Доц. д-р Мартин Осиковски бе върнат на работа в Университета

...
Доц. д-р Мартин Осиковски бе върнат на работа в Университета
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС развя бялото знаме

Доц. доктор Мартин Осиковски бе върнат на работа в Университета за национално и международно стопанство /УНСС/ близо месец откакто бе уволнен. Повод за отстраняването му стана негов пост, с който се опълчи на наличието на Бойко Борисов дни преди изборите на гала по разкриване на корпус, на която дори не участваха студентите, които са в режим онлайн.

След серия от срещи и съвещания на ректорското управление с представители на разнообразни университетски звена в УНСС, както и с управлението на катедрата " Медии и публични връзки ", е взето решение за анулация на наложеното дисциплинарно наказване, заяви пресцентърът на УНСС.

Ректорът проф. Димитър Димитров е изтъкнал, че деликатно е следил и анализирал публичния спор и се надява разрешаването на тази обстановка да способства за консолидиране на академичната общественост - както в УНСС, по този начин и в останалите български университети.

" Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възобновяване на градивния разговор, градивна работна атмосфера и ценене на университетските полезности ", акцентира проф. Димитров.

Доц. доктор Мартин Осиковски беше уволнен дисциплинарно с претекста, че е уронил престижа на университета.

На 2 април, тъкмо преди изборите за парламент, министър председателят, водач на ГЕРБ и тогава претендент за народен представител Бойко Борисов отиде в УНСС, срещна се с ректора проф. Димитър Димитров и разгласява фотоси в профила си във Фейсбук.

Два часа по-късно преподавателят по публицистика от университета Мартин Осиковски изрази възмущението си от това. В собствен пост във Фейсбук той уточни, че УНСС се е трансформирал в хазаин на предизборна обиколка на ГЕРБ. И се отдръпва от управителни длъжности в образователното заведение.

Всичко това, съгласно ректора, е навредило на университета.

" Той провежда медийна акция против нашия университет. В резултат на тези му дейности, обществени подавания на оставки, потребление на изрази като " позор " и други, които не желая да изтъквам, единствено за един ден се получиха 80 отрицателни изявления за УНСС ", сподели тогава ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров, представен от NOVA.

" Публикацията и дейностите от 2 април бяха направени в опит да бъде, условно казано, възобновен престижът на тази институция, към която аз принадлежах. Тази академична общественост, т.е. университет, демонстрира, че разполага с вътрешен имунитет за битка с такива рискове на хоризонта ", съобщи доцент доктор Мартин Осиковски.

От УНСС споделиха, че Борисов е бил там в качеството си на министър председател. И отхвърлят по време на събитието да е имало политическа пропаганда.

Междувременно студенти на преподавателя стартираха петиция против уволнението му. В отбрана се оповестиха преподаватели от Софийския университет " Св. Климен Охридски ", Асоциацията на европейските публицисти, а под петицията в негова отбрана се подписаха над 6 000 души.

Един от тях бе рапърът Ицо Хазарта. Уволнението на Осиковски у срам, разгласи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР