Доц. д-р Михаил Околийски, проф. Арман Постаджиян, доц. д-р Теодора

...
Доц. д-р Михаил Околийски, проф. Арман Постаджиян, доц. д-р Теодора
Коментари Харесай

“Албена” прави Училище по здраве



Доц. доктор Михаил Околийски, проф. Арман Постаджиян, доцент доктор Теодора Ханджиева-Дърленска, доктор Светослав Ханджиев и Красимира Стоянова, изпълнителен шеф на " Албена Тур " ЕАД (от ляво на дясно) показаха акцията за предварителна защита " Нека приказваме за затлъстяването "
-->
 
Специализирани часове от 1 клас, възпитават децата какво да ядат Курортът се включва в битката с детското затлъстяване
 

Часове по здравно обучение от 1 клас влизат в учебните заведения от следващата година. Реформата е заложена в Плана за възобновяване и резистентност и ще се осъществя взаимно от министерствата на опазването на здравето и образованието. В профилираните курсове, които ще се организират в часа на класа, хлапетата от най-ранна възраст ще се учат на здравословно хранене и ще схванат
 рисковете от затлъстяване
В по-горните класове, според от възрастта, ще се учи психическо и полово здраве.

Новината заяви доцент доктор Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България. Той дружно с 

Красимира Стоянова, изпълнителен шеф на " Албена Тур " ЕАД, доцент доктор Теодора Ханджиева-Дърленска - ръководител на Българско съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести, почетният му ръководител доцент доктор Светослав Ханджиев и проф. Арман Постаджиян, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България показаха акцията за предварителна защита " Нека приказваме за затлъстяването ", която стартира на 4 март - Световния ден за битка с това рисково заболяване. 

Ваканционно населено място " Албена " се включва в акцията като провежда 10-тото юбилейно издание на самодейността " Училище за здраве ", ориентирана към деца, родители и учители. Тя включва 
 три 6-дневни профилирани лагера
първият от които ще се организира през пролетната почивка. 

През септември курортът ще бъде хазаин и на 32-я Европейски конгрес по детско затлъстяване, събиращ експерти в региона, заяви Красимира Стоянова.

Последните данни на Световната здравна организация (СЗО) са повече от стряскащи. 61,7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, до момента в който на общоевропейско равнище индикаторът е 58,67%. Едва в 5 други страни на Стария континент процентът е по-висок - в Чехия, Гърция, Израел, Малта и Англия. 

" Можем да реализираме качествена смяна в посока възстановяване здравословното положение на децата и младежите само в случай че обединим напъните на експерти, медии, държавни и неправителствени организации и представителите на бизнеса. Ето за какво към този момент 10 години си партнираме с ваканционно населено място " Албена " и организираме самодейността " Училище за здраве ". В рамките на просветителните лагери правим антропометрични измервания, касаещи показателя на телесната маса, мастната тъкан и риска от сърдечно-съдови болести и захарен диабет. Поднасяме потребна информация за 
 навиците на храненепо
забавен и наличен метод, възползваме се от здравословния микроклимат и лечебната минерална вода, правим теренно лекуване и вършим физически извършения. По този метод, съчетавайки потребното с приятното, възпитаваме едно по-здраво българско общество ", сподели доцент Ханджиев. Той е един от бащите на тезата, че балканската диета е главен фактор за здравословното положение на народите от полуострова. 

По думите доцент Околийски извънредно значими в предварителната защита са точно питателните привички - потреблението на качествени месо, плодове и зеленчуци, пиенето на чиста вода и натурални сокове без добавена захар, както и ограничението на високоенергийните храни с наситени мазнини. 

Една от ограниченията, които могат да бъдат взети, е въвеждането на  данък " нездравословни храни "  за газирани питиета, снаксове и полуфабрикати, сподели доцент Околийски и добави, че лекарската колегия продължава да упорства за това.

" Предлагането на уравновесена и натурално чиста храна е измежду главните конкурентни преимущества на " Албена ". Произвеждаме независимо над 60% от плодовете и зеленчуците за нашите заведения за хранене, отглеждаме над 400 телета от породата Black Angus, имаме лична марка натурални сокове, а медът от нашите пчели е измежду обичаните десерти на гостите. Като първият и единствен Европейски курорт на спорта, при нас опциите за упражняване на професионални и любителски спортове са на процедура неограничени ", сподели още Красимира Стоянова. Тя добави, че самодейността " Училище за здраве " е подкрепена и от Синдиката на българските учители, който също е зает с предварителната защита на това рисково заболяване.

Затлъстяването е 
 заболяване за цялостен живот
Първите му признаци се появяват още на 7-годишна възраст. Затова най-важна е ролята на фамилията, предизвести доцент доктор Теодора Ханджиева-Дърленска. Тя посъветва родителите да научат децата да четат етикетите, да сменят газираните питиета с айран, само че да купуват този с най-ниско наличие на сол. 

Родителите би трябвало да се грижат за физическата интензивност на децата. В това отношение лагерите в " Албена " са още едно преимущество. В курорта всяка година се организират 150 спортни мероприятия. Ваканционното населено място разполага с най-големия тенис център и с полуолимпийски басейн. Провеждаме 46 спортни интензивности, домакини сме и на Европейското състезание по снукър, сподели Стоянова. 

Всяка година към 7% от националните бюджети на европейските страни отиват за покриване на здравни разноски, свързани със затлъстяването и неговите затруднения. Това са общо над 70 милиона евро, сочат данните на СЗО. Затлъстяването води до захарен диабет вид 2, сърдечно-съдови болести и някои типове рак. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР