Дошло е време не само са смирение, разум, отговорност и

...
Дошло е време не само са смирение, разум, отговорност и
Коментари Харесай

ДПС дава изход от кризата - Нов обществен договор

Дошло е време освен са примирение, разсъдък, отговорност и разговор, само че и за единодушие, сподели Карадайъ
Когато създателят на Движение за права и свободи Ахмед Доган сподели на своите да се развиват изпреварващо, само че не повече от една крачка, мнозина се зачудиха, за какво почетният ръководител е по този начин спестовен в условията си.

Едни разчетоха в думите му опит да защищити депесарите от разрушителната политическа злоба, изразяваща се в стигматизиране на партията и анти-ДПС реторика.
-->

Други видяха видяха в съвета на Доган предпочитание да научи партията си да работи малко по малко, с цел да може всяка крачка да е отчетлива и разпознаваема.

Предизборната акция и първият пленарен ден на 49-ото Народно събрание потвърдиха, че Движение за права и свободи си е научило уроците.

Централният избирателен лъч обиколи страната с лозунга - разсъдък, отговорност и разговор. Дни по-късно трите думички влязоха в непрекъсната приложимост в речите и на Бойко Борисов, и на Кирил Петков, и на Корнелия Нинова.

Смирение, отговорност и разговор бе апелът на Румен Радев към новите народни представители в първия ден на 49-тото национално заседание.

Движение за права и свободи предизборно разгласи, че събира проблемите на хората от цялата страна, с цел да ги внесе като дневен ред на новия парламент и да могат те да бъдат решени. Същият ангажимент за народните представители на Политическа партия и Демократична България уточни Кирил Петков във встъпителната си тирада в сряда.

30 дни по време на предизборната си обиколка Карадайъ обясняваше, че главната цел на Движение за права и свободи ще е да се спре прогресивното обедняване - високите цени, ниските приходи, несигурността на работните места, неналичието на бъдеще на младите.Той разгласи, че това ще стане с отпушването на вложенията, само че с изискването, че се реши политическата рецесия.    

Акценти от платформата на Движение за права и свободи чухме във всички следизборни деклации на партиите в Народното събрание. Борисов подчертава на разсъдъка и покаянието. Петков сложи на масата на договарянията решаването на проблемите на хората. Нинова заложи за потребността от нова обществена политика, с цел да се вдигнат приходите. Има Такъв Народ пое ролята на коректив, който да следи дали дневният ред на обществото се извършва.

В изявлението си Карадайъ обаче направи още една крачка напред. Той разгласи, че е пристигнало време освен за примирение, смирение, разсъдък, отговорност, разговор. Но и за единодушие. Постави въпроса за нуждата от нов публичен контракт, който да е не в самостоятелен, групов или партиен, а в публичен интерес.

Проблемите на хората от Видин до Варна, от Бургас до Кърджали, от Пловдив до Белица са едни и същи. Достойният живот към този момент не е персонална цел, а цел на цялото общество. Обедняването не е самостоятелен проблем, а проблем на цялото общество. Затова и решаването му изисква, че обособени, а общи старания. Не едноличен, а общонационален метод, сподели Карадайъ.

С концепцията за новия публичен контракт Движение за права и свободи насочва обръщение към останалите политически сили, че е извънредно време диалозите да прерастнат освен в рационален разговор, само че в намиране на общо единодушие в патовата обстановка, в която се намира страната.

Червените линии, омразата и разделянето, съзнателно разпалвани от политиците, освен нагнетиха публичното напрежение, само че и заложиха на карта цялата политическа система: изгорени са съдружните мостове за съставяне на постоянен кабинет, а неналичието на подобен поражда рисков риск за действието на страната.

Като вероятен излаз Движение за права и свободи предлага публичен контракт, чиято първа стъпка е препотвърждаване на доверието сред обществото и ръководството. Сега то липсва. Как ще стане това – с какво държавно управление, с чий мандат и поддръжка, с кои имена на министри, е въпрос на технология. Новият публичен контракт е за проблеми, които би трябвало да бъдат решени, тъй като са общи, а изпълнителната власт е средството, посредством което това да се случи. Това единодушие допуска изчерпателен разговор, а не пиар акции и показност пред камерите. Изисква почтено и отговорно обрисуване на целите и политиките във вътрешен и интернационален проект. Той изисква и обрисуване на дълготрайна визия за страната, а не небосвод до приемане на бюджета.

Карадайъ очерта и цели на Движение за права и свободи, които би трябвало да са предмет на новия публичен контракт. Сред тях са прекъсване на прогресивното обедняване; дейно и целеустремено потребление на целия запас от Европейския съюз, очакван за България; ефикасна и целенасочена поддръжка за уязвимите групи от населението; налично здравеопазване; качествено обучение.

На напред във времето са изведени още предвидима среда за развиване на бизнеса; стабилно законодателство и правосъдна промяна, която да подсигурява независимостта и успеваемостта на правосъдната система, в това число и промени в Конституцията.

Акценти в публичния контракт Движение за права и свободи предлага да са развиване на районите с приоритет на дребните обитаеми места и дребните общини; неотложно пускане на стратегическия проект за земеделието и незабавни антикризисни ограничения за подкрепяне на дребните земеделци, дребните животновъди и дребните преработватели, както и поддръжка за дребния и междинен бизнес.

Този публичен контракт не допуска червени линии. Нито ненавист и стигми. Нито даже ротация за основни постове в страната. Той изисква от политиците отвод от персонално и партийно его, от реваншизъм и упоритост за власт непременно. И несъмнено, препрочитане на класиците Хобс, Лог и Русо, за си напомнят, че заслужено може да бъде само ръководството, чието начало е положено от самите ръководени.  

Генератор на процеса с доверието няма по какъв начин да бъде едноличното водачество. Само ръководство на общото единодушие, облечено в ясна отговорност и надзор, може да бъде обяснено и целесъобразно пред днешното ни разединено общество.

Ако ГЕРБ и ПП-ДБ в действителност разпознават проблемите на обществото и откровено желаят да ги решат, то те ще създадат взаимни отстъпки.

В противоположен случай - бързо ще станат еднообразно неприемливи. Ще го усетят по мъчителния метод когато и да са идващите избори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР