Драстичен скок на цените на горивата у нас. Експерти отчитат

...
Драстичен скок на цените на горивата у нас. Експерти отчитат
Коментари Харесай

Няма спирка. Цените на горивата у нас летят

Драстичен скок на цените на горивата у нас. Експерти регистрират рекордно повишаване за последните 6 месеца, оповестява Нова тв.

Данните на уеб страницата Fuelo.net демонстрират, че единствено за последната половина година най-вече е поскъпнал бензинът - с 23 стотинки. Към днешна дата приблизително литър се продава за 2,02 лева Дизелът също е поскъпнал - с 22 стотинки. На трето място е пропан бутанът с 21.

За последните 6 месеца най-масовият бензин скача с близо 13 %. И за неговото повишаване, и за това на дизела, специалисти показват като причина цената на суровия петрол.

" Има едно покачване с към 11-12% според от типа гориво. То се дължи напълно на суровия нефт, няма други фактори, знаете за последните 3 месеца суровият нефт нарастна от 35 на 70 $ барел ", изясни Светослав Бенчев, БПГА.

" Китай е един значителен клиент, който попълня своите запаси и изкупува доста огромно количество нефт ", изясни Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

Според него не можело да се приказва за нов скок на цените. Горивата наваксвали стойностите от интервала преди коронавирусът да настъпи.

" До края на този месец ние чакаме да стигнат към 2,10 и бензина, и дизелът, газта ще резервира почти настоящето си равнище ", счита Танев.

" Със сигурност не чакаме покачване с 20 ст. до началото са лятото, всичко зависи от цената на суровия нефт. Ако тя остане с актуалните стойности, може да има покачване в границите на няколко стотинки, само че нищо фрапантно няма да се случи ", считат специалистите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР