ДПС и БСП се съюзиха с искане минималното дневно обезщетение

...
ДПС и БСП се съюзиха с искане минималното дневно обезщетение
Коментари Харесай

ГЕРБ отказа 5 лв. по-високо обезщетение за безработица

ДПС и Българска социалистическа партия се съюзиха с искане минималното на ден обезщетение за безработица да се вдигне малко повече от плануваното от ГЕРБ, само че ръководещите твърдо отхвърлиха да склонят на по-високата сума. Така от 1 октомври най-ниското обезщетение за безработица ще бъде 12 лева дневно, реши дефинитивно Народното събрание. Това значи, че другия месец най-ниската сума от публичното обезпечаване за незает ще е 264 лева

Минималното обезщетение за безработица е 9 лева от 2018 година, а преди този момент години наред ГЕРБ го държеше на 7.20 лева с претекста, че хората не би трябвало да лежат на осигурителния институт, а да се хващат на работа. Тази година обаче доста хора останаха наложително без работа, пазарът на труда се сви, а страната не реагира на зародилата рецесия и продължи да санкционира безработните. Едва от 1 октомври се вкарва и друга смяна, от която имаше огромна потребност напролет - хората, които за повторно остават без работа в границите на 3 години, ще имат право на поддръжка по-дълго време - седем месеца вместо досегашните четири.

По време на дебатите Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи предложиха сумата да стане най-малко 17 лева, тъй като по този начин ще надвиши линията на беднотия, само че ГЕРБ не ги поддържа. " Предложението не изисква кой знае какъв финансов запас. С 1 милиарда лева е подсигурен фонд " Безработица " с решение на Народното събрание ", посочи Хасан Адемов (ДПС). Двете промени ще костват единствено 14 млн. лева до края на годината. Очаква се от минималното обезщетение за безработица да се възползват 30-33 хиляди души средномесечно, а втората смяна да засегне 13-15 хиляди души. ГЕРБ не отбрани своето предложение макар репликите на опозицията, че 12 лева наподобява като случайно число.

Само след месец въпросът още веднъж ще е на дневен ред, защото размерът на компенсацията се дефинира годишно с бюджета на държавното публично обезпечаване, т.е. гласуваната през днешния ден смяна е в действие единствено до края на годината.

ГЕРБ не прегърна и друга антикризисна смяна, препоръчана от опозицията - тази година за трудов стаж да се признават 60 дни неплатен отпуск вместо 30, както е по принцип. Така и по тази линия хората, принудени да употребяват неплатен отпуск, ще бъдат в губеща позиция.

 

ЗА БОЛНИЦИТЕ

Днес депутатите дефинитивно одобриха и измененията в бюджета на здравната каса за тази година, които ще разрешат НЗОК да изплати на лечебните заведения 75 млн. лева надлимитна активност, осъществена през 2015 и 2016 година Такава опция съществува с помощта на понижения размер работа в лечебните заведения по отношение на ковид, а спомагателното заплащане ще разреши глътка въздух в бюджетните им несгоди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР