Доста несериозен беше подходът към тази актуализация, имаме тотално

...
 Доста несериозен беше подходът към тази актуализация, имаме тотално
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Доста несериозен беше подходът към тази актуализация на бюджета



„ Доста лекомислен беше методът към тази актуализация , имаме тотално заменена икономическа обстановка по отношение на началото на годината, когато са правени плановете на държавния бюджет за тази година. 

През второто тримесечие имаме 9 на 100 растяща стопанска система , трето тримесечие по предварителни данни даже ще имаме напредък над 10 на 100 “, разяснява в „ Преди всички “ идната актуализация на бюджета финансистът Любомир Дацов.


„ България тази година ще означи може би най-високият си напредък от 2009 година насам. Това значи, че може би ще имаме напредък на годишна база над 5 на 100 . Това значи, че би трябвало да има тотално друг метод към бюджета и вместо да бъде плануван огромен недостиг, както беше тази година, би трябвало да бъде на превишение, с цел да не бъде подтиквана инфлацията.

Министерство на финансите трябваше да внесе същинска макрорамка с оценка за тази година и някакви приблизителни оценки за идната.

И на тази база да бъде сложена нова фискална цел, която да отговоря на стопанската система, тъй като сега това, което се прави се прави е на парче и цялата картина е безусловно неразбираема Ако мога да го оприлича - " Гаси се пожар с бензин " , което може единствено да донесе проблеми, а не да ги реши ", съобщи Дацов.

По думите му не е проблем, че ще се усилят пенсиите с тази актуализация, само че в дълготраен проект това рано или късно ще докара до дефицити и повдигането на избран вид налози . Сегашната игра, че някой се прави на " добър " преди изборите, с цел да даде нещо на хората, в дълготраен проект една такава рискова политика ще докара до повдигането на налозите за всички ", съобщи експретът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР