Думата password e най-популярната парола, използвана по света през тази

...
Думата password e най-популярната парола, използвана по света през тази
Коментари Харесай

Как да защитим по-добре личния си профил в мрежата

Думата „ password " e най-популярната ключова дума, употребена по света през тази година, за отбрана на онлайн профили. Изследването е на компания „ Nordpass ". На второ място в класацията е цифровата композиция от едно до шест.

Методи работи като монтажист в NOVA. Ежедневно по време на промяна употребява обществените мрежи.

„ Ако някой пристигна и ти остави лист с нещата, които би трябвало да направиш, не става, тъй като тук, в новините, динамичността е напълно друга и непрекъснато би трябвало да се обновява ", изяснява Методи Андонов.

За да отбрани персоналните данни в профилите си залага на дълга и комплицирана ключова дума.

Коя е най-често употребяваната ключова дума в света

„ Винаги виждам паролата ми да бъде към 19 признака, микс от думи и числа. Като бях много по-малък, първият имейл, когато си направих, беше с желязната ключова дума от шест единици. Странно беше, че никой не съумя да я хакне ", разяснява Методи.

Според проучване в над 30 страни думата „ password " е най-използваната... ключова дума в света. Тя е желан избор в Австралия, Англия и Индия.

„ В англоговорящите страни доста известна ключова дума, да вземем за пример, беше let me in - пусни ме да вляза ", изяснява Любомир Тулев, специалист по осведомителна сигурност.

Втората най-често употребена ключова дума е цифровата композиция от едно до шест. Подобни практики има и у нас.

„ Много постоянно в случаите, които проверяваме, откриваме, че жертвите употребяват сходни пароли - имена, рождени дати, елементи от ЕГН-та ", изясни Владимир Димитров, отдел „ Киберпрестъпност " в ГДБОП.

По думите на специалисти късите пароли - без основни букви и специфични знаци, са измежду най-лесните цели.

„ Когато паролата е формирана единствено от букви или единствено от числа и тя е до осем признака, лишава секунда на една хакерска стратегия да разбие такава ключова дума ", изяснява Любомир Тулев.

Но съществуват трикове, в случай че ни е мъчно да запомним по-сложна ключова дума.

„ Някои хора вършат смислови асоциации. Определено е добра концепция да използваме генератор от интернет уебсайт, който генерира пароли и да ги резервираме или в стратегия управител за пароли или в интернет браузъра ", счита Владимир Димитров.

В случай че не използваме генератор за пароли, е нужно да последвам няколко златни правила.

„ Когато използваме композиция от дребни букви, огромни букви, числа и специфични знаци и тази ключова дума е дълга най-малко 12 признака. На технология, употребена от хакер, би отнемало 3 000 години, с цел да разбие тази ключова дума ", счита Любомир Тулев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР