният държавен глава Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу - водачът на Народнорепубликанската партия. Зад неговата кандидатура стои обединяване от 6 опозиционни партии.

Вчера в последните дни от акцията от конкуренцията отпадна Мухарем Индже - водач на Партията на родината, който щеше да откъсне гласове от тези за Кълъчдароглу. За президент се кандидатира и Синан Оган , представител на крайнодесния Алианс АТА.

Три алианса се чака да преминат 7-процентовата преграда за турския парламент - Народния Алианс отпред с Реджеп Ердоган, в който влизат ръководещата Партия на справедливостта и развиването и Партия на националистическото деяние на Девлет Бахчели, както и още две партии. Вторият е Националният алианс - обединяване на 6 партии, поради което е именуван " Масата на 6-те ", които издигнаха Кълъчдароглу за претендент за президент. Третият е левият Алианс на труда и свободата.



Проучванията на публичното мнение демонстрират, че обединението отпред с Ердоган ще завоюва изборите, само че ще изгуби болшинството си в Меджлиса . Очаква се рекордна изборна интензивност, само че 1 милион души от засегнатите от земетресението региони няма да могат да гласоподават.

Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу води в прочванията за президентския избор.

Кои са претендентите и какво оферират?

" Готови ли сме за 14-ти май? Готови ли сме за смазваща победа? ", споделя Реджеп Ердоган - президент на Турция.



Реджеп Ердоган от 20 години написа разпоредбите на турската политика. 69-годишният президент се издига до върха, откакто основава Партията на справедливостта и развиването в миг, сходен на настоящия - след интервал на инфлация и след опустошителното земетресение от 99-та година. 11 години е министър председател, а след това към този момент като президент усилва пълномощията си, като трансформира страната в президентска република. Контролът на Ердоган върху политиката, държавната администрация и правосъдната власт не е сравним с този на никой различен турски водач през последните 100 години.

Затвърждава хватката си върху властта след несполучливия опит за прелом от 2016-та година, отдалечава Турция от светската визия на създателя й Кемал Ататюрк и я трансформира в по-консервативна, обърната към Исляма и към Изтока, вместо към Запада. Сега, обаче, първите години от ръководството му, белязани от стопански взрив, са в предишното - инфлацията е 50%, само че импровизирано цената на живота се е повишила със 100 %. Натрупано е и неодобрение за закъснелия отговор на земетресението от февруари, както и за заобикалянето на регулации, които доведоха до сриване на здания.



Сега Ердоган дава обещание на турците безвъзмезден природен газ, обществени придобивки и роля на геополитическа сцена.

" Искат да превърната родината си в джунгла за терористични организации, които са направлявани от ръцете на империалисти. Проблемът им не е с нас като партия, а с Турция, с турската нация и турските достижения ", споделя Ердоган.

Наричат го Кемал Ганди поради спокойния му и мил темперамент.



Кемал Кълъчдароглу не беше измежду любимците за претендент на опозиционното обединяване от 6 партии. 74-годишният водач на партията на Кемал Ататюрк, е прочут като антикорупционен бюрократ, носи прякора " демократичния чичо ".

През 2017-та година потегля на поход пешком от Анкара до Истанбул под мотото - " Адалет " или Справедливост и стачкува против хилядите арести, последвали несполучливия опит за прелом против Ердоган. Обещава да върне Турция назад към парламентаризма, върховенството на закона, свободата на словото и разделянето на управляващите.

" Като ръководители на политическите партии от Националния алианс договорихме пътна карта за преход към мощна парламентарна система ", споделя Кълъчдароглу.





В предизборната акция Кълъчдароглу насочи 3-минутно обръщение, фокусирано върху произхода му от религиозната общественост алевити. Думите му в отбрана на малцинствата бяха гледани от над 3 милиона души. Обещава да не не разрешава консервативното ислямско облекло за младите дами. Подкрепят го известните кметове на Истанбул и Анкара - Екрем Имамоглу и Мансур Яваш и дава обещание, в случай че завоюва, те да са вицепрезиденти. Подкрепен е и от про-кюрдската партия, която се чака да е трета мощ в Меджлиса. Предпочитан от Съединените щати и европейските страни, опозиционният претендент дава обещание да възобнови договарянията за участие в Европейския съюз, само че пък и да резервира околните връзки с Русия.



Третият претендент в конкуренцията Мухарем Индже беше остро подложен на критика, че ще откъсне гласове от опозицията. 58-годишният Индже е претендент на учредената от него Партия на родината. Популярен е най-много измежду младите - а на този избор право на гласа имат 6 милиона младежи, които навършват пълноправие и през живота си не познават различен водач с изключение на Ердоган.



" Ще гласоподавам за Мухарем Индже, тъй като е зает с младите, желае да ни отвори пътя. В другите страни младите са посетили най-малко 15 страни до навършване на пълноправие, а ние едвам отиваме до центъра на Кашъмпаша. Таийп Ердоган е от Кашъмпаша, аз също съм Таийп, само че този президент даже не се грижи за личния си квартал ", сподели Таийп Сеняз.

Ако се стигне до втори тур, се чака гласовете за Индже да се прелеят към Кълъчдароглу.



Последният претендент Синан Оган има най-малка поддръжка. Кандидатира се от алианс на дребна ултранационалистически партии. Бил е част от Партия на националистическото деяние. Сега дава обещание настоявам политика по отношение на Гърция и особено внимание към тюркските страни - Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР