Два български стартъпа - софтуерното решение за човешки ресурси и

...
Два български стартъпа - софтуерното решение за човешки ресурси и
Коментари Харесай

Финансирани от Sirma Venture Lab български стартъпи отчетоха резултати за първата си година

Два български стартъпа - софтуерното решение за човешки запаси и правни услуги и разработчикът на приложение за предварителна защита на антибиотичната устойчивост показаха резултати от своята активност на провелия се на 13 юни демонстрационен ден на акселератора за започващи компании. На събитието участваха както екипите на двете компании, по този начин и евентуални снабдители на услуги, вложители, бизнес ангели и представители на сътрудниците в акселератора - Сирма и Innovation Capital.

“Удовлетворени сме от взаимната работа сред Сирма като софтуерен сътрудник и екипите на селектираните през акселератора започващи компании. Приветстваме и поддържаме искащите да влагат в тези две перспективни компании, поради постигнатите резултати за този къс интервал, а и безспорния капацитет на техните артикули “ - разяснява Йордан Недев, Финансов шеф на Сирма.
-->
В рамките на събитието екипите на двете сдружения показаха развиването на своите планове за близо едногодишен интервал от тяхното учредяване и получиха противоположна връзка от одобрени бизнеси и консултанти.

WHISP

оказва помощ на HR и правните отдели да икономисват време и запаси, нужни при организацията на световното пренасяне на наети чиновници. Продуктът включва набор от принадлежности, посредством които се ръководи документооборотът, съпътстващ преместването на даден човек от една в друга страна, като това се прави по най-лесния и законово подобаващ метод.

Близо година след основаването си, стартъпът има подписани контракти с шест корпоративни и над 120 самостоятелни клиенти. Услугите на WHISP са предопределени основно за българския пазар. Има осъществени и единични планове в Гърция и Италия. До момента в стартъпа са вложени общо евро, като компанията е постигнала доходи, които са 12 пъти по-големи от тези вложения.

AskTheCP

със своето приложение AMIRA адресира наболелия в международен мащаб проблем, обвързван с бързото повишаване на антибиотичната устойчивост. Очакванията са към 2050 година, тя да докара до обстановка, в която антибиотиците не са ефикасни за назначените лекувания на инфекции, които към днешна дата сполучливо се лекуват. Това е едно от най-големите провокации пред опазването на здравето сега и българският стартъп се пробва да предложи пълноценно решение.

В България липсва мониторинг и надзор върху назначените антибиотици за лекуване на болести. Екипът на AMIRA цели да запази успеваемостта на съществуващите антибиотици, да се усили продължителността на тяхното дейно потребление от организма и да се предотврати възникването на антибиотична устойчивост (АБР).

Стартъпът създава мобилно приложение за следене на антибиотичната приложимост, който усъвършенства резултатите от лекуването с антибиотици и икономисва средства на лечебните заведения. В неговата основа е така наречен еvidence based medical algorithm за взимане на решения, посредством който се събират основни данни, по отношение на успеваемостта и сигурността на антибиотиците и динамичността на АБР. Технологията разрешава персонализация освен по отношение на пациента, на който е назначен антибиотикът, а и към съответното болнично заведение. Софтуерът играе ролята на съветваща система, в която логаритъмът извършва многостъпкова верификация преди да се предложи допустимо решение на лекаря.

В момента две български лечебни заведения тестват мобилното приложение, а два университета го поддържат. Продуктът има две награди от Intel за капацитет за консолидиране на изкуствен интелект. На този стадий стартъпът е привлякъл финансиране от 100 хиляди евро и е постигнал прелиминарен контракт с огромна окръжна болница за пилотен тест. Предстои му дотъкмяване на софтуера, консолидиране на данните с AI логаритъм, както и разширение на пазарния дял в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР