ДПС приключи с мълчанието, пое курс към управление на странатаПоне

...
ДПС приключи с мълчанието, пое курс към управление на странатаПоне
Коментари Харесай

Доган излиза на балканската сцена

Движение за права и свободи завърши с мълчанието, пое курс към ръководство на страната Поне 6 послания в спестовното слово на почетния ръководител пред Националната конференция
Получавам огромно вътрешно задоволство като ви виждам по какъв начин се развивате. Това съобщи почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, до момента в който приветстваше от екрана своите по време на първата по рода си онлайн партийна конференция. Усмихнат, облякъл костюм и вратовръзка, седнал зад обичаната си картина, той сподели на целия свят, че се отнася към хората в Движение за права и свободи като със свои сестри, братя и деца. Посвети им прочувствена тирада, изпълнена с откровения за ориста и приключи с думите “Благодаря ви, че ви има! “. 



За разлика от предходните му предновогодишни изявления, нямаше нито световна оценка на миналата година, нито прогноза за изборите. С спестовните си послания, той ясно сподели, че времето за публични предизвестия

от дълго време е минало. Дошъл е моментът да очертае ролята на Движение за права и свободи в политическия живот на страната и визията за партията си като

сериозен състезател на европейската геополитическа сцена

Затова и нямаше отчетливи констатации като „ мутризацията на политиката ” и „ нуждата от рестарт ”, които в следствие немощно копираха и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, че даже и Румен Радев. Но за Доган бе значимо да признае, че фантазията му се е сбъднала и Движение за права и свободи е това, за което е работел 30 години: млада, енергична, образована партия, която въпреки и подценявана у нас, е високо ценена от многочислените си сътрудници в Европа и Азия. Партия, която преди всички останали е в цифровото бъдеще и към този момент натрупа познания и опит за новата индустриална гражданска война. В същото време е подготвена с програмата си за напредък, основана на зеления европейския пакт.

На фона на другите два форума през годината – на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия, почетният ръководител на Движение за права и свободи ясно очерта разликата с останалите. Водещо за Движението е не командирският ботуш или генералският скиптър, а персоналният образец пред две от главните полезности – единството и заедността. Доган ги натовари с нов смисъл. Пожела на своите да преговорят уроците за единството и заедността и да ги трансфорат във вътрешна мотивация за правене на политики и действителна история.

Още 5 съществени послания насочи той на Десетата Национална конференцията :

Първото бе за идващата филантропична рецесия , която той дефинира като очертаваща се злополука и разгласи, че „ задачата на дилемите е да я предотвратим “. Изказването на Доган съответства с предизвестието на водача на Организация на обединените нации Антониу Гутереш, че вследствие на икономическите последствия от Ковид-19 и климатичните промени към човечеството идва невиждана лавина от беднотия и апетит. Ден по-късно новият президент на Съединени американски щати Джо Байдън също заприказва за нуждата от американски зелен пакт, който да влючва цялостна смяна на енергийната и еколотична политика на континента. На този декор

постулатите от програмата на Движение за права и свободи за чист въздух, чиста вода



храни, сила и високи технологии, придобиваха допълващо значение. И не инцидентно бяха акцент в политическия отчет на Мустафа Карадайъ, от който стана ясно, че Движението към този момент работи по проекта за декарбонизация като част от възобновяване на европейската стопанска система.

Поставеният акцент от Доган върху смисъла на единството и заедността демонстрира, че той няма поради единствено обществено-икономическия и политически смисъл на филантропичната злополука, която се задава. Според него, разделянето сред хората, което Ковид-19

трансформира в пандемия, е същинският апокалипсис на утрешния ден. Затова и прави разделяне сред неизбежния завършек на досегашното схващане за глобализация, само че и насочва предупрежнение, че зачекването на „ световното единение ” и „ обединените старания ” води след себе си неизбежност на света. В този подтекст, Конференцията насочи поредна покана към политически сили за народен консенсус за облика на България пред света при отстояване на личните ни ползи и на евроатлантическите полезности.

Второто обръщение на ДПС-форума бе за изхода от рецесията и присъединяване в ръководството . Пожелавам на всеки от Вас да направи това за “другите ”, което би очаквал да получи от света към него, сподели Доган на своите. На езика на професионалната политика този съвет влезе в политическия отчет на Мустафа Карадайъ като ясното схващане на Движение за права и свободи, че има историческата задача да работи за по-добрия живот на всички българи и ще направи това с програмата си за ускорено и догонващо развиване, както и с съответната си стратегия за идващите избори. Те са въпрос на чест за Движение за права и свободи, сподели Карадайъ и ясно сподели, че този път Движение за права и свободи ще показва цялата си организационна сила, с цел да получи мястото, което заслужава и присъединяване в изпълнителната власт.

Третото обръщение на конференцията бе интернационалното доверие . За разлика от ГЕРБ, които парадират с прегръдката на ЕНП и Манфред Вебер, и Българска социалистическа партия, които се радват и на премерена усмивка от ПЕС, Движение за права и свободи получи на форума самопризнание и от Европа, и от Азия, и от Балканите. Доказаха го приветствията, траяли знаково час и половина. Мощната поддръжка от Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, от Ханс Ван Баален, президент на АЛДЕ и Роман Якич, президент на Либерална мрежа на Югоизточна Европа, демонстрираха ясно оценката на европейския демократичен алианс за значителния принос на Движението в европарламента, както и за европейската роля на младите в Движение за права и свободи. Топлите думи от Турция, Азербайджан, Русия, Северна Македония и страната Палестина пък обрисуваха силата на интернационалното въздействие на Движение за права и свободи и сътвориха цялостен дисбаланс с оглушителното безмълвие на  политическите сили у нас преди, по време и след форума. И в случай че в тяхното държание прозират комплекси поради изпреварващи конкурентни стъпки, за които Доган предупреждаваше своите, то отсъствието от приветствие на претендиращия за обединител на нацията – президента Румен Радев, потвърждава политическата му незрялост.   За разлика от него, турският президент Ердоган откри време да запише видеопослание към българските турци, в което да уточни Движение за права и свободи като фактор на демокрацията в България.

Неговото наличие на Конференцията, което бе четвъртото обръщение , направи опит да

затвори раната на разделянето



измежду българските турци и отвори затворената през последните години врата към Босфора. Приветствието сподели, че връзките със „ скъпия другар Борисов ” са партньорски, до момента в който с Движение за права и свободи – приятелски. И те са значими освен за партията на Ердоган, само че и за Партията на националистическото деяние (MHP) в Турция, чийто зам.-председател Ямил Айдън също приветства Движение за права и свободи. Страхът от тези обществено афиширани връзки пролича единствено два дни след форума, когато умните и красивите задействаха едно от остриетата си против Движение за права и свободи – Мехмед Дикме. Бившият аграрни министър разгласи, че прави дясно гражданско придвижване, което щяло да е някаква опция на Движение за права и свободи. Печалният опит на Касим Дал, Корман Исмаилов и изключително Лютви Местан демонстрира, че и Дикме се е изкушил от атрактивната, само че евтина популярност.  Докато той се опитва да проходи в политиката, Движение за права и свободи показва петото си обръщение на форума - симбиозата на поколенията. На фона на партийните кавги в Българска социалистическа партия и предстоящите рокади в ГЕРБ, Доган извади партията си от дребнотемието и даде урок по последователност. Приветствието му прочете досегашният началник на Младежкото Движение за права и свободи - евродепутатът Илхан Кючюк. На председателската маса на форума един до друг седнаха доайенът Юнал Лютфи, професионалният политик - ръководителят Мустафа Карадайъ и представителят на младите в партията зам.-председателят Ахмед Ахмедов. Те бяха в заседателната зала в централата на Движението, а зад тила им бе емблематичният триметров триптих на Александър Моллов, изработен по концепция на Доган. Трите елементи са независимост, отговорност, приемливост, описа през 2018 година Карадайъ, когато той, Доган и американският дипломат Ерик Рубин се снимаха пред картината след срещата си. На платното " Свобода " е изобразен орел, който изнася тялото на страдалец и разчупва оковите. Друг детайл от изпълнената със знаци творба, е везна със знаците на двете религии - мюсюлманската и християнската.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР