Дунав мост е хубава стъпка, но сам по себе си

...
Дунав мост е хубава стъпка, но сам по себе си
Коментари Харесай

Северът отказва да умре

Дунав мост е хубава стъпка, само че самичък по себе си не може да издърпа района напред

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Забравеният европейски век на българите

Откритият ръкопис на Петър Богдан от Чипровци дава обещание да промени най-малко частично разбирането за българите в Османската империя
8 дек 2017
Регионите в България: Пропаст, която не стопира да пораства

Оживлението през последната година е съсредоточено в стопански мощните области, до момента в който по-слабо развитите региони стагнират
27 ное 2017
Този див, див Северозапад

Веломаршрути в Северозападна България
29 апр 2017
България на три скорости

Как се разпадна районният модел на страната след седем години в Европейски Съюз
20 мар 2015 Тайни комитети, подписки, автономност, самостоятелност, разединение. Българските медии развихриха до дъно така и така невъздържаната си фикция тази седмица около изявлението на един възрастен човек от Монтана, който заяви, че желае Северозападна България да се отдели от страната и да се причисли към Румъния.

Борислав Каменов евентуално е удовлетворен от вниманието към него, което провокира. Но неговото относително безвредно експлоадиране едва ли е последният проблем, който България ще има със своя северозапад. Очевидният факт е, че районът е рана, която десетилетия наред се инфектира и гангрената е напът да изстиска живителните сили на тази част от страната. Това не може да остане без последици.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Омагьосаният регион

Западането на градове и райони не е нито ново, нито непознато събитие. По същия метод, по който тогавашните търговски центрове в Балкана са отстъпили мястото си на новите градове, тогавашните центрове на промишленост западнаха след затварянето на фабрики. Това не е развой, който се случва единствено в България. Всички страни от постсъветското пространство страдат от него, както и много страни на Запад. Всъщност в последния кохезионен отчет на Европейската комисия се споделя, че има сериозна опасност от обезлюдяващи се и неконкурентни центрове, чието население изтича към мегаполисите.

Проблемите в трите области, които образуват Северозападна България - Видин, Враца и Монтана, са подсилени от обстоятелството, че популацията на България по този начин или другояче понижава и изтича - към София и на Запад, а стандартът на живот се срина на доста ниско равнище, от което стартира да се възвръща и резултатите от това не се усещат съвсем по никакъв начин там. Ако цялото население на страната е намаляло с 4% по отношение на 2007 година и с 10% по отношение на 2001 година, то за Монтана тези стойности са надлежно 6,5% и 8%, за Враца 11% и 22%, а за Видин - цели 12% и 24%. Най-големият спад е в работоспособното и образованото население, което се отразява разумно и на икономическите качества на района.

Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Северозападна България е с една трета по-нисък от междинния в страната, като от 2000 година насам ножицата се разтваря с всяка минала година. Средната заплата е с 20% по-ниска по отношение на междинната стойност за страната, безработицата е по-висока, а вложителите по предписание заобикалят района (виж графиките). Най-зле е област Видин, където бедните доближават близо 50% от популацията, а междинното брутно заплащане от години е най-ниското в България.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Това затваря обаян кръг - липса на население, липса на вложения, които да основават претовареност и да подвигат приходите и още веднъж утежняване на демографията. Това, което би трябвало да тормози доста, доста съществено политиците, е дълготрайното утежняване на качествата на този район. И в трите области – Враца, Монтана и Видин, делът на хората с висше обучение е под 20% от популацията в работоспособна възраст. За съпоставяне - в област Пловдив една четвърт от хората са приключили университет. Представител на компания от аутсорсинг бранша споделя, че при разкриването на офис в Монтана елементарно са намерили хора с непознат език, само че се оказало, че те по-трудно се нагаждат към вида работа в съпоставяне със чиновниците в софийския и търновския им офис. Тези проблеми единствено ще се задълбочават.

Пътища, пътища, пътища

Парадоксално, част от казуса на Северозапада е обвързван с неговата география – макар че се намира сред най-пълноводната река в Европа и на границата с две страни, районът остава " заключен ". Това важи за много градове по дунавската низина, както и граничните райони - разбор на ИПИ демонстрира, че със подобен проблем са и Силистра и Кърджали.

Основното решение на тази пречка е инфраструктурата. Дунав мост 2 беше най-голямото и значимо парче от изчезналия транспортен пъзел на тази част на България, само че самичък по себе си той не може да реши нищо. С кола 200 км до Видин от София се взимат за сред 3 и 4 часа. За съпоставяне - 230 км до Стара Загора се взимат за малко над 2 ч. С рейс за времето до дунавския град може да се стигне до Бургас, а за влакове няма и смисъл да се приказва. Изключително мъчно е да видиш конкурентните преимущества на обещано място, в случай че не можеш да стигнеш елементарно до него.

" Наличието на добра инфраструктура въздейства на решението на даден вложител накъде да се насочи ", споделя Зорница Славова от ИПИ.
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Тук страната носи голяма виновност. Насочването на всички европари към Южна България, както и дългите години занемаряване на всички транспортни потребности на северната част доведоха до естествено делене на страната на две скорости.

Освен пътищата - още няколко неща

Инфраструктурата е най-скъпото, само че надалеч не единственото нещо, което може да се направи. ИПИ имат други две съответни оферти. Едното е обвързвано с по-голяма финансова самостоятелност на общините посредством преотстъпване на част от налог общ приход – да вземем за пример към 2 процентни пункта. В момента доста дребни общини нямат задоволителен потенциал и в случай че би трябвало да избират сред писане на европроекти и привличане на вложител, по-лесно е да насочат запас към ремонта на следващата евроградинка. За да се стигне до такава степен обаче, общината поставя старания, които са невидими за хората (за разлика от градинките) и даже влиза в непредвидени разноски.

Друга мярка, която може да помогне на райони като Северозападна България да притеглят вложения съгласно ИПИ, е държавното управление да спре с практиката за административно нарастване на минимална работна заплата (510 лева от началото на тази година) и минимални осигурителни прагове. " Във Видин минималното заплащане към този момент е към 60% от междинното, по този начин хората с ниско обучение в района губят шанса си да стартират работа ", добавя Славова.

Весела Николаева, публицист от уеб страницата Severozapazenabg.com, показва още благоприятни условия да се влее живот. Например съюзи сред община, област и бизнес, които да влагат изпитание в възстановяване и смяна на имиджа. Точно както България желае да се отърве от петното " най-бедна и корумпирана в Европейски Съюз ", по този начин и Северозападният район желае да спре да се гледа на него като на умиращо място. Туризмът е една опция. За това ще послужи както отварянето на още гранични пунктове със Сърбия, по този начин и подобряването на корабоплаването по Дунава. България е единствената страна в съюза, която не влага задоволително в почистването и поддържането на дъното на реката, удостовери пред " Капитал " представител на Европейската комисия преди месеци. За това тя даже рискува да изгуби пари. Туроператори пък към този момент са заплашили да спрат и дребното турове, които има до български пристанища по реката, поради неналичието на поддръжка.

Вили Лилков, някогашен народен представител на Реформаторския блок от Видин, напомни пред " Капитал ", че най-голямото политическо изпитание в посока помощ за района беше в предишния парламент, когато групата представители от трите области са подкрепили утвърдената от Министерство на регионалното развитие тактика за развиване. Тя беше цялостна с много планове, множеството от които нямаше да допринесат изключително за подобряването му, само че беше най-малко начало на изпитание. Тази тактика умря, тъй като беше отхвърлена от финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов, показва Лилков. Проблемът е, че на нейно място не пристигна нищо.

А както тази седмица напомни на Борисов, никой не обича да бъде пропуснат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР