Досегашният световен рекорд беше от 1994 г. - шест часа

...
Досегашният световен рекорд беше от 1994 г. - шест часа
Коментари Харесай

Рекорд: Дъга се задържа 9 часа над Тайпе

Досегашният международен връх беше от 1994 година - шест часа над Шефилд, Англия, заяви Българска телеграфна агенция.

Дъгата над Китайския културен университет в Тайпе е останала толкоз дълго - от 7 ч. до 16 ч., поради мусон в Северен Тайван.

Проф. Кун-Хсуан Чоу, който работи в катедрата по атмосферни науки на университета, описа, че първо с сътрудниците му са следили шестчасова дъга на 27 ноември.

Три дни по-късно дъга над университета се задържала 8 часа и 58 минути. През този интервал над университета в действителност имало четири дъги, като най-дълго се задържали главната и още една.

Сезонните мусони носят мокър въздух, който кондензира в облаци и дъжд. По данни на университетската метеорологична станция, вятърът е бил със скорост 2,5-5 м/сек. Затова дъгите се задържали по-дълго.

Професор Чоу почнал да снима естественото събитие, с цел да потвърди своя доктрина, че дъгите се спускат със седем градуса на 30 минути.

Дъгата в Шефилд от 1994 година е разказана от локален вестник. Подобно събитие е включено в Книгата на върховете на Гинес, само че над Уедърби, а не над Шефилд. То обаче не е записано нито от английската метеорологична работа, нито от Световната метеорологична организация.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР