ДВ: Когато говорим за проблемите на София, първите две асоциации

...
ДВ: Когато говорим за проблемите на София, първите две асоциации
Коментари Харесай

Куфарчета с пари? Няма такова нещо: Васил Терзиев пред ДВ

Дъждовни води: Когато приказваме за проблемите на София, първите две асоциации нормално са " ремонт на ремонта " и мръсният въздух. Да стартираме с ремонтите: компаниите, които са виновни за ремонта на " Графа " и  които пренареждат още веднъж жълтите павета, са същите компании, с които Вие ще би трябвало да работите, в случай че бъдете определен за кмет. Как ще ги накарате да работят по-качествено?

Васил Терзиев: Всичко стартира с процеса на възлагане. В момента планиране и осъществяване се смесват в едно - т.е., целият развой за подобен вид активност не е най-благоприятен. Бихме трансформирали процеса, тъй че да има доста огромно разделяне сред проектантската работа, обществените разисквания, публичната поръчка, осъществяването. Не може един реализатор да има задание от три реда. Един от другите проблеми е несъразмерността на санкциите. Когато един план е за няколко милиона, а санкциите са десетки хиляди, нямаш огромен тласък да изпълниш нещата както би трябвало. Особено като няма и черни описи, вкарването в които те прави нежелан сътрудник на общината.

Дъждовни води: Това не основава ли риск доста компании да се откажат от публичните поръчки?

Терзиев: Не би трябвало. Когато има ясни правила, а не нагласени търгове, няма причина те да не вземат участие. 

Дъждовни води: " Александър Невски "  е емблемата освен на София, само че значително и на България. Каква е Вашата визия за площада към храм-паметника, който също се ремонтира?

Терзиев: Част от визията е оптимално доста от тези пространства да бъдат освободени от коли. Да има повече въздух и място за пешеходци, колоездачи и различен превоз. Една от главните ни тематики е здравето. Какво би трябвало да създадем, с цел да може оптимално доста хора да водят деен и здравословен метод на живот. Да слязат от колите, само че не по насила, а по избор, тъй като градският превоз е по-бърз, има повече трасета за различно напредване, колелета, тротинетки.

Дъждовни води: Вие сте човек от бизнеса. Улица " Съборна "  не е пешеходна зона поради бизнеса - притежателите на магазини, които упорстват да си паркират начело. Ако притежателите на търговски обекти в регионите, които желаете да извършите пешеходни, се вдигнат против Вас, по какъв начин ще се справите?

Терзиев: С увещание. Много от провокациите са свързани с връзка - за какво за мен, като притежател на апартамент на " Шишман "  или на магазин на " Съборна ", е добре това да бъде пешеходна зона. Как общината ще се погрижи за проблемите - отпадък, звук, паркиране на автомобила ми. Когато се отговори на тези въпроси и се даде вероятността, че това би направило твоя парцел доста по-скъп, полемиката става по-различна. Когато обясниш на хората и им покажеш за какво за тях това е потребно, съгласно мен може да бъде доста по-различно. Пак опираме до това, че би трябвало да имаш цялостна визия за развиването на града - къде би трябвало да има пешеходни зони и по какъв начин би трябвало да наподобяват.

Дъждовни води: А къде би трябвало да има пешеходни зони?

Терзиев: Колкото може повече в центъра, като това въпреки всичко изисква разбор и на трафика.

Дъждовни води: Един образец: коя улица?

Терзиев: " Мария Луиза ". Това ми е фантазията - да имаме най-дългата пешеходна зона в Европа. От Централна гара, през " Мария Луиза ", " Витошка "  до НДК - за пешеходци, колелета и тротинетки.

Дъждовни води: А какви ограничения ще предприемете за по-чист въздух? Планирате ли и Вие да бутате постройките, които пречат на проветряването на града?

Терзиев: Не, към този момент не планираме бутането на здания. Много от коридорите са застроени. Това, което може да се направи, е да се лимитират калните петна по кварталите - калта, която се подвига, тъй като се паркира по зелени площи.

Дъждовни води: Но на доста места в новите квартали тези имоти са частна благосъстоятелност.

Терзиев: Така е, само че частна или не, не би трябвало да паркираш върху зелена повърхност. Втората мярка е обвързвана с твърдите горива - да се насърчат семействата да подменят източниците си. Заложили сме над 3000 семейства да минат на термопомпи и пелети, с цел да не се горят дърва, въглища, гуми. Не на последно място и колите. Налагането на нискоемисионната зона, която би трябвало да бъде реалност, само че тъй като не е задоволително добре комуникирана, ще се поотложи същинското ѝ въвеждане. Насърчаването на повече електрически коли, създаване на инфраструктура за такива, поощряване и на такситата да минават към това.

Дъждовни води: А Вие карате ли колело?

Терзиев: Да, едно време се придвижвах единствено пешком и с колело.

Дъждовни води: Възможно ли е да караш умерено колело в София и да стигнеш от точка А до точка Б?

Терзиев: Зависи къде. Моят прочит е, че не е въображаемо какво желаеме да реализираме с велоалеите. Дали те са за напредване или за спорт. Ако е за спорт, можеш да разграфиш един парк. Когато мислиш за транспортна инфраструктура, би трябвало да помислиш къде са кръговете, кое с кое е обвързвано, тъй че от всеки един квартал да можеш да стигнеш до другите точки, с цел да се придвижиш. За момента тя е на парче - свършва в нищото, зле поддържана е.

Дъждовни води: Как е допустимо през 1905 година да бъде открита велоалея сред центъра и Панчарево, а през днешния ден, както казвате, да се вършат на парче?

Терзиев: Това е един от огромните проблеми като цяло в ръководството на общината. Не че не се вършат неща, само че се вършат на парче. И тогава крайната изгода за потребителя я няма. Имаш автобусен превоз, метро, трамваи, само че спирките са направени по метод, който е неуместен, тъй като не е въображаемо за цялостната услуга. Какъв е методът на обмисляне? Той рядко стъпва на данни, на авангардни неща, като да вземем за пример да си направиш цифров двойник на града, да му наложиш транспортната инфраструктура, да моделираш какво се случва с авто трафик, с различни трасета, взаимоотношенията на разнообразни типове превоз, с цел да кажеш - тук би трябвало да има спирка, тук би трябвало да се направи продължението на метрото, буферен паркинг.

Дъждовни води: Да поговорим за политика: по кое време ще забележим претенденти за общински съветници?

Терзиев: До средата на септември.

Дъждовни води: Ако не спечелите болшинство в общинския съвет и партиите и организациите, които Ви издигат, се схванат за партньорство с ГЕРБ, Вие ще ги подкрепите ли?

Терзиев: Зависи защо. За мен всяко едно болшинство е задоволително, стига да пази обществения интерес, да води до транспарантно ръководство, да води до това жителите да са сигурни, че общественият запас е употребен вярно. Независимо коя е партията.

Дъждовни води: Тоест, не изключвате коалиция с ГЕРБ?

Терзиев: Не споделям сходно нещо. Казвам, че най-важното нещо е отбраната на обществения интерес. Всички тези 61 индивида на първо място пазят интереса на 1,6 милиона жители. Аз, като възможен предстоящ кмет, бъдещите региони кметове, без значение от коя партия, пазиме интереса на безусловно всички. Може да имаш разнообразни визии какъв е пътят, само че не можеш да тръгнеш от партийна линия и дисциплинираност, а кое е вярно за жителите.

Дъждовни води: От позиция на действителната политика обаче мнозинствата в общинския съвет би трябвало да бъдат договаряни.

Терзиев: Няма метод на въпроса какво би станало да бъде отговорено ясно. Мнозинство защо? За несъмнено предопределение, за избрана политика. Според мен по-скоро би имало разнообразни болшинства за разнообразни градски тематики. За едно нещо може да те поддържат от ГЕРБ, за друго от " Левицата ", за трето - от " Възраждане ". Но в последна сметка това е конфликт на хрумвания.

Дъждовни води: Без да навлизаме в сензации за фамилията Ви, въпросът ни е: чувствате ли се фаворизиран?

Терзиев: Много е елементарно човек да каже: " Аз съм се построил самичък ". Не е по този начин. Всеки един от нас е резултат от доста хора, които са вложили в него - родители, учители, академични преподаватели, другари, сътрудници, сътрудници. Аз имам почитание към всеки един, който ми е оказал помощ да бъда по-добра версия на себе си. От позиция на това, което хората схващат като привилегия - непочтен старт, куфарчета и така нататък, няма такова нещо. Сам съм си постигнал университетските триумфи, сами сме си развивали бизнеса с пари на клиенти. Тази част от привилегията я няма.

Дъждовни води: Ако против Вас стои човек, чиито родители са били жертва на комунистическия режим, какво ще му кажете?

Терзиев: Че считам, че е безспорна неправда. Днес някакви хора приказват за " Народен съд " и за Белене. Представям си какво би станало, в случай че някой те упрекна за зложелател на народа. Бъдещето на теб, твоите деца, без значение какъв брой са учили, по какъв начин са възпитавани, е отрязано. Не мога да го приема. Моето схващане за това по какъв начин би трябвало да наподобява нашето общество следва доста по-просветителски и ренесансов модел, в който индивидът има стойност. Където те съдят за това кой си и какво си направил, а не такива странни фактори, при които с лека ръка елиминираш цялата интелигенция на една нация.

Дъждовни води: И въпреки всичко - какво ще му кажете?

Терзиев: Бих го разпитал. Вярвам, че в случай че искаш да дадеш същинско опрощение, можеш най-добре да го дадеш посредством делата си. Ако скърбя за нещо, моята отговорност е да работя всеки ден в никакъв случай сходно нещо да не се случва. С подобен човек ще си поговоря, с цел да имам по-голяма емпатия и схващане за това какво се е случило.

Дъждовни води: Ако приемем, че изпитвате някаква виновност за това, което са сторили Ваши родственици в предишното, това, което вършиме в този момент, опит да не се повтори ли е?

Терзиев: Със сигурност изкупването на виновност не е нещо, което ме движи. Нямам такова надълбоко възприятие за моята отговорност. При мен е схващане, че това е цената, която аз би трябвало да платя, с цел да имаме едно по-успешно общество, в което тези неща не са на дневен ред.

Васил Терзиев в изявление за Дойче ВелеСнимка: DW

Дъждовни води: Как може да се постави завършек на тази война сред комунисти и антикомунисти, белязала политическия живот в България през последните десетилетия?

Терзиев: Когато доста от нещата, които се отсрочват от 30 години, бъдат осъществени. Първо - да има верен прочит на историята. Какво се е случило след Втората международна война? Как е изглеждало " Второто избавление "  (по кино лентата на проф. Келбечева), положителните и неприятните страни на социализма. Това да влезе в учебниците, да се създадат музеите, в които да се демонстрира в действителност какво се е случило. За някои неща е изпуснато историческото време - отваряне на досиета, лустрация. Нещо, което би трябвало доста от дълго време да е станало.

Основното е хората да схванат, че би трябвало да гледаме в бъдещето. Колкото повече гледаме в предишното и намираме мотиви за разделяне, толкоз повече погледът ни се отдалечава от това, което би трябвало да бъде. Наскоро споделих на една среща с жители: болшевик, антикомунист, всички ние дишаме един и същи въздух, караме по едни и същи разрушени улици, страдаме от едни и същи проблеми на града. Ако желаеме да живеем в по-добър град, би трябвало да ни бъде напълно друго сечението, по което гледаме кое е добре за нас и кое не е.

Дъждовни води: Казахте " положителните и неприятните страни на социализма ". Кои са положителните?

Терзиев: Аз не мога да бъда най-обективният откривател на социализма, тъй като не съм живял толкоз време в социалистическа България. Това, което хората регистрират като позитив, е относително спокойният метод на живот, който, общо взето, всеки ден е предсказуем. Без доста стрес и отговорност. За доста хора промяната на динамичността и разбирането, че ти си виновен за ориста си, а не страната, е предизвикателство. Затова си спомнят с трогване за оня интервал.

Дъждовни води: Каква е задачата Ви в едно изречение?

Терзиев: Това, с което ставам, като си мисля за кметския пост: по какъв начин да създадем София град, в който всеки един от нас е доста благополучен и от който е извънредно горделив да бъде част.

Дъждовни води: Бойко Борисов, Еди Рама - първо кметове на столици, след това министър председатели. Васил Терзиев къде се вижда след десет години?

Терзиев: На плаж на Бахамите (смее се). След десет години се надявам да видя доста млади и сполучливи хора да влязат в българската политика и да схванат какъв брой е значимо тяхното присъединяване в тези процеси и че техният триумф би трябвало в един миг да стартира да служи на обществото.

*****

Вижте и това видео от архива ни:

Вижте по какъв начин се промени София за 20 години

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР