- Доц.Димитров, каква е равносметката от този археологически сезон в

...
- Доц.Димитров, каква е равносметката от този археологически сезон в
Коментари Харесай

Доц. Димитров: 5 км водопровод захранвал термите на Рациария

- Доц.Димитров, каква е равносметката от този археологически сезон в Рациария?

- Най-интересното от този археологически сезон в Рациария е това, което от 50 година е известно, само че се удостоверява, че имаме едни от най-големите римски бани на Балканите. Разкопките дават прелестни архитектурни резултати. Имаме непокътнатост на зидовете от 3-3,50 м до 4 м и прелестна архитектурна украса - первази, колони, капители. Това демонстрира, какъв брой е бил внушителен комплексът. При цялостното му откриване ще може да се види извънредно забавен археологически обект.

- Какви находки открихте?

- Находките са типичните за римските бани  игли за коса, костени аксесоари, пръстени, някои дребни украшения, фибули, детайли от костюма на римските жители. Между другото намерихме и доста монети. Това постоянно се свързва със сериозната иманярска инвазия от началото на 21 век и все пак във входовите пространства сме разкрили над 400 монети, които са тъкмо от интервала, от който се датира банята - 3-4 век. Има доста хубави керамични детайли - лампи, чашки, цели амфори. Има и керамика от по-късен интервал, когато банята към този момент не е функционирала. Върху нея е построена ранно-християнска черква. Оттогава има малко монети, фрагменти от стъклени съдове и още веднъж доста количество керамика.

- А по какъв начин ще се социализира този извънреден обект?

- Това е главният въпрос. Затова и започнаха разкопките. Никой от археолозите, които са работили преди мен - българо-италианската експедиция, проф. Велков - шеф на Археологическия институт през 80-те години, не са почнали термите, тъй като това е голям комплекс, който изисква доста съществено обмисляне на изследването, след което и на реституция и експониране. Именно това е концепцията на целевите средства, отпуснати от държават тъкмо за термите, а не за разкопките на Рациария. Обектът е с огромна архитектурна стойност и по-скоро туристическа стойност, не се търси единствено научната част. Разбира се, просвета се прави и тя се документира. Идеята е комплексът да се изследва напълно за 5-6 години, да се експонира и по-късно той ще бъде най-големият обект във Видинско. Преди работехме по програмата на Министерството на културата и получавахме 30 000 лева, само че с тези средства щяхме да изследваме обекта в порядъка на 30-40 години. А в този момент със средствата, които се отпуснаха за термите, в границите на 5-6 сезона те ще бъдат разкрити и общината ще може да кандидатства да го реставрира напълно като социализиран и експониран монумент.

- Край термите няма извор, по какъв начин е довеждана водата до тях?

- Термите са с големи размери - 8-9 дка. Те са захранвани от обособен аквадукт с тръбопровод, който довежда водата от каптаж при днешното село Държаница. Това е на към 5 км от Рациария. Направено е изследване от италианските сътрудници през 1981 година Те са изследвали аквадукта и са разкрили елементи от него на запад от Арчар до Държаница. Това е антична инфраструктура, която не се съмнявайте, че е работила съвършено.

- Работите и в Бонония във Видин. Там какво се случва?

- В Бонония приготвяме разкопките. В момента има доста модерни боклуци и би трябвало да се разчисти обекта. Искаме да свържем остаряла кула 8 от 2018 година с новооткритата кула 10 при западната врата и да проучим целия общински имот. Там е идеалното места да се сътвори исторически парк с останките на крепостната стена.Видин е единственият град, в който могат да се видят крепостни стени от три столетия - тази на Бонония, от Средновековието на Баба Вида и на османската цитадела от 18-19 век. За Видин тези обекти са доста значими. Бонония е напълно покрай Баба Вида на към 250 м и оттова минават всички туристически групи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР