Думата базука“ днес е синоним на противотанково оръжие за рамо,

...
Думата базука“ днес е синоним на противотанково оръжие за рамо,
Коментари Харесай

Музикантът Боб Бърнс, който измисли думата „базука“

Думата „ базука “ през днешния ден е синоним на противотанково оръжие за рамо, само че този чудноват термин в действителност датира още от Първата международна война, когато се употребява за идентифициране на доста по-скромен, само че още веднъж тръбен предмет.

Откакто има танкове, инженерите измислят способи да ги унищожат. Като начало най-ефективният и публикуван способ е с оръжия с огромен диаметър, които са тежки, презареждат постепенно и са сложни за превозване.

 K Bullet

K патрон

Когато войските без такива оръжия се изправяха против танкове, те всъщност нямат никакъв късмет да ги спрат, с изключение на да разчитат на някакви клопки и трудности. При първите опити за битка с танковете немските войски са въоръжени с K патрони, които са тип бронебойни муниции. Когато те стават неефективни, германците показаха Mauser T-Gewehr, първата в света противотанкова пушка.

Въпреки това, защото танковете не престават да се усъвършенстват и бронята им става все по-дебела, нужни са още по-способни оръжия.

 Mauser Tank-Gewehr M1918

Mauser T-Gewehr

Американският инженер и професор доктор Робърт Х. Годард проектира ранния предшественик на базуката по време на Първата международна война, само че създаването на това обещаващо оръжие е анулирано, когато войната завършва. Дизайнът е съживен при започване на 40-те години под управлението на полковник Лесли Скинър. Той разпорежда на лейтенант Едуард Ул устройството да може да достави граната с формата на заряд М10 до цел.

„ Вървях край тази купчина скрап и имаше тръба, която… се оказа със същия размер като гранатата, която превръщахме в ракета “, сподели Ул. „ Помислих си: Това е отговорът! Поставяме тръбата на рамото на боец с ракетата вътре и тя си се изстрелва. “

Това докара до цялостния дизайн на M1 „ Bazooka “ (на главната снимка): тръба, която изстрелва снаряд с избухлив противотанков експлозив с ракетна мощ на оптимално разстояние от към 300 метра. Оръжието съумява да пробие сред 75 и 100 мм ризница.

 Gladys George, Bob Burns -I'm from Missouri,1939

Гладис Джордж и Боб Бърнс в „ I’m from Missouri “, 1939 година

Боб Бърнс е пеещ комедиант от Америка, който се причислява към Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати по време на Първата международна война. Той е част от 11-ти морски полк, който би трябвало да бъде лек артилерийски полк, само че влиза в деяние като пехотна част.

Тъй като те са изпратени в Европа през последната година на Първата международна война, 11-ти морски полк не видя пердах. Това обаче не е проблем за сержант Бърнс, защото той става водач на джаз групата на морската пехота в Европа.

Още преди да се причисли към армията, Бърнс взе участие в група. Веднъж до момента в който репетират, Бърнс взема една тръба и духва в нея, издавайки присъщ тон. Този тон му харесва и той прави някои допълнения към тръбата и я назовава „ базука “.

 Bob Burns Bazooka

Бърнс основава името от думата bazoo, което значи уста, за която се подозира, че произлиза от холандската дума bazuin, което значи тромпет.

С доста свободно време Бърнс съумява да пресъздаде остарелия си музикален инструмент и в армията. Този път той е изработен кюнец за печка и фуния за уиски.

Бърнс от време на време свири на базуката си в групата на корпуса. През 1919 година той и неговият инструмент получават известност, когато са включени в публикация на New York Evening Telegram, в която музикантът приказва за активността си в групата на морската пехота.

„ Ние свирим всичко от Ървинг Бърлин до господин Бетовен и ще се оправим с всичко, с изключение на с погребалния марш “, сподели Бърнс. „ Групата се състои от две цигулки, банджо, пиано, тъпан и базука. “

Напред към 1942 година, когато ракетната установка на полковник Скинър и лейтенант Ул минава проби на полигоните в Абърдийн. Там един от присъстващите разказва необичайно изглеждащото устройство, като споделя, че „ наподобява на базуката на Боб Бърнс “.

Така името залепва и се ражда M1 „ Базука “.

Оръжието дава късмет на пехотинците да се бият против по-новите тежко бронирани танкове, с които съдружниците стартират да атакуват. Тази базука обаче бързо попада в ръцете на нацистите, които съумяват да я копират. Тяхната версия получава страшното име Panzerschreck и включва редица модификации спрямо американското оръжие.

Базуката непрестанно се усъвършенства, достигайки своя връх с M20 „ Super Bazooka “, макар че това оръжие пропуща Втората международна война. Супер базуката е употребена във войната във Виетнам, само че в последна сметка е сменена с други оръжия.

Днес, макар че към този момент не се употребява в Съединени американски щати, името й продължава да се загатва по най-различни мотиви.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР