Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с

...
Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с
Коментари Харесай

Дрезгавият глас е знак за лоша болест

Доц. доктор Желязко Арабаджиев е експерт по здравна онкология с повече от 15 години опит, шеф на Клиниката по онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му ползи са в региона на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно сдружение по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни сдружения по онкология. Автор е на над 60 публикации, изявления в български и интернационалните списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.
Всяка седмица доцент Арабаджиев  дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес: [email protected]
Лоша джука хигиена и изчезнали зъби носят риск от карцином на глава и шия Цигари, пури и лула провокират друг тип рак


Карциномът на глава и шия съставлява " архипелаг " от туморни локализации в тъканите и органите намиращи се анатомично към носа, устната празнина и езика, гърлото. Най-често туморите пораждат от плоските кафези на лигавицата, " тапицираща " тези органи и по тази причина и най-честият туморен вид е плоскоклетъчният карцином. През месец април всяка година експертите по УНГ (уши-нос-гърло) и онколозите приказват за този тип рак, заради наличните действителни благоприятни условия за профилактика и предварителна защита, свързани с ограничение на нездравословни фактори на околната среда. Ето за какво през днешния ден ще отговорим на няколко въпроса по отношение на това многолико злокачествено заболяване:

1.
  Рак на горната, междинната и долната част на гълтача (мед.терм. - фарингс) - назофарингс, орофарнигс и  хипофарингс  Рак на гърлото(мед.терм - ларинкса)  Рак на устната и устната празнина  Рак на синусите и носната празнина  Рак на слюнчените жлези
В най-голяма степен всички изброени типове рак с напредването на процеса дават разсейки (метастази) в намиращите се в шията лимфни възли, които се уголемяват. Това нерядко е и най-ранната демонстрация на заболяването и повода пациента да се обърне към експерт УНГ.

Симптомите на рак на главата и шията могат да включват издутина (топче или бучка както пациентите го оприличават) или рана, най-често в устната празнина, която не заздравява, възпалено гърло, което не минава дълго време, затруднено преглъщане и смяна с пресипнал глас.

2.

Употребата на алкохол и тютюн са съществени рискови фактори за рак на главата и шията. Интересен факт, е че локализацията на тумора зависи от метода на тютюнопушене -  пушенето на цигари усилва риска за рак на ларингса, на пури - на устната празнина, а на лули  - на устната, най-вече долната.

Инфекцията с канцерогенните варианти на човешки папиломен вирус (HPV) също усилва риска от пораждане на рак на главата и шията - най-често на устната празнина и гълтача в неговата междинна и долна част.

Други рискови фактори за тези ракови болести включват:
 Прием на консервирани или осолени храни  Лоша джука хигиена и изчезнали зъби.  Професионално излагане на дървесен прахуляк, азбест и синтетични нишки  Излагане на радиация.  Инфекция с вируса на Epstein-Barr  Расова принадлежност - азиатско, най-много китайско родословие.
Консумацията на горещи течности - чай, кафе, горещи храни остава под въпрос като рисков фактор за пораждане на рак в региона на устната празнина, гълтача и горната част на хранопровода. Съществуват разбори, които допускат, че високата температура и систематичното увреждане на лигавицата от това, както и хроничните възпалителни процеси свързани с това увреждане, могат да " отключат " ракова промяна на естествените плоски кафези.

Ракът на главата и шията е по-често срещан при мъжете, в сравнение с при дамите. Тези ракови болести също се диагностицират по-често измежду хора над 50 години, в сравнение с измежду по-младите хора.

При туморните формирания в региона на главата и шията има риск от наново пораждане. Поради това хората, които възобновяват тютюнопушенето след извършеното лекуване, са изложени на максимален риск. Ако пациентът не прекрати пушенето след лекуване за рак на гърлото да вземем за пример, вероятността болестта да се появи още веднъж е доста огромна. И това не лишава доста време. Този път няма да са нужни 25 или 30 години, с цел да се върне заболяването. Обикновено се възобновява в границите на една или две години

Съвременното схващане за лекуването на рака изисква използването на мултидисциплинарен екип, който да разисква и предложи най-хубавото държание съобразено с факторите на пациента и заболяването. В този екип наложително присъсва медицински онколог, лъчетерапевт, УНГ-специалист, патолог, изразителен експерт и ядрен доктор. Поради нееднородността на болестта рак на глава и шия, лекуването се дефинира според от локализацията. Най-общо можем да отбележим, че ранните етап се лекуват посредством хирургични начини и/ или лъчетерапия, а по-напредналите - с лекарствено лекуване. Последното от своя страна може да бъде до неотдавна единственото и обичайно такова в лицето на химиотерапия, само че в ерата на новаторските терапия имунотерапията последователно се оформя като нов и по-ефикасен стандарт на лекуване.

Изключително значимо е да се пристъпи към интервенция или лъчелечение след доста положително стадиране на заболяването - в тази ситуация за местна оценка се предлага магнитно-резонанстната томография (МРТ), само че в последно време позитрон-емисионната томография с компютър томография (ПЕТ/КТ) също се употребява за оценка на първичния израстък и прилежащи лимфни възли, наред с оценката за далечни метастази.

В взаимозависимост от тумора се употребяват разнообразни хирургични методики, като да вземем за пример лазерна терапия (за лекуване на карцином на ларинкса най-често), ексцизия (често прилаган способ, при който се отстранява туморната и дребна част от хубавичко тъкан), лимфна дисекция (при съществуване на разпространяване на неоплазмата в районните лимфни възли дружно с тумора се отстраняват и засегнатите лимфни възли). При огромен % от пациентите са нужни няколко хирургични интервенции за цялостното премахване на туморите.

Лъчетерапията, приложена постоперативно (след сполучлива операция), цели цялостно и оптимално очистване на възможни оживели ракови кафези. Съвременен и съвременен тип лъчетерапия е по този начин наречената IMRT или интензивно модулирана лъчетерапия, при която се употребява инсталация за извънредно тъкмо ориентиране на лъчите и облъчване единствено на тумора, с минимално засягане на близките структури. Лъчелечението продължава приблизително сред 5 и 7 седмици. Лъчевата терапия постоянно се комбинира с химиотерапия (цисплатин най-често), а при някои пациенти към химиотерапията се включва и биотерапи  (моноклонално антитяло), което усилва ефикасността.

В метастатичният етап на заболяването, когато локалните - хирургичен и лъчеви - способи са изчерпали опцията се ползва независимо химиолечение. Новост е при определение пациенти и характерности на тумора, лекуването да стартира с имунотерапия, която сходно на други туморни локализации допуска по-добра успеваемост. Имунотерапията има място и при крах на предшестваща химиотерапия, което прибавя още една ефикасна терапия към опциите за лекуване на тези, другояче сложни и резистентни, на химиолечение видове рак.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР