Дружествата с просрочени задължения към общественият доставчик на електроенергия в

...
Дружествата с просрочени задължения към общественият доставчик на електроенергия в
Коментари Харесай

Длъжниците към НЕК за „задължение към обществото“ се увиличаха до 16


Дружествата с просрочени отговорности към публичният снабдител на електрическа енергия в лицето на Националната електрическа компания (НЕК) нарастват от 13 към началото на ноември до 16 към края на месеца. Това излиза наяве от оповестения следващ лист на търговците / производители на електрическа сила с просрочени отговорности към НЕК за цена „ обвързване към обществото “. Предишният лист със отговорностите бе към дата 3 ноември. Сегашният се отнася за отговорности към 24 ноември. Въпросът е извънредно сериозен, защото касае освен финансовите потоци, образуването на недостиг в държавната компания, само че като цяло и ликвидността на пазара, а и сигурността на системата изключително при започване на зимата.

Сред длъжниците не престават да са трите компании, за които бе към този момент обявено, че са отстранени от електроенергийния пазар – ТОШЕЛ 92 ЕООД, АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД и КЕЙ АР ДЖИ ЕООД.

Тяхното място надлежно е заето от нови три длъжника.

Продължава да има проблеми и с държавната „ Марица Изток 2 “, като се допуска, че заплаща, само че със забавяне.

В сегашния лист на НЕК ЕАД още веднъж попада името на компанията „ Фючър енерджи “ ЕООД, която се появи измежду претендентите, любимци за придобиване на активите на ЧЕЗ в България (без Топлоелектрическа централа „ Варна “) за която 3eNews към този момент писа.

В края на ноември в. „ Сега “ осведоми, че към 15% от всички производители на ток не подават никаква информация към фонд " Сигурност на електроенергийната система ", а в доста други случаи подаваните информации са неверни, непълни или не се подават ежемесечно. Изданието се базира на план на разпореждане за промени в наредбата, по която фондът работи. С измененията ще бъде определян точният размер на дължимите 5-процентни вноски на производителите на електрическа сила, написа в претекстовете на наредбата.

Проблемът с непрекъснатите длъжници, които през последните месеци доста усилват броя си е, че неплащането в точния момент на дължимите вноски на фонда неизрядните компании в действителност деформират пазара, защото слагат в неравностойно състояние останалите енергийни сдружения - търговци/производители на ток, които в точния момент и постоянно заплащат отговорностите си към НЕК. По мнението на специалисти от сектора, единствено публикуването на имената им в " листата на срама " на НЕК явно не е задоволително като мярка за дисциплинирането на тези компании. Необходим е с изключение на надзор и съществени наказания за нарушителите на финансовата дисциплинираност, разясняват специалистите.

Ето и следващия лист на НЕК за длъжниците:

ТОШЕЛ 92 ЕООД - отстранени от електроенергийния пазар

АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД - отстранени от електроенергийния пазар

АРКАДИЯ СЪРВИС АД;

ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД;

ДИКС 2001-ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД

ДЖИ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) АЙ ООД

ЕЛ ЕКС КОРПОРЕЙШЪН АД;

ЕНЕКОД АД;

ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД;

ЕНЕРДЖИ СЪПЛАЙ ЕООД;

ЕСКО СЪРВИСИС ООД;

КЕЙ АР ДЖИ ЕООД - отстранени от електроенергийния пазар

МОСТ ЕНЕРДЖИ АД;

САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД;

Топлоелектрическа централа МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД

ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР