ДПС: Остава съмнението, че държавата абдикираБолните от Ковид-19 вече няма

...
ДПС: Остава съмнението, че държавата абдикираБолните от Ковид-19 вече няма
Коментари Харесай

Узакониха отказа от лечение в болница на Ковид-19

Движение за права и свободи: Остава подозрението, че страната абдикира
Болните от Ковид-19 към този момент няма наложително да се лекуват в болница. Това взеха решение депутатите с ремонти в Закона за здравето, признати на първо четене. Движение за права и свободи бе изрично срещу. Ще оставим подозрение в обществото, че страната абдикира от отговорност, съобщи Джевдет Чакъров.

В в този момент настоящото законодателство на наложителна изолираност и на болнично лекуване подлежат заболели и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. С поправката обаче задължението за болнично лекуване отпада. С плана хората, които би трябвало да са под карантина или сложени в изолираност, ще бъдат уведомявани посредством позвъняване по телефона, SMS или посредством изпращане на имейл от РЗИ.

" Предвид големия напън върху здравната система, препълнените лечебни заведения и отделения и компликации за постъпване, най-много заради липса на лекари, ще оставим подозрение в обществото, че по този метод страната ще абдикира от отговорност за болнично лекуване на заболели от Коронавирус. На процедура ще се легализира отхвърли от лекуване от заразни заболявания “, разкритикува плана на ГЕРБ Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи.

Георги Йорданов от Българска социалистическа партия разяснява, че би трябвало да се отделят общите болести от Коронавирус и да се одобри решение за оправянето с съответната пандемия.

Шефката на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова увери, че всеки пациент, за който се постанова болнично лекуване, може да разчита на такова. Тя даде поръчка, че ще бъдат направени ремонти сред първо и второ четене, с цел да бъдат прецизирани текстовете кои тъкмо заразни заболявания изискват и наложителна изолираност, и болнично лекуване.

„ Предлаганите промени в Закона за здравето не целят освобождение на страната от отговорност за здравето на хората с Коронавирус, имащи потребност от болнично лекуване “, акцентира тя. Според Дариткова единствено към 20% от болните с ковид имат потребност от болнично лекуване.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР