Доспевската къща ще стане музеен обект. Част от концепцията веключва

...
Доспевската къща ще стане музеен обект. Част от концепцията веключва
Коментари Харесай

Доспевската къща в Самоков ще стане музеен обект

Доспевската къща ще стане музеен обект. Част от концепцията веключва възрожденския дом на самоковските зографи да бъде отворен за визити. За задачата Община Самоков кандидатства с план „ Закупуване на съоръжение и обзавеждане за къщата на самоковските зографи за показване и експониране на локалното културно завещание ”. Средствата по плана ще се обезпечат по подписан контракт за финансиране по размер 7.5 „ Инвестиции за обществено прилагане в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура “ по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 година, с финансовата поддръжка на Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, посредством Стратегията за водено от общностите локално развиване на МИГ Самоков. Одобреното планово предложение с е на стойност 49755,94 лева


 Самоков подменя четири водопровода в село Горни Окол Самоков подменя четири водопровода в село Горни Окол
Подменя се водопровода на четири от улиците в село Горни Окол - улицата западно от учебното заведение, двете улици към църквата и една в " Иван...

Дейностите по плана включват закупуване на отоплителна, озвучителна и компютърна техника, етнографско обзавеждане – мебели, килими и осветителни тела. С реализацията на плана се цели разпространява къщата на самоковските зографи. Тя е част от цялостната идея за развиване на Историческата зона в Самоков и в това време, сама по себе си, е атрактивна, като културно-исторически обект. Новото съоръжение в къщата на зографите ще даде опция да се показа забавната експозиция " Самоковска художествена школа ", която ще включва истински картини и икони на самоковските зографи и художници от интервала на Възраждането. Обзавеждането в къщата на зографите е особено подбрано по този начин, че да даде опция да се провеждат и креативен ателиета за проучване на разнообразни техники на старинни художествени занаяти и пластически изкуства, развивали се от Възраждането досега в Самоков и района.

Освен експозиционна функционалност, къщата ще може да се употребява и за осъществяване на разнообразни културни събития - изложения, пленери, камерни концерти и други креативен изяви. Идеята на плана е посредством обезпечаване на достъп до възрожденската къща, да се показват разнообразни събития, стимулиращи процесите за независима активност на младежите посредством обезпечаване на благоприятни условия за креативна изява, развиване на креативен умения и знания за разнообразни занаяти и приложни изкуства.

Обновената къща ще обогати и предлагания в община Самоков туристически артикул за културно-исторически туризъм. Проектът ще бъде ръководен от екип на Исторически музей – Самоков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР