Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН

...
Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН
Коментари Харесай

ПРОФОН: Все така изплащаме възнаграждения

Дружеството за групово ръководство на сродни права в музиката ПРОФОН продължава да изплаща без усложнения хонорари към реализатори и продуценти. В условия на тестването Коронавирус 19 екипът е прекратил персонални срещи с членове и сътрудници и действа в home office режим, само че наличните софтуерни запаси разрешават непрекъсната онлайн връзка със притежателите на права и не попречват процеса по погашение на средства и регистрация на репертоар. „ ПРОФОН продължава да действа. Няма по какъв начин да спрем да работим, тъй като през септември би трябвало да сме подготвени с следващото систематизиране, а и редом би трябвало да се опитаме да запазим приходите. За по-малко от 6 месеца от оповестяването на последното систематизиране сме изплатили над 2, 8 милиона лв. “, показа в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на сдружението София Щерева.

Най-тежко ще пострадат приходите на сдружението в бранша на обществено осъществяване поради затварянето на множеството търговски обекти, в чиито бизнес музиката е добавена стойност – заведения за хранене, клубове, кафенета, фитнес зали, молове, фризьорски салони. „ Настъпи парализа  – в основаването на нова музика, фотоси на клипове и така нататък Всички концерти и участия са анулирани, а за огромна част от тях има направени съществени разноски. Всички магазини, които продават музикални артикули също осъмнаха затворени, сътрудниците ни от туристическия и ритейл бранша са в изключително тежко състояние, в медиите също падат рекламни акции. Това, през което прекосяваме, за жалост унищожи доста реализирани положителни неща през последните години. “, разяснява Щерева.

Единствената добра вест за изпълнителите и продуцентите в изключителната обстановка с ковид е, че потреблението на музика през стрийминг платформите ще се ускори поради карантината и стоенето у дома. „ ПРОФОН обаче няма отношение към лицензирането и приходите от този тип прилагане. Продуцентите сами лицензират цифровите си права с дребни изключения. Знаем, че за 2019 година цифровите доходи от музика в България са скочили с над 50%. Това звучи добре, само че към момента размерите на тези доходи у нас не са задоволително огромни, с цел да обезпечават прехранване на актьори и продуценти. Пиратското наличие продължава да е проблем, неналичието на инстикт да се заплаща за музика – също “, изясни София Щерева.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР