Дупката в озоновия слой над Антарктика е една от най-големите

...
Дупката в озоновия слой над Антарктика е една от най-големите
Коментари Харесай

Озоновата дупка над Антарктика е с най-големи размери за последното десетилетие

Дупката в озоновия пласт над Антарктика е една от най-големите и най-дълбоките за последните години, сочат нови данни.

Световната метеорологична организация разгласи, че озоновата дупка над Антарктика е повишена стремително от средата на август и е достигнала до цели 24 млн. кв км при започване на октомври – това е повърхност, по-голяма от тази на Русия. С помощта на службата за климатични промени „ Коперник “, NASA и Environment and Climate Change Canada, учените пресмятат, че сега дупката покрива цели 23 млн. км – повече, в сравнение с междинната стойност за последното десетилетие.

Спокойно, не е наложително това да е признак на нещо в действителност неприятно. Голямата озонова дупка се въздейства от мощните полярни вихрушки и нейната величина не е константна. Всяка година размерите ѝ варират, като максимумът нормално е в средата на септември доникъде на октомври. Най-вероятно до края на годината ще се възвърне към нормалната си величина. Всъщност, предходната година учените оповестиха, че озоновата дупка над Антарктика е с най-малки размери за последните десетилетия.

„ Съществуват доста променливи, влияещи на размера на дупката всяка година. Тази от 2020-а припомня на дупката от 2018-а, която също бе в действителност огромна – изключително на фона на последните 15 години “, разяснява Венсан-Анри Пьош, шеф на службата за климатични промени „ Коперник “.

Източник: Copernicus Atmosphere Monitoring Service, ECMWF

„ Със завръщането на слънчевата светлина на Южния полюс през последните седмици, озонът над този регион стартира последователно да понижава. След извънредно дребната и краткотрайна озонова дупка през 2019-а, която бе разследване от специфични метерологични условия, тази година записваме много по-голяма, което удостоверява потребността от използване на Монреалския протокол ", прибавя той. " Със завръщането на слънчевата светлина на Южния полюс от няколко седмици, следим продължаващо изтъняване на озоновия пласт над региона ", споделя още Пьош.

Озоновият пласт е район в стратосферата, ситуиран сред 15 и 30 км над повърхността на Земята. Съдържа релативно висока централизация на озон (няколко милионни части). Известен е най-много със свойството си да гълтам по-голямата част от ултравиолетовите лъчи, падащи над Земята. Озоновият пласт извършва ролята на самобитен щит, предпазващ Земята от нездравословната ултравиолетова радиация, само че създавани от хората субстанции предизвикват всяка година изтъняване на този пласт, известно като озонова дупка.

За благополучие, през 1987-а година е финализиран така наречен Монреалски протокол (към Виенската спогодба за отбрана на озоновия слой) - световно съглашение за отбрана на стратосферния озонов пласт на Земята посредством последователно унищожаване на химикалите, които го нарушават. Това последователно унищожаване включва както производството, по този начин и потреблението на субстанции, които нарушават озоновия пласт.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР