ДПС не може и не бива да бъде изолирана от

...
ДПС не може и не бива да бъде изолирана от
Коментари Харесай

Андрей Райчев каза докъде ще стигне походът на Кирил Петков

ДПС не може и не трябва да бъде изолирана от българската политически живот, сподели социологът

„ Продължаваме промяната ” на Кирил Петков е изненадата на тези избори. Партията към този момент е втора, сочи изследване на „ Галъп интернешънъл “, направено сред 21 и 26 септември. То е първото, осъществено след формалното оповестяване на групировката.

Проектът на Кирил Петков и Асен получава 15,2% поддръжка. Разликата сред тях и ГЕРБ, които получават 21,4% от гласовете, е 6%.

" Формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, тя е единствената, която заплашва ГЕРБ ”, разяснява социологът Андрей Райчев в ефира на бТВ. Според него сега виждаме резултат, непосредствен до това, което се случи направи Има Такъв Народ на предишните избори.

Може ли обаче „ Продължаваме промяната ” да бие ГЕРБ?

ГЕРБ е центристка партия, освен това огромна – 20%. Центърът не може да бъде свален от крилото, даже то да е 40%. Просто се реалокира леко вляво или вдясно, според от натиска, и оцелява. За да падне ГЕРБ двете крила – ляво и дясно би трябвало да се съчетаят, разяснява Райчев.

Революцията предходната година беше комбиниране на ляво и дясно - Слави е нито ляво, нито дясно, т.е. - различен Бойко, а " Изправи се БГ! Ние идваме! " беше и ляво, и дясно. Сега какво държавно управление направи Радев – и ляво, и дясно. Моделът Кирил Петков е това – и ляво, и дясно. Имаме еволюция на протестърите, нов тип, продължи с разбора си социологът. И разгласи, че групировката на Кирил Петков кандидатства за мястото на „ Изправи се.БГ! Ние идваме ”.

„ Продължаваме промяната ” довежда нови гласоподаватели. Половината от хората, които ги поддържат са нови гласоподаватели. Останалите са гласоподаватели на други партии. От кого взема Кирил Петков? „ Първо - от най-близката до тях група, от съседа – Демократична България. Взима и от Трифонов. Но какво взема? „ Трифонов имаше своите своите гласове и има своите гласове. Това са хората, които гласоподават за Слави – постоянно са били с него. Към тях бяха прибавени други гласове – на хора, които не гласоподаваха за Слави, а гласоподаваха срещу Бойко Борисов. Те му дадоха мандат: смъкна го. Този мандат свърши, той го победи. Но втората част от задачата не бе решена, не се случи държавно управление. И в този момент тези хора се отдръпват ”, сподели още Андрей Райчев.

Според него тези хора не са разочаровани от Слави Трифонов. Те отидоха да гледат този филм, не се случи, по тази причина излизат от залата и отиват в другата, там ще дадат мандат. Те не са влюбени в Харвард, те виждат в Петков и Василев силата да решат задачата – ГЕРБ да слезе от власт, изясни социологът.

ГЕРБ не е преставала да бъде най-голямата партия. ГЕРБ е назаобиколим фактор, счита Андрей Райчев. Но оприличи партията на Борисов с Българска социалистическа партия след 10-и ноември.

Тогава Българска социалистическа партия дълго време не разбра, че към този момент не е партията с основно П, а една от партиите. ГЕРБ страда малко от тази болест, би трябвало да излезе от чувството си за уникалност. Трябва да свикнат, че са една от партиите и да се държат доста по-смирено, а не надменно. А те нервират съперниците си, държейки се надменно, сподели Андрей Райчев.

Движение за права и свободи не може и не трябва да бъде изолирана от българската политически живот, безапелационен бе социологът. Това  е рисково, политически рисково, етнически рисково. Ние обезателно би трябвало да намерим метод Движение за права и свободи да се върне в политическия живот, тъй като това са българските турци, уверен е Андрей Райчев.

Призивът на президента Румен Радев Бойко Борисов да отбрани достойнството на ГЕРБ и да се включи в президентската конкуренция Райчев назова „ артистична имитация в границите на дуела. ”. Борисов няма причина да играе, сподели социологът. Според него думите на президента са чисто пропагандни. А вдигнатият му пестник е бил не политически, а пилотски жест – „ ще победя ”. И победи, сподели Андрей Райчев. Той дефинира първото служебно държавно управление като шумно, което излъчи и партия, а настоящето като безшумно – дърпа тима в отбрана и гледа да резервира пача. Мачът е съвсем жертван за останалите отвън Радев, счита специалистът.

Според социолога претендентът на ГЕРБ за идните президентски избори ще бъде ново лице, тъй като от партията са наясно, че борбата към този момент е извоювана от сегашния държавен глава Румен Радев.

" На Петър Стоянов не му би трябвало да пада с 30 на 70 на финала на живота си, тъй че те най-вероятно ще извадят младеж, изгряваща звезда ", съобщи още Андрей Райчев.

За него огромният въпрос е какъв брой души ще гласоподават. Логиката е да станат доста. Избирателят не отива до урните, не тъй като е изтощен, а тъй като е погнусен. Има вид изборите да са д сред 3,5 и 4 милиона гласоподаватели, тогава цифрите ще са други, тъй като ще има доста нови гласоподаватели, заключи Райчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР