Дръжка от амфора от V-VІ в. е най-новата археологическа находка

...
Дръжка от амфора от V-VІ в. е най-новата археологическа находка
Коментари Харесай

Уникална находка на Перперикон, Николай Овчаров видя знак свише

Дръжка от амфора от V-VІ в. е най-новата археологическа находка на Перперикон. Проф. Николай Овчарова дефинира откритието като знаменателно. На връх Голяма Богодорица, Божията майка осени със предсказание изследването на скалния град, разяснява той, представен от Българска телеграфна агенция.

Но най-важното е, че на дръжката се четат две ясни гръцки букви М и Θ, а това е присъщото редуциране в двете начални букви на известната религиозна формула η μητέρα τών θεών  или " майка Божия ", добавя Овчаров. По думите му с нея е изразявана дълбоката респект на дамата, родила Исус Христос, чиито основен празник честваме на 15 август.



" Тази находка е доста любопитна и удостоверява нашето наблюдаване, че точно от Перперикон при започване на 5 век стартира християнизацията на Родопите. Това ставна при задачата на фамозния християнски мисионер Никета Ремесиански, покръстил след доста премеждия тракийското планинско население. Преди време, точно на Перперикон, бе открита най-ранната черква в тази планина, където свещеник Никета е служел и е кръщавал езичниците. Отново на Перперикон, към този момент през 6 век, е издигната най-голямата базилика в Родопите с дължина близо 40 м, която археолозите откриха преди няколко години ", споделя проф. Овчаров.

" Всичко това не е инцидентно, а се дължи на обстоятелството, че на Перперикон се е намирало едно от най-древните светилища на Балканския полуостров - фамозното светилище на Дионис, където са получили предсказания Александър Велики преди похода в Азия и римляните, преди да станат империя ", добавя той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР