Достъп до по-големи кредити при облекчени условия ще има българският

...
Достъп до по-големи кредити при облекчени условия ще има българският
Коментари Харесай

Заеми до 2 млн. лв. за фирми, пострадали от коронакризата

Достъп до по-големи заеми при облекчени условия ще има българският бизнес, който е потърпевш от ограниченията против разпространяването на COVID-19. Освен това достъп до заеми, обезпечени от Българската банка за развиване (ББР), ще имат повече компании.

, потърпевш от ограниченията против COVID-19. Промените бяха признати от Министерски съвет на 28 октомври 2020 година и с тях се уголемява обсегът на държавната мярка за поддръжка на бизнеса. Промените ще влязат в действие след сключване на спомагателни съглашения с всяка от комерсиалните банки-партньори по програмата.

С утвърдените промени се дава опция на по-голям брой компании от най-засегнатите от пандемията браншове да се възползват от програмата. Увеличава се размерът на обезпечените от ББР заеми, който към този момент ще може да доближава до 1 млн. лева за дребни и междинни предприятия (МСП). По програмата ще може да аплайват и огромни компании, като заемите за тях ще бъдат в размер до 2 млн. лева Става въпрос за компании с личен състав над 250 души, както и с годишен оборот над 97,5 млн. лева или със стойност на активите над 84 млн. лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Даването на безплатни средства (грантове) за микро и малъ...

Достъп до обезпечените заеми от ББР ще имат единствено търговски сдружения по смисъла на Търговския закон. По този метод ще се даде достъп до ликвиден запас и за по-големи предприятия, в това число в областта на туризма и превоза, които до този миг не можеха да се възползват от държавната мярка. Чрез нея ще бъдат подкрепени и по-големите локални производители, чийто бизнес обезпечава претовареност за цели райони в страната.

По антикризисната стратегия в поддръжка на бизнеса ББР подсигурява 80% от размера на заемите, отпускани от комерсиалните банки, като процентът се резервира и след утвърдените промени. За да покачат склонността си да кредитират обаче, както и с цел да могат да понижат размера на лихвите по заемите, банките-партньори имат право да изискват от компаниите вещни обезпечения в размер до 50% от цената на заемите, които договарят. Същевременно банките имат право да дават и необезпечено финансиране.

Сред значителните усъвършенствания в механизма е опцията за разпределяне на финансов запас за вложения, а освен за оборотен капитал. Приоритет в програмата остава финансирането на МСП, като минималната квота за тях ще бъде най-малко 60% от образуваните портфейли от заеми.

С 6 месеца ще бъде продължен крайният период за кандидатстване за финансиране – компаниите могат да подават претенции пред комерсиалните банки до 20 юни 2021 година С още една година ще бъде продължен и срокът на предоставената от ББР гаранция по портфейлите от заеми. Това ще разреши в допълнение възстановяване на схемите за заплащанията по заемите – от 5 на 6 години.

ББР планува и облекчение на процеса за установяването на затруднено състояние на компаниите по време на коронакризата, понижаване на условията за асимилиране на средства по оборотните заеми, както и опростяване на процедурата за предявяване на заплащания по предоставената от ББР гаранция.

Съществуващите заеми, които ще се включват в обезпечения от ББР портфейл, към този момент ще са с по-дълъг гратисен интервал – до 30 юни 2021 година

До момента от програмата за портфейлни гаранции са се възползвали 940 компании, за които ББР е удостоверила гаранции за финансиране в размер над 129 млн. лева Предприятията са в едни от най-тежко потърпевшите от пандемията браншове: търговия, туризъм, произвеждане и превоз.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР