Драстично поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отгворност изненада собственици на

...
Драстично поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отгворност изненада собственици на
Коментари Харесай

Застраховката Гражданска отговорност рязко поскъпна

Драстично повишаване на наложителната застраховка " Гражданска отгворност " изненада притежатели на коли, които в този момент би трябвало да възобновяват полиците си. От към месец застрахователните компании са надули цените, като при някои скокът спрямо предходната година е над 50%, споделят брокери.

Шофьор без никакви прегрешения би трябвало да заплати в този момент 275 лева в случай, че при същия осигурител изтичащата му лавица е за 190 лева Проверка с електронните калкулатори на брокерите демонстрира, че сходна цена оферират и останалите застрахователи - най-ниската оферта е за 272 лева, само че множеството са към 300 лева, а най-високата оферта е 320 лева

Повишение на цената на " Гражданска отговорност " бе предстоящо, откакто в последните две години на ковид-пандемията, фирмите всеобщо смъкнаха цените. Толкова фрапантен скок единствено за месец обаче е стряскащ. Той мъчно може да се оправдае с инфлацията, тъй като през 2022 година, когато тя растеше и стигна рекордните 18%, цените на Гражданско отделение останаха без смяна.

В началото на 2023 година даже имаше и ценови срив, който провокира ужас в бранша. Някои застрахователи като " Лев инс " и " Бул инс " смъкнаха офертите под 200 лева, много под междинното равнище от 240-250 лева по това време. Те бяха последвани и от други застрахователи и това даде мотив да се заприказва за заплаха от " разтърсвания " в застраховането и в целия финансов бранш. Тогава от " Лев инс ", обясниха за " Сега ", че повода за сериозното поевтиняване на " Гражданска отговорност " е въведен вътрешен модел „ бонус-малус ” в сдружението, който разрешавал положителните водачи да бъдат подтиквани с бонус от наградата. 

Три месеца по-късно няма и помен от ниските цени. Въпросните застрахователи към този момент оферират Гражданско отделение за 280-300 лева, което спрямо офертите им от февруари е завишение с 60-70%. 

В същото време от Асоциацията на българските застрахователи твърдят, че цените на Гражданско отделение ще нарастват гладко тази година, догонвайки равнищата отреди ковид-пандемията. " Има изострена конкуренция на пазара, която даже беше довела в някаква степен до не напълно разумно намаляване на цените. Постепенно наклонността се обърна, тъй като компенсациите оказват влияние и откакто те се покачват, няма по какъв начин трайно цените да се движат в посока понижаване или пък да стоят ниски ", разяснява пред Българска телеграфна агенция тези дни досегашният ръководител на АБЗ Константин Велев. Той показва, че поради инфлацията сумите по застрахователните компенсации нарастват, тъй като нарастват колите, аварийните елементи, труда в автосервизите и това няма по какъв начин да не се отрази и на цената на " Гражданска отговорност " и " Каско ".

Комисията за финансов контрол (КФН) също изяснява настоящия растеж на цените на Гражданско отделение с " ускорената инфлация, както и с възобновяване на стопанския оборот след двете години в изискванията на пандемия ". Инфлацията и възобновяване обаче го следим още от предходната година, само че това не попречи на част от застрахователите да смъкват тогава цените, пък и при започване на тази година.

По мотив сигналите, че има нещо неправилно в срутва на цените през януари-февруари от КФН увериха в отговор на " Сега ", че са упражнили надзорни дейности, само че не са открили нарушавания. " КФН не контролира и не утвърждава цени, а единствено дали се съблюдават условията на КСО за достатъчност на наградата - т.е. дали при формиране на застрахователните си награди всеки осигурител съблюдава условието те да подхождат на поетия риск и на разноските на застрахователя, както и да бъдат задоволителни въз основата на рационално актюерско допускане, тъй че да обезпечават осъществяването на всички отговорности на застрахователя, в това число образуването на задоволителни механически запаси ", обясниха от комисията.

Вероятно инспекциите на регулатора въпреки всичко са оказали резултат, откакто всеобщо всички застрахователи, свалили цените по-рано тази година, в този момент ги подвигат фрапантно.

Ето разликата сред офертите, дадени за еднакъв автомобил, на 20 февруари 2023 година и на 18 май:

 

 

Инфо: segabg.com

 

 

 

 

 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР