Доц. Васил Василев започва работа като уролог веднага след дипломирането

...
Доц. Васил Василев започва работа като уролог веднага след дипломирането
Коментари Харесай

Доц. Василев: Скалпелът в урологията вече е минало

Доц. Васил Василев стартира работа като уролог незабавно след дипломирането си през 2003 година В Клиниката по урология на УМБАЛ „ Александровска “ София учи и придобива умения под управлението на най-хубавите уролози в България. Интересите му са ориентирани към новаторските безкръвни и лазерни способи, през годините минава редица образования в чужбина.

През 2009 година става помощник към Катедрата по урология в МУ – София, където през 2013 година пази сполучливо дисертация. Продължава работата си като академични учител, от същата година е основен помощник в същата катедра.

Днес беседваме с доцент Василев за актуалните трендове в урологията, за новите способи на лекуване и нуждата от предварителна защита на болесттите на урогениталната система.

Доц. Василев, кои са най-значимите научни и софтуерни достижения от последните години, които трансформираха образа на актуалната урология?

Урологията през днешния ден няма нищо общо с урологията отпреди 20 и даже отпреди 10 години. Когато аз навлизах в специалността, отворените интервенции на органите на урогениталната система бяха процедура, през днешния ден са огромно изключение, те съвсем не се вършат. Промените са големи, скокът е голям. Сега сме във времето на ендоскопските интервенции, които са главният метод при най-разнообразна патология. Също по този начин лапароскопската хирургия се трансформира в златен стандарт при рак на простатата и пикочния мехур, тумори на бъбреците, уролитиаза, доброкачествена простатна хиперплазия. Оптичните способи, при които се употребяват няколко типа лазери, към този момент са част от ежедневната процедура на уролога.

Все по-бързо навлиза и роботизираната хирургия. Тези подходи трансформираха напълно образа на специалността, те се ползват и при възрастни, и при деца. Ако би трябвало да обобщя – скалпелът в урологията към този момент е минало. Мога да илюстрирам казаното с едно съпоставяне – в случай че преди 20 години можехме да разчитаме единствено на стационарните телефони с шайба и копчета, в този момент имаме в джоба си устройства, които ни разрешават във всеки един миг да приказваме с другия завършек на света, да вършим фотоси и клипове и да ги изпращаме незабавно от всяко място до всяка точка. Толкова огромен е скокът в нашата компетентност. Дори с сътрудници споделяме, че от време на време ни е мъчно толкоз бързо да поемем новата информация, да се приспособяваме към нея и да приемем новите неща.

Нашата клиника в „ Александровска “ болница е една от най-големите и най-старите в страната, с дълголетни обичаи. Разполага с извънредно богат набор от модерна инсталация, включително с 5 типа лазери, което ни разрешава да работим напълно в синхрон със актуалните трендове. Безкръвните интервенции са съществена част от всички интервенции. Това я прави прелъстителен център за пациенти, които могат да разчитат на качествена диагностика и лекуване.

Водещите експерти на клиниката проф. Марин Георгиев и проф. Яне Янев имат богат опит, познават добре новите технологии, ендоскопските подходи, лазерните интервенции, както и роботизираната хирургия.

Увеличават ли се случаите, в които се постанова лекуване заради дълго и безпричинно отсрочване на прегледа при експерт?

Действително, Коронавирус пандемията оказа своето въздействие върху държанието на хората. Дълго време доста от тях, макар съществуването на притеснителни признаци, не търсеха консултация и помощ. Това обаче е на път да се изживее, възвръща се естественият поток. Напоследък виждам, че от ден на ден хора се осведомят от разнообразни източници и даже без симптоматика търсят консултация. Все повече млади мъже идват при нас и се съветват профилактично, макар че нямат недоволства. Като цяло динамичността е в позитивна посока и като доктор експерт ми се желае тази наклонност да се резервира.

Според Вас задоволително добра ли е връзката сред лекарите в доболничната помощ – общопрактикуващи и експерти нефролози и уролози, с урологичните клиники и отделения, в точния момент ли се насочват пациентите към тях?

Мисля, че има какво още да се желае в това отношение. Особено що се отнася до обстановката отвън София и огромните градове. Разбира се, има и доста добросъвестни общопрактикуващи лекари, които насочват пациентите без отсрочване за проучвания и консултация. 

Какъв съвет и рекомендация ще отправите за най-важните правила на държание, ориентирано към запазване на здравето на бъбреците и урогениталната система?

Най-същественото е да не се подценява профилактиката. Профилактиката е всичко! Всеки мъж над 50-годишна възраст би трябвало най-малко веднъж в годината да си изследва равнищата на PSA и да се съветва с уролог. Ехографският обзор е рутинна процедура, той дава доста добра първична устременост и експертът въз основата на тази информация може да назначи при нужда друго нагледно проучване – компютърна томография или магнитен резонанс. Ранното разкриване на рака има доста значително значение,

Също по този начин моята рекомендация е даже и без недоволства хората да търсят съвет на експерт, изключително в случай че са прекарали инфекции на органите на отделителната система или в случай че имат в рода си близки със злокачествено заболяване. Днес опциите на медицината са несравнимо по-големи, в сравнение с са били преди години, само че е значимо лекуването от експерт да стартира какъв брой се може по-рано.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР