- Доцент Бойкинова, в последно време много се заговори за

...
- Доцент Бойкинова, в последно време много се заговори за
Коментари Харесай

Увеличиха се болните деца от скарлатина, ковидът също не е с...

- Доцент Бойкинова, напоследък доста се заприказва за увеличение на болните от скарлатина. В рискови граници ли е обстановката?

- В съпоставяне с минали години броят на пациентите в действителност е повишен. Не е изключително доста, само че в отделението непрестанно имаме по двама-трима заболели.

- От какъв брой време се вижда това увеличение на инфектираните?

- От два месеца не сме оставали без пациент със скарлатина в клиниката. Не са доста, само че преди сме имали дълги интервали, в които не сме имали нито един, който да покажем най-малко по какъв начин наподобяват външните белези на студентите по медицина.

- Каква е повода за увеличението на болестта?

- За разлика от всички други вирусни инфекции, които засягат горните дихателни пътища, като грип, парагрип  и така нататък, скарлатината е бактериална. Причината е, че всички тези инфекциозни заболявания се бяха „ скрили “ заради спазването на противоепидемичните ограничения, които се постановиха поради коронавирус. Сега всички тези инфекции избуяха още веднъж, демонстрираха се, припомниха, че съществуват. Освен това и скарлатината се предава по въздушно-капков път.

- С какво е по-различна тази зараза?

- Това е бактериална зараза и се лекува с антибиотици, най-много с пеницилин. Лошото при нея е, че може да повтаря, има рецидиви и не построява дълготраен имунитет. При нея най-важното е, че би трябвало неотложно да се стартира лекуване, тъй като настъпват затруднения, които засягат бъбреците, сърцето и ставите. 

- Кой боледува повече?

- Предимно деца. При възрастни е доста рядко.

- Как да разпознаем скарлатината?

- Ангина, повръщане и температура са сигурните знаци за скарлатина. След това до 48 часа се появява един доста присъщ дребен обрив, който обгръща цялото телце на детето, лицето е с червени бузки, бял триъгълник към устничката и присъщия „ малинов език “.

- Кое е първото нещо, което би трябвало да създадат родителите?

- Най-важна е точната диагноза. Веднага би трябвало да се съветват с персоналния доктор и при подозрение би трябвало да  се насочат към нас. Ако е в по-лека форма, може да се лекува и вкъщи. Скарлатината, за разлика от другите инфекции, се лекува единствено с антибиотици.  Трябва обаче да се знае, че само лекарите са тези, които могат да предпишат тъкмо какъв да е той.

 - Целогодишно или сезонно заболяване е скарлатината?

- По-характерно е за зимата, късната есен, ранната пролет. Но не е изключено и в по-топлите месеци. Мисля даже, че персоналните лекари имат бързи проби, с които доста бързо се открива скарлатината. Става за минути.

- Колко дълго протича болестта и какви са следствията?

- Средно от седмица до 10 дни. Имали сме и тежки форми, които съчетават скарлатина и варицела. Наскоро имахме детенце с такава смесена форма. Минаха две седмици, до момента в който се  възвърне. Ако е почнало навременно лекуване, няма ужасно.  Ако не е лекувано обаче, детето има късни затруднения, които са доста съществени. Засягат се три органа - сърце, бъбреци и стави, и би трябвало доста да се внимава.

- Болни с какви други инфекции имате сега в клиниката?

- Имаме грип А. Пак не са доста, само че той стартира доста мощно - висока температура, изнемощялост, болки в цялото тяло. Има и възрастни, и деца. Имаме пациенти със следгрипни  усложнения, пневмонии. Самият  грип протича леко, в случай че се стартира бързо лекуване. Минава за към 4-5 дни. Наблюденията ни сочат, че най-бързо се преодолява с „ Тамифлу “. Имаме разнообразна инфекциозна патология сега, има хепатити - Е, Ц, Б, и ротавирус, само че не са повече от други години. Ковидът също не е спрял, само че не е толкоз натоварен.

- Има ли проблем с леглата сега?

- Не. Имаме кревати, за нито едно заболяване не липсват медикаменти, имаме подготвен личен състав. Въпреки че от старите експерти останахме малко, младите лекари и специализанти са доста старателни, любознателни и доста бързо се научиха да разпознават заболяванията. На този стадий няма нищо обезпокоително за хората.

- Какво бихте споделили на хората, с цел да не стигат до вас?

- Най-важна е точната диагноза, по тази причина би трябвало постоянно да се търси консултация с персоналния доктор, когато човек не се усеща добре. Всяко самолечение може да докара до затруднения. Хората би трябвало да знаят, че има специфики при другите вируси, по тази причина и лекуването постоянно е друго.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР