Драстично поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност“ у нас, ако

...
Драстично поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност“ у нас, ако
Коментари Харесай

„Гражданска отговорност“ поскъпва драстично, предупредиха от бранша

Драстично повишаване на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ у нас, в случай че бъдат признати промени в Кодекса за застраховането. За това предизвестиха застрахователи на специфична конференция. В измененията се планува Националното бюро на българските застрахователи да бъде задължено да изплаща всяка отправена към него рекламация.

„ Това го няма в нито една страна, членка на системата Зелена карта “, изясни Стефан Софиянски, основният секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). " По този метод ще има банкрутирали застрахователи или ще има нараснали цени на застраховката гражданска отговорност ".

Бюрото на българските застрахователи е частна компания и в него са парите на 16 застрахователни компании, изясни Борислав Богоев, ръководител на бюро “Зелена карта ”. „ Когато стартираме да плащаме всички вреди, даже и тези, за които няма документи, и се изчерпат парите, ще би трябвало да се обърнем към българските застрахователни компании и те ще обезпечат средствата, тъй като бюрото би трябвало да разполага с такива. Но тези пари би трябвало да бъдат обезщетени отнякъде и това ще са наградите по застраховка „ Гражданска отговорност “ и надлежно от увеличение на цената й за българските консуматори “, изясни схемата Богоев.

Приемането в кодекса на абсолютно заплащане на щетитепри пътни транспортни катастрофи в чужбина ще отвори необятно вратите и на измамниците, които и в този момент непрестанно пробват да получат пари от застрахователите, даже когато няма случай или потърпевши, уточни ръководителят на бюро “Зелена карта ”.

Най-много такива измами се вършат в Италия, разясни той. “Може да има машинация по отношение на несъществуващи ПТП-та, непознатият жител може да не е бил въобще в България, потърпевшото лице може в никакъв случай да не е потърпевш, както и сме следили. Най-фрапиращите случаи са за претендирана гибел при човек, който въобще не се е раждал, т.е. - с несъществуващо ЕГН “, изясни част от схемите Стефан Софиянски. Той даде за образец, че застраховка „ Гражданска отговорност “ у нас е приблизително 250 лв., до момента в който в Северна Италия е 250 евро, а в Южна Италия е 1000 евро. Ако стартираме да изплащаме абсолютно всяка застраховка на тяхна територия, то българските застрахователи ще банкрутираме. Другият вид е и при нас застраховката да стане 1000 евро, само че кой ще може да си разреши сходни цени “, безапелационен беше Софиянски.

“Когато настъпи едно застрахователно събитие, то постоянно е подкрепено с документи. Нормално е всеки осигурител, който носи риска, да изиска да се запознае с тези документи, и към този момент по-късно да пристъпи към заплащане. За страдание, през годините съществуват недобри практики, при които се употребяват подправени протоколи за произшествия, подправени медицински, изобщо подправени събития ", съобщи и Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевши при произшествия.

От Асоциацията на българските застрахователи също се оповестиха срещу законопроекта.

Според Нина Колчакова, основен секретар на асоциацията, няма никакви претекстове, с цел да се направи тази смяна в Кодекса за застраховането. „ Тя ще сложи българските застрахователи в неравностойно състояние с техните сътрудници. В претекстовете към законопроекта написа, че се прави, с цел да отговорим на условията за влизане в еврозоната, само че аз на никое място не съм видяла такова условие от Европейска комисия. Тази мярка ще бъде съдбовна за бизнеса ”, аргументира се тя.

„ Ние ще платим крайната сметка. В момента цената на „ Гражданската отговорност “ за тежкотоварните камиони е една от най-високите у нас “, разяснява Димитър Димитровот Камарата на автомобилните превозвачи в България. Той даде за образец по какъв начин в чужбина се пробват да източват българските застрахователи.

“Последният случай беше в Гърция, след пътно произшествие, при което българският водач не е отговорен, лишават му документите, репатрират камиона, приказват му единствено на гръцки и най-после го карат да подпише документи, че е отговорен за случая, с цел да го пуснат. В последна сметка всичко отива към българския осигурител. Така че, в случай че от чужбина всевъзможни типове искания бъдат отправени към нас и ние би трябвало да ги изпълним, то това ще бъде съдбовно за нас ”, означи още Димитров.

Според сектора законопроектът е бил вкаран незабавно точно преди празниците и небрежно е бил признат от Министерския съвет. „ Пистата беше толкоз бърза, че щеше да мине около Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, без да разберем “, акцентира Богоев. И попита за какво българите се вършим на по-големи католици от папата, като " имаме прелестно законодателство, а сами си сътворяваме проблеми ".

Във вторник проектозаконът за промени в Кодекса за застраховането следва да бъде разискван на икономическа комисия в Народното събрание.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР