Драмата Гинка-Теменужка изглежда като извадена от някой сатирично-фантазиен роман на

...
Драмата Гинка-Теменужка изглежда като извадена от някой сатирично-фантазиен роман на
Коментари Харесай

Борисов, сделката за ЧЕЗ, или как ни правят на идиоти

Драмата " Гинка-Теменужка " наподобява като извадена от някой сатирично-фантазиен разказ на братята Стругацки, разрастващ се в затънтено провинциално градче, намиращо се незнайно къде. Само че, както и в романите на братята, в действителност става дума за това, какво действително ни се случва – или, по-точно, ни бива случвано от властта. Започват да ни пробутват към този момент

изцяло сюрреалистични сюжети

- разкази, предлагани от властта, в които няма нито логичност, нито причинно-следствени връзки, нито даже обикновена достоверност.

Примерите валят отвред и изключително – след началото на прословутото Председателство. Властта гласоподава за " втори въжен превоз " в Банско, без в документа да има словосъчетанието " втори въжен превоз ". Но всички институции и медийни рупори на властта са впрегнати да изясняват, че цялата работа е за " втори въжен превоз ". Проект за " втори въжен превоз " няма и в никакъв случай не е имало. Но всички сме приканвани да подкрепим въпросното държавно решение за " втори въжен превоз ".

Аналогично е ситуацията с " двете лъвчета ". Всички институции на властта – и техните медийни рупори - бяха впрегнати, с цел да бъдат преместени животинките от несъществуващия (без лиценз) зоопарк в Разград към също толкоз несъществуващия зоопарк в Пазарджик. От който пък зоопарк (т.е. пазарджишкия) си признаваха, че нямат никаква визия, по какъв начин да отглеждат огромни котки. Държавата, по думите на Нено Димов, не можеше да направи нищо за спасяването на лъвчетата, а след това се оказа, че – може.

Това не са просто купища неистини, ръсени за илюзия на съперника (т.е. на данъкоплатеца). Положението е много по-драматично, както виждаме в сюжета " Гинка-Теменужка ". Става дума за нарушение на самите учредения на съществуването на света в някакъв спретнат тип – т.е. на логиката и на причинно-следствената връзка.

Да забележим обясненията на Теменужка за оставката й: " Процедурата (т.е. по продажбата на ЧЕЗ на Гинка от Пазарджик) се организира по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всевъзможни хипотези и подозрения и подмятания за избрана интервенция на българската страна и държавно управление при вземането на решението на Чехия. "

Това, по разпоредбите на формалната логичност, е Пропозиция А: нито българската страна, нито някой български общественик има каквато и да е връзка с продажбата на ЧЕЗ. От това би трябвало да следва Пропозиция Б: министър Петкова да заяви на всички да си гледат работата и да не я занимават – нито нея, нито който и да е български общественик – със договорката.

Само че вместо Пропозиция Б, получаваме Пропозиция Г ( " Гинка " ): " И тъй като не желая по никакъв мотив да се разясняват някакви връзки и да има въобще мотиви за подозрения и даже да се намесва името на премиера, считам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката ".

Така... Българската страна няма нищо общо, само че енергийният министър подава оставка, с цел да пази името на премиера... Нещо такова има някъде при съветския публицист Гогол: че има хора, които бъркат 2 + 2 и изкарват резултата 5; само че има и такива, които, когато бъркат 2 + 2, изкарват резултата " тиган ".

Анти-логически скок прави и министър председателят Борисов:

" Сделка сред частни компании в Чехия няма метод по какъв начин да направляваме или попречим... Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на сходна договорка... "

От което би трябвало, по разпоредбите на логиката, да следва нещо като: " Затова – никакви оставки! ". Само че вместо Пропозиция Б, ние още веднъж виждаме появяването на Пропозиция Г ( " Гинка " ): " Почтеното и вярното е - това я (т.е. министър Петкова) посъветвах - да отиде в Народното събрание и да разгласи оставка. "

Няма университет в света, който да не напише опашата

двойка по дисциплината " Логика " както на българския министър председател

по този начин и на неговата (екс) енергийна министърка. У нас, обаче, тъкмо тази липса на логичност при висшите държавни ръководители не прави никому никакво усещане. Защо?

Защото, след дългогодишни старания, властта е съумяла да ни изкара от сферата на европейския вид мислене, най-малко – във връзка с неговите метафизичен учредения.

В западната философия съществува правилото, че едно нещо е или налично (съществува, има го) или не е налично (няма го). В случая – в главите на Борисов и Петкова няма логичност, което би следвало да докара до тяхната дисквалификация като държавници. Защото, съгласете се, хора, лишени от логичност, още на следващия ден могат да ни вкарат във война, без въобще да желаят.
 Бойко Борисов и към този момент някогашния министър на енергетиката - Теменужка Петкова (архивна снимка)
© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов и към този момент някогашния министър на енергетиката - Теменужка Петкова (архивна снимка)

Има, обаче, един доста стеснен – бутиков – дял на философията, който изяснява протичащото (ни) се. Този дял е създаден, относително скоро, от африкански философи за да оказват помощ на западните хора да схванат, по какъв начин мислят – и затова, по какъв начин работят – африканците.

Най-видният сходен африкански мъдрец, на име Ахиле Мбембе, изяснява следното. Според западните хора, това, което не е налично, го няма. Не и в Африка, обаче. Там, в случай че нещо не е налично, то най-вероятно си съществува – има го – само че не е ситуирано във забележимия, а в " невидимия " свят.

Тази идея Мбембе посочва " едновременна многобройност " (simultaneous multiplicity), в която "...като предписание, всяко едно нещо скрива друго някакво нещо... "

Да се върнем към нашия случай. Не сме учудени от неналичието на логичност при ръководещите, тъй като от дълго време сме в света на " едновременната многобройност ". Знаем, че в случай че в тезите на Борисов и Петкова няма официална логичност, то това не значи, че няма никаква логичност. Има – някаква невидима, " едновременно-множествена " логичност, " скрита " в някакво нещо, което наподобява като напълно друго нещо.

От което си вадим съотвените заключения. Щом министър подава оставка поради някаква сякаш частна договорка, значи държавното управление е намесено в нея, по някакъв метод " а ла Мбембе ": " едно нещо скрива някакво друго нещо ". Щом пък министър председателят е изискал оставката на съответни министър – значи

страната е забъркана в договорката на най-високо равнище

Самата Гинка не се оказва никаква " Пропозиция Г ", а – нещо, което скрива някакво друго нещо. Не тя купува ЧЕЗ. Някой, обитаващ " невидимия " свят, го прави. Ако в този момент всички държавни институции се впрегнат да потвърждават, че точно тя купува – тогава ще знаем, че въпросният жител на невидимия свят (който жител не е " разполагаем ", само че съществува) е някой с голяма и напълно действителна власт върху страната. Може би ще се окаже същият, поради който през лятото всички държавни органи бяха впрегнати, за

да бъде откраднат частен бизнес (скандала " Гебрев " )

Да използван правилото на този Мбембе (как да не се влюбиш във мъдрец с такова име?) към проблема " Пирин " – т.е. да поразмишляваме върху това, което съществува в невидимия свят, " прикрито " от нещо във забележимия.
В решението на държавното управление от 28 декември за " втори въжен превоз " на никое място не става дума; само че какво ли е " прикрито " зад съжителството, на два прилежащи реда от решението, на " Водохващания " и на " Дейности по създаване на писти и строителство на въжени линии... "?

Причинно-следствена връзка от " западен " (т.е. наличен) вид тук няма; само че има връзка, ситуирана в " невидимия " свят, а точно: в Банско снегът е прекомерно малко (мястото е прекомерно ниско, а тече и световно затопляне). Затова се създава неестествен сняг. За него са нужни резервоари с вода ( " водохващания " ). И внезапно – схващаме " едновремено-множествената " логичност на цялата работа. Ще се вършат " водохващания ", с цел да може след това да се каже: " Абе имаме ги резервоарите за искуствения сняг, но в този момент ни трябват

писти, върху които да го изсипваме

след това – въжени линии за транспортиране на скиорите; а по-сетне – нови хотели за настаняването им ".

Няма потребност да прилагаме концепцията на " едновременната многобройност " към проблема с лъвчетата, нали? Там " скритото " нещо от дълго време стана ясно...

Благодарим ти, сътрудник Мбембе. Ако не ни беше разяснил логиката на африканците, щяхме да се чудим, дали нашите ръководещи са идиоти или просто се вършат на такива. Нито са идиоти, нито се вършат. Просто техните същински дейности и планове са " скрити " (в " невидимия " свят) от това, което ни пробутват като

своя уж-идиотия във забележимия

Ние сме тези, които биват правени на идиоти. А ликвидирането на логиката и на причинно-следствената връзка е превъзходен инструмент за тежко и трайно видиотяване на данъкоплатците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР