В Турция безпрецедентен втори тур на президентските избори изглежда почти

...
В Турция безпрецедентен втори тур на президентските избори изглежда почти
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Безпрецедентен втори тур на изборите в Турция изглежда почти сигурен

В Турция невиждан втори тур на президентските избори наподобява съвсем сигурен. Нито един от двамата претенденти - актуалният президент Реджеп Ердоган и представителят на обединената съпротива - Кемал Кълъчдароглу, не съумява да събере 50% от вота. Така за първи път в историята на страната президентът ще бъде определен на балотаж. При 92% преброени бюлетини Реджеп Ердоган получава малко под 49%, а Кълъчдароглу - малко под 45%.

Всички погледи в този момент са ориентирани към третия претендент на президентските избори - Синан Оган, предстадител на Алианса " Ата ", който получи 5% от вота. След края на изборния ден той разгласи, че до няколко дни ще разгласи кого ще поддържа при положение на балотаж на 28-и май.

Подробности вижте във включването на специфичните ни пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

В изборната нощ настоящият президент Реджеп Ердоган се появи изненадващо в Истанбул. След 2 часа през нощта той излезе на емблематичния балкон на централата на Партията на справедливостта и развиването. В речта си той призна, че може да се стигне до втори тур на 28-и май и атакува съперника си Кемал Кълъчдароглу.



" Искам да благодаря на всеки един от моите жители, които отидоха до урните и гласоподаваха. Бих желал да изкажа признателност на братята и сестрите, които избраха нас. Освен числата и статистиката, изборите демонстрираха несъмнено, че спечелилият е нашата страната... Турция още веднъж потвърди, че е измежду водещите демокрации в света, със зачитането на превъзходството на националната воля и свободата на жителите в техния политически избор ", съобщи Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Снимки: БГНЕС



Опонентът му Кемал Кълъчдаоглу изрази убеденост, че ще победи на втория тур.

" Нека гласовете се преброят, резултатът ще стане прочут допустимо най-скоро. Страната не може повече да понася неустановеност. Не се опасявайте от волята на хората. Нека и Върховният изборен съвет поеме отговорност. Не позволявайте обществото да бъде разсеяно. Повтарям - не блокирайте волята на народа. Приканвам наблюдаващите на терен да не си потеглят от изборните комисии. Ние сме тук до момента в който всеки глас не бъде преброен. Въпреки всички клюки и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше.... Изборите не се печелят на балкона. Резултати за вота не престават да постъпват. Ако народът ни ще взема решение на балотаж - на драго сърце. Определено ще спечелим тези изборите на втори тур! ", съобщи Кемал Кълъчдароглу, претендент за президент на Турция.



На парламентарните избори в Турция, които се организираха редом с президентските през вчерашния ден, резултатите са изрично в интерес на Ердоган. Народният алианс, отпред с Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването печели болшинство - 323 места в 600-местния Меджлис.

На второ място е Националният алианс на опозицията, отпред с Кемал Кълъчдароглу.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР