Драма в нашата болница няма, това беше инсцениран протест на

...
Драма в нашата болница няма, това беше инсцениран протест на
Коментари Харесай

Проф. Константинов каза какво става в Онкологията

Драма в нашата болница няма, това беше инсцениран митинг на хора с персонални ползи. В момента, в който камерите се прибраха, те изчезнаха, стачкуваха 20-30 души от 500 в цялата болница. Това разяснява в изявление за бТВ шефът на Специализираната болница по онкология проф. Д-р Стефан Константинов. Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на митинг през вчерашния ден поради разкриването на Коронавирус поделение в лечебното заведение.

Последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов задължава всяка огромна болница в София да разкрие спомагателни кревати за пациенти с коронвирусна зараза. Според лекари обаче е неприемливо в онкологичната болница да има инфекциозно поделение и това крие извънредно огромен риск.

„ Не е хубаво в онкологична болница да има инфекциозно поделение, тук няма полемика. В момента обаче имаме пандемия с доста болни, забележителна част от тях са онкологично заболели. Тази тематика – къде би трябвало да се лекуват, провокира напрежение “, изясни проф. Константинов. 

„ Аз като шеф направих простички неща. Обадих се на шефа на РЗИ и споделиха – имате заповед за 10% за всички лечебни заведения, само че нашата е непригодна. След това се обадих на министъра и той ми сподели – не знаем какво ще се случи, само че вие се подгответе за случай на безспорна потребност. Там няма да се пращат външни пациенти, в случай че имате вътрешен човек не натоварвайте в допълнение системата, а го лекувайте. Това съм го свел и до личния състав “, изясни шефът на болничното заведение.

Той уточни, че още предходната седмица има импортирани промени в закона за лечебните заведения, които споделят за профилираните лечебни заведения, че там при такива положения ще се лекуват единствено инфектирани хора по време на главното си лекуване.

„ Това не е поделение, не е клиника, а една конструкция за изолираност и в нея има един единствен човек, там има 29 кревати ”, сподели проф. Константинов. Той описа, че за този пациент, който също е с онкозаболяване, му се обадил в 4 часа сутринта дежурният доктор, с цел да попита какво да прави. Болният имал намалени равнища на О2, не можел да диша. И тогава шефът взел пешение да го одобряват. Какво трябваше да направя – да откажа ли, попита проф. Константинов. И разяснява, че в случай че прогонването от родното й село на санитарката в Ковид-отделението на Бургас е срамно, то за огромна болница неприемането на пациент е 1000 пъти по-срамно.

От незабавната помощ и останалите лечебни заведения демонстрират схващане, това демонстрира, че ние сме последната запаса, заключи проф. Стефан Константинов.

„ Към момента няма никаква заплаха за нашите пациенти, взети са всички ограничения, които би трябвало да се създадат. Потоците са разграничени. Когато човек с COVID-19 пристигна, той влиза в една клиника, която е безусловно затворена “, посочи лекарят.

„ Заповедта на министъра не е от през вчерашния ден, когато излезе аз свиках уголемен медицински съвет – началници на клиники и старши медицински сестри. Те показаха своите терзания “, сподели още проф. Константинов. „ Не можете ли да допуснете, че в болничното заведение има хора с доста персонални цели, които желаят да покажат, че има проблем, даже с цената да навредят на имиджа й и да създадат по този начин, че пациентите да идват в нея “, разяснява шефът на Специализираната болница по онкология.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР