Дрънкането на оръжия между Русия и НАТО заради Украйна разтресе

...
Дрънкането на оръжия между Русия и НАТО заради Украйна разтресе
Коментари Харесай

Уплашихме се от война в Украйна

Дрънкането на оръжия сред Русия и НАТО поради Украйна разтресе и България. Власт и съпротива загърбиха всички други рецесии у нас, с цел да спорят и умуват какво да вършим на прага на задаващата се война.

Премиерът Кирил Петков заряза пристигналия на посещаване македонски министър председател Димитър Ковачевски и свика през днешния ден Съвета по сигурността поради напрежението към Русия. В сбирката на " Дондуков " 1 ще вземат участие министрите на защитата и на външните работи, както и шефовете на служби.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък реагира съвсем като главнокомандващ, влизайки в ролята на президента. " Само доскоро на уеб страницата на НАТО излезе информацията, че съдружниците слагат силите си в бойна подготвеност и изпращат спомагателни подкрепления в Източна Европа поради агресивното държание на Русия. Ние продължаваме да се осведомяваме от задграничната преса - възмути се някогашният министър председател и прикани ръководещите към по-активна позиция. - Дрънкат оръжия до нашата граница. Когато се разхождат бойни кораби в Черно море, се завършва с туризма. Кой върви на отмора, когато над него прелитат изтребители F-35? Затова настояваме всичките тези отговори, ясни позиции - ние сме член на НАТО и бойната подготвеност на Алианса значи бойна подготвеност и за нас. " Той попита дали българската войска е в бойна подготвеност, каквато е оповестила НАТО, и посочи, че от партията му имат въпроси към премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и военния Стефан Янев. " До този миг сме чули 3 изказвания - на министър-председателя Петков, на външния министър, остро изявление, и на военния - уклончиво. А мненията на обединението са, че това са персонални отзиви ", сподели още Борисов. Той сложи въпроса дали е желано и давано позволение за разполагане на непозната бойна техника у нас.

" На 21 декември военният министър Стефан Янев изрази позиция, че не е нужно сходно разполагане ", напомни Борисов. И се възмути, че на извършения през вчерашния ден съвет на външните министри на Европейски Съюз, отдаден на проблема Русия-Украйна, България е била показана от зам.-министър. " Какво по-важно, когато НАТО е в бойна подготвеност и се трансферират войски, и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата угриженост от сходни военни дейности на 300-400 км от България? ", попита Борисов.

От Министерство на външните работи обаче още преди няколко дни оповестиха, че външният министър Теодора Генчовса е инфектирана с ковид и няма по какъв начин да отиде на форума.

От ГЕРБ пък подсетиха, че още предходната седмица са поискали президентът да свика съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Засега обаче Румен Радев остава непознат на паниката и не дава сигнали, че вижда нужда от нов КСНС, който последно се организира преди визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония.

" Моят астрален близнак - президентът на Румъния, свика съвещателен съвет. 15 минути по-късно изрази мнение. Ние към този миг не знаем - може ли да осъмнем в положение на война и какво се случва - въвлечени ли сме, или не ", продължи да налива масло в огъня Борисов.

От партията му желаеха и незабавно изключително съвещание на Народното събрание, обвинявайки държавното управление в неналичието на ясна и безапелационна позиция.

Очаква се през днешния ден в Министерския съвет да се обсъдят проектите на съдружниците в НАТО за подсилване на източния фланг на Алианса и какво се чака от България. Вече стана ясно, че Испания и Нидерландия ще ни пратят изтребители, които ще се включат в опазването на въздушното пространство. Остава под въпрос настаняването у нас на натовски контингент и бойна техника, за което към момента няма публично искане.
Свързани вести Защо министър председателят изпревари президента със Съвета за сигурност и има ли разнобой сред Радев и Петков
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР