ДВ: Проф. Кален Янакиев, до преди години заедно с други

...
ДВ: Проф. Кален Янакиев, до преди години заедно с други
Коментари Харесай

Как Руската църква в София се превърна в пропутинско гето

Дъждовни води: Проф. Кален Янакиев, до преди години дружно с други вярващи, принадлежащи на демократична общественост, се черкувахте в Руската черква - каква беше повода и за какво по-късно се отказахте?

проф. Кален Янакиев: Историята е следната: до 1998 година тя към момента беше храм, в който ходеха българи, украинци, руснаци, изобщо разнообразни православни вярващи. Имаше доста добър духовник - отец Сергий Трухачов - който точно през 1998 година беше отзован. След това започна изпращането на съветски свещеници, да се изразя по този начин - със специфични поръчения.

Иронично казано, историята на съветския храм в София следваше безусловно историята на Русия. Ако бих могъл да направя прилика сред отец Сергий и ранния Елцин, то оня, който го наследи - отец Александър Карягин, беше към този момент късния пропил се Елцин. Всички знаеха, че той е от службите, обичаше да поддържа връзка с новопоявилата се българска олигархия, само че беше мирен. И ние продължихме да се черкуваме там, защото в църквата имаше и доста положителни български свещеници. Но откакто стартира Путиновата ера беше изпратен отец Исидор, който към този момент беше доста нахален. Позволяваше си да прави забележки на българските свещеници за изказвания на черкуващите се, които не се харесваха на Русия, и изискваше от тях да ги забранят.

Дъждовни води: Има ли такава процедура - свещеник да не разрешава на миряните да вършат избрани обществени изказвания отвън храма?

проф. Кален Янакиев: Не би могло да има и в България това не се случва, само че в Руската черква наподобява е възприето. След това пристигна един напълно одиозен духовник - Филип Василцев, на който беше поръчано безусловно да разгони и черкуващите се българи, и българските свещеници. Той извърши задачата, само че по един несръчен метод, тъй че самичък се оскандали в българските медии, поради прочистването на енориашите на етнически принцип. Оттогава в съветската черква се настани съветско гето, включващо неколцината българи, отявлени путинисти. Църквата се затвори и последователно се трансформира в нещо като щаб за осъществяване на подривни действия. И то освен в България, а, както се разбра, и в Северна Македония. 

Дъждовни води: Какво от канонична позиция съставлява храм-подворие, какъв е статутът на съветската черква в София?

проф. Кален Янакиев: Тя е под двойна църковна пълномощия, което е много подозрително от канонична позиция. Основен канон на църквата от най-древни времена е, че на една канонична територия не може да има повече от един свещеник, което значи, че храм, щом е в България, би трябвало да е под юрисдикцията на български митрополит - в случая Софийския митрополит и патриарха на България. Двойният църковен статут на подворието е казус. Този храм е основан, когато БПЦ се намира в схизма, и руснаците го построяват, с цел да могат да се черкуват в София настрана от схизматичните българи. По-късно обаче обстановката с БПЦ се позволява наред, само че храмът в нарушаване на канона е подложен под двойна пълномощия, което се търпи дълги години.

Дъждовни води: Но в този момент като че ли става нещо трето - посланичката на Русия, ядосана на българските управляващи, споделя, че ще затвори църквата, както и стана. Има ли право представител на светската власт на сходна интервенция?

проф. Кален Янакиев: Това е неуместно - госпожа Митрофанова с властта, делегирана ѝ от съветската страна, да се разпорежда с храма. Дори съгласно противоречивия му статут, в случай че някой може да реши какво да стане с него, това са РПЦ и БПЦ и то безусловно взаимно.

В петък Министерството на външните работи на Русия заяви, че Руската черква в София ще затвори порти.Снимка: Nadezhda Peeva/BGNES

Дъждовни води: Нашата черква прави ли нещо в тази обстановка, реагира ли?

проф. Кален Янакиев: До момента реакция на синода няма. Предвиждам, че скоро няма и да има. Макар и не дребна част от нашите митрополити да са настроени мощно русофилски, те не са привикнали да се опълчват на светските управляващи, експулсирали тримата съветски духовници.

Дъждовни води: Но те и не биха могли да се опълчват, защото тримата са експулсирани не в качеството им на духовници, а на физически лица, извършващи незаконна активност.

проф. Кален Янакиев: Разбира се. Вижте какво обаче се пробват да ни внушат - посегнато е на свещеници! Като че ли са гонени поради Христа, като изповедници на вярата, а не за подривни хибридни действия, с каквито съветската страна се занимава от дълго време, а след началото на войната в Украйна изключително интензивно.

Седмица по-рано македонската страна разгласи за личност нон грата предстоятеля на софийското подворие Васиан Змеев. И нашите служби се раздвижиха и събраха в отчет нужните данни, за могат да създадат и те същото.

Дъждовни води: Това не е ли неочакван ход от страна на македонците, където съветското въздействие около сръбското е по-силно даже, в сравнение с у нас?

проф. Кален Янакиев: Да, само че се чака Македонската черква неотдавна да получи публично самопризнание от Константинополската патриаршия и аз допускам, че активността на Васиан Змеев е била тъкмо такава - да попречва окончателното решение на статута ѝ, което да подсигурява автономността.

Дъждовни води: А имате ли догадка какво незаконно Змеев и другите двама са правили у нас?

проф. Кален Янакиев: Трудно ми е да отговоря, защото не съм контраразузнавач, само че мисля, че любопитната служебна биография на Васиан Змеев е показателна. Преди да стане архимандрит, той е бил проректор на Московската духовна академия и семинария. Тогава избухва педофилски скандал заради недоволствата на студенти и възпитаници от полови похищения от страна на преподаватели и възпитатели, измежду чиито имена е и това на Васиан Змеев... 

проф. Калин ЯнакиевСнимка: BGNES

Дъждовни води: Това, че той може да е имал педофилски пристрастености, още не значи, че има и шпионски.

проф. Кален Янакиев: Не значи, само че си дайте сметка, че може да бъде държан, фигуративно казано, на " пай мотив ". И явно е по този начин, тъй като е изпратен като представител на московския патриарх в църквата в Беларус, а е тя неразделна част от РПЦ и затова представител на Московския патриарх там е екзархът на Беларуската черква, по това време екзарх Павел. Да изпратиш и различен представител е все едно българският президент да назначи дипломат на България във Варна. От изявленията излиза наяве с каква задача Васиан Змеев е отишъл в Беларус - да следи, рапортува и противодейства на екзарх Павел, който към 2015 година стартира да приказва за бъдеща автономност на Беларуската черква. След това през 2018 година Васиан Змеев, с насъбрания опит в осъществяването на неканонични поръчки, е изпратен у нас. Това още тогава би трябвало да е сигнал за нашите служби.

Дъждовни води: Каква е задачата на острите изказване и дейности от съветска страна и какво ще се случи оттук насетне с съветската черква в София?

проф. Кален Янакиев: Моята догадка е, че храмът е затворен, с цел да се провокира недоволство против затварянето му. Но мисля, че госпожа Митрофанова не си е направила добре сметката. Защото единственото, на което може да се надява, са шпицкомандите на " Възраждане ", а наподобява и те не са изключително стимулирани сега. Много по-голям е ползата на РПЦ да го има това подворие в България, в сравнение с да го няма, и допускам, че в скоро време църквата ще бъде отворена. Никой не е забранявал на мястото на експулсираните свещеници да бъдат изпратени други. Оттук нататък решението е в ръцете на РПЦ, която може да изпрати нов предстоятел. Но този път би трябвало да внимава той да бъде фактически чиновник на църквата, а не на съветската страна и съветските специфични служби.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР