За осма поредна година кампанията на Българското дружество за защита

...
За осма поредна година кампанията на Българското дружество за защита
Коментари Харесай

Голямото преброявате на врабчетата се завръща на 27 април


За осма поредна година акцията на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) „ Ние броим врабчетата “ ще се организира. В нея може да се включи всеки, като отдели единствено 10 минути сред 9:00 и 12:00 часа в съботата на 27 април, с цел да запише броя и типа на следените врабчета в.

Тази година Българско дружество за защита на птиците се обръща не към хората, а към самите врабчета с молба да се явят в деня на преброяването. За задачата на 24 април екипи и доброволци на Дружеството слагат първите в България билбордове за врабчета, съобразени с техните размери и с местата, които населяват в градска среда, като Градинката пред Народния спектакъл и Царската градина в София.

 Голямото преброявате на врабчетата се завръща на 27 април

Билбордовете са направени от щадящи природата материали. В самодейността, която цели да притегли вниманието на хората към тези птици, които виждаме все по-рядко, по думите на актрисата Йоанна Темелкова.

Мисията на акцията е да оцени положението на трите най-често срещани типа врабчета – домашно, полско и испанско. Броенето ще помогне да се открият численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот и кой тип врабче доминира у нас. Кампанията се организира годишно, с цел да се откри каква е трайната наклонност в популациите им.

Деца и възрастни могат да се включат в преброяването тази събота, като за задачата е належащо да се избере съответно място (междублоково пространство, градинка, двор, парк и т.н.) и да се преброят следените врабчета за 10 минути в определен интервал сред 9:00 и 12:00 часа. Важно е да се уточни и в случай че на съответното място липсват врабчета.

Цялата информация за лесното различаване на типовете врабчета и за самото броене е на Българско дружество за защита на птиците, както и във.

През 2023 година Българско дружество за защита на птиците показа резултатите от 19-годишно изследване на широкоразпространените типове птици в България, което сподели спад от 52% в популацията на домашното врабче у нас.

Градските птици са най-хубавият индикатор за това в каква среда живеем и ние, хората.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР