ДВ: За Вас казват, че сте най-високопоставената българка в европейските

...
ДВ: За Вас казват, че сте най-високопоставената българка в европейските
Коментари Харесай

Най-високопоставената българка в Брюксел: Чарлина Вичева

Дъждовни води: За Вас споделят, че сте най-високопоставената българка в европейските структури. Нека да уточним: по този начин ли е и Вие персонално по какъв начин посрещате този комплимент?

Чарлина Вичева: Европейската комисия е една комплицирана институция, която се разделя на политическо и административно равнище. В администрацията най-високото равнище в действителност е общоприет шеф - така че, да, по този начин е. Но в действителност не съм единствено аз. Мариана Коцева е общоприет шеф на " Евростат ". Разликата е просто в това, че нашата генерална дирекция се занимава с политика, за разлика от " Евростат ". А по какъв начин го посрещам - за мен най-голямото задоволство е, че се занимавам с един план, в който ужасно доста имам вяра: Европейския съюз. Това е най-голямата привилегия.

Дъждовни води: А по какъв начин достигнахте до тази позиция, кои са най-важните стъпала в кариерното Ви развиване?

Вичева: Не съм човек, който се отхвърля, тъй като му се вижда невероятно да реализира едно или друго. Не си поставям никакви ограничавания. И когато нещо ми харесва, несъмнено се боря да го реализира. Та отговорът е: работа и възторг! Аз започнах късно в администрацията - бях на 31 години, когато започнах работа в Министерството на земеделието в София. И то по една случайност. Това беше един от многото състезания, на които се явявах. Всъщност цялостен живот съм се явявала на състезания, още от 8-10-годишна възраст. Така че съм обръгнала. Смятам, че това е най-правилното: когато за една позиция има повече искащи, тя би трябвало да се присъжда с конкурс.

Дъждовни води: Във Вашата кариера всяко ходило с конкурс ли беше?

Вичева: О, да, наложително. Един от първите ми състезания беше в Английската гимназия, по-късно в Икономическия институт и по-късно на всички места. В Министерството на земеделието започнах след конкурс по публикация във вестника. Аз нямах до тогава съответна връзка със земеделието или с риболова, чак по-късно. Човек потегля да се занимава с нещо ново, то му харесва, а пък аз постоянно имам хъс към това, което върша, влагам доста сила и доста предпочитание.

Дъждовни води: А на кои персони дължите признателност в своята професионална биография:

Вичева: Да стартира от там, че постоянно, когато съм се явявала на състезания, е имало хора, които да ми кажат: " Защо ще се явяваш на конкурс, то всичко става с връзки… ". Вероятно основно майка ми е основала една убеденост в самата мен, в силите и в личните ми благоприятни условия и изпитание. Затова не съм се плашела от такива приказки, макар че те доста постоянно са били доброжелателни. Това е първото: да израснеш с убеденост в личните сили, без самичък да си поставяш някакви трудности. В учебно заведение съм имала прелестни преподаватели, имала съм щастието да изучавам с чудесни класни ръководители - все хора, които са ме стимулирали. Моят брачен партньор, който умря за жалост, също постоянно ме е подкрепял - това за мен е пъклен значимо. Винаги е бил индивидът, в чийто съвет мога да се вслушам. Даже за този конкурс в Министерството на земеделието, който в действителност предреши целия ми професионален път, в действителност той видя тази публикация във вестника. Аз таман се бях върнала от магистърската си степен по " Европейска интеграция "  от Ирландия. И той ми сподели: " Защо не аплайваш на този конкурс? ". И по този начин стана. След това първият човек, който доста повярва в мен, беше министър Върбанов, през 1999 година. Тогава, без подкрепи или някакви рекомендации аз бях препоръчана да стана шеф на Дирекция по европейска интеграция. След това посланикът на България към Европейски Съюз ме предложи да стана първият представител на българското Министерство на земеделието в Брюксел, за договарянията по присъединението. На министър Върбанов несъмнено дължа значима стъпка в кариерата си. След това работата ми с Меглена Кунева беше доста забавна.

Дъждовни води: Когато тя беше основен договарящ?

Вичева: Да, извънредно продуктивна работа беше, ние в действителност бяхме един неповторим отбор. После и тук съм работила доста добре с редица комисари, като цяло с много хора тук съм поддържала извънредно положителни професионални връзки.

Дъждовни води: Като споменавате Върбанов и Кунева: били ли сте обвързана с някоя българска политическа партия, имате ли през днешния ден контакти с българската политика?

Вичева: Не, не съм член на никоя партия - и не съм била. Същото, прочее, важи и за моите родители: нито един от тях не е бил член на политическа партия. Ако имам контакти с политици, то е обвързвано с това, което правя. Неминуемо се срещам с министри, дори неотдавна получих покана за посещаване от служебния министър Гечев: Разбира се, по какъв начин не, ще приема, естествено. Работила съм с министри и зам.-министри на земеделието, с Меглена Плугчиева например, само че това не са политически контакти - те са работни.

Дъждовни води: А работили ли сте от близко с Мария Габриел и каква е Вашата оценка за нея?

Вичева: Да, Мария Габриел беше комисарят, с който съм работила на предходната си позиция. Тогава бях заместник-генерален шеф и по-късно и.д. общоприет шеф в Съвместния проучвателен център на Европейска комисия, което е една голяма институция, извънредно влиятелна и доста забавна. Тази генерална дирекция беше в портфолиото на Мария Габриел. По тази линия аз съм имала натоварен работен контакт с нея и това беше извънредно ползотворно съдействие.

Дъждовни води: Сегашната Ви генерална дирекция " Морско дело и риболовство "  на пръв взор наподобява малко настрана от горещите тематики на деня. Но това явно не е по този начин, като имаме поради голямото значение на морското дело и на риболова - не единствено за Европа, само че и за света. Можете ли в резюме да обясните за какво ресорът е толкоз значим?

Вичева: Много огромно предизвикателство е да обясня в резюме, само че ще се опитам. Ето: Става въпрос за над 70% от повърхността на планетата Земя. И не е единствено повърхността, тъй като океаните и моретата имат една дълбочина и размер, където се крие голям запас. Човечеството дълго време не е могло да употребява този запас, с изключение на във връзка с риболова и в последно време с възобновимите източници на сила. Но това е може би, геостратегически, идната огромна борба, която се обрисува. Както поради икономическите ползи, по този начин и военно-стратегически и политически. Цялостното позициониране на една страна или една общественост в света евентуално от ден на ден ще зависи от опциите за възползване от тези запаси. Морското дело в действителност е опит да се ръководят връзките и ресурсите, свързани с моретата и океана. Миналата година беше " Супер-годината на океаните ", имаше три големи конференции на световно равнище по тези въпроси. Джон Кери има една самодейност за запазване на океаните, в границите на Световната комерсиална организация приключиха договарянията за дотациите в региона на риболова, което е извънредно значимо, с цел да се предотврати нарушаването на салдото на рибните запаси. Това са все неща, които демонстрират какъв брой значим е океанът. Но има и още нещо: полюсите. Ще загатна единствено Северния ледовит океан, където в действителност се " създава "  климатичната смяна. По отношение на икономическия капацитет Европейски Съюз разполага с най-голямата извънредна икономическа зона в света, която има голям капацитет. Нека тук да напомня, че 80% от стоките се придвижват по море - т.е., и това е морска политика в Европейски Съюз.

Дъждовни води: А България? Тя също е морска страна - какво е мястото ѝ в работата на Вашата генерална дирекция?

Вичева: За страдание риболовният бранш е доста по-малък спрямо предишното, тъй че ние имаме по-скоро дребномащабен лов на риба, който обаче е извънредно значим. Не само защото обезпечава част от храната на нашата маса, не. Този лов на риба основава доста работни места, а е и обвързван с доста други браншове в стопанската система на крайбрежните общности, в това число с туризма. Риболовът - това в действителност е една от емблемите на морския туризъм, прясната морска храна, която туристите употребяват. Въпросът е: ние какво желаеме този бранш да ни даде? И освен риболовът, само че и " синята стопанска система " като цяло. Защото " синята стопанска система " - това е също и аквакултурата, която става все по-важна за организациите и за обособените страни и райони, тъй като като бранш тя е ужасно бързо разрастваща се, а в това време въздействието ѝ върху околната среда може да бъде лимитирано.

Лоши вести за Черно море

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Дъждовни води: Тоест, дълбините на моретата и океаните към момента оферират доста запас.

Вичева: Науката занапред би трябвало да разгадава доста от загадките на океана. Това е нещо, което в България има основи: във Варна и в Бургас има такива институти, които могат да бъдат основата за едно доста по-съществено място на България в " синята стопанска система ". В момента има доста фондове, които оферират благоприятни условия да се поддържа икономическото развиване на една страна, в това число на страни, които имат брегова линия - по линия на " синята стопанска система ". Дали ще е създаване на офшорни вятърни паркове, дали ще са биотехнологии, дали ще е развиване на промишленост въз основата на водорасли - каквото желаете. Потенциалът е голям. За страдание България е една от дребното страни, където това не се е случило. Струва ми се, че продължаваме да не използваме капацитета, с който разполагаме и който може да се " отключи ".

Дъждовни води: И най-после: професионално отсам накъде? Имате ли проекти, фантазии?

Вичева: Не съм от хората, които си вършат проекти. Съдбата до момента по някакъв метод е била благосклонна към мен и ми е предложила редица благоприятни условия. В момента съм на една безпределно хубава позиция, доста одобрявам работата си. Вече три години съм. Обикновено се съблюдава ротационният принцип и може би в новата Еврокомисия ще има ротация - допустимо е да взема различен портфейл, само че още не съм мислила. Аз съм необятно отворена за нови провокации, уверена съм, че човек си уголемява кръгозора, когато се захване с нещо ново. Не съм си поставила никакви предели, само че в някакъв миг най-вероятно ще поема друга генерална дирекция.

*****

Вижте и това видео:

Морски мини заплашват риболовците в Черно море

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР