Снимка: БТА Именно това, че основната част от техните популации

...
Снимка: БТА Именно това, че основната част от техните популации
Коментари Харесай

8 вида риби от остров Ливингстън ще бъдат донесени в България

Снимка: БТА

Именно това, че главната част от техните популации е струпана в по-плитките сектори на шелфовата зона, на плитката крайбрежна зона на остров Ливингстън, кара останалите типове, които са много по-дребни като размер - като двата типа Trematomus, да бъдат публикувани в малко по-големите дълбочини, където заобикалят от една страна конкуренцията, а въпреки това - хищничеството на тези два едри преобладаващи типа.

" Интересното допълнение, което имахме, е обвързвано с биологията на по този начин наречените ледени риби. Ледената риба (Chaenocephalus aceratus) се оказа много по-широко публикувана тук, в сравнение с ние си мислехме първоначално. Тя образува колонии, които са от мъжки и женски образец, като мъжкият прави самобитно гнездо на дъното на морето, където приканва женската и тя хвърля хайвера в това гнездо, което след това мъжкият охранява ", сподели още доцент доктор Тихомир Стефанов. Той изясни, че тези колонии на остров Ливингстън са ситуирани в по-големите дълбочини - някъде след 40, 50 до 60-65 м. Видът обаче се среща и на по-плитко, като един от екземплярите, които са хванати през годините, е на 12 м. Често хващаме риби на дълбочина 25-30 м, тъй че тяхното разпространяване също варира в дълбочина, уточни откривателят. Според данните, събрани досега, може да се каже, че главната част от колонията е на дълбочина 60 м.

" По време на изследванията тази година, в границите на сегашния план, успяхме да осезаем още един тип от това семейство - така наречен Драконова риба (Parachaenichthys charcoti). Това е нов тип за сбирките на Националния природонаучен музей. " Голяма част от моя план е обвързвана и с набиране на забавни екземпляри, които да обогатят сбирките на природонаучния музей, където има витрина, отдадена на биоразнообразието на Антарктида. Всеки нов тип би бил положително попадение и ще откри своето място в експозицията ", сподели доцент доктор Тихомир Стефанов.

Снимка: БТА

Друго забавно изобретение по време на проучванията тази година е обвързвано с биологията на двата доминантни типа нототения (Notothenia). Успяхме да изследваме екземпляри, които се срещат в Джонсънс док - едно доста затворено място, скътан залив, в дъното на който има топящ се хладилник, който трансформира фрапантно хидрохимичните условия в залива и надлежно средата на обитание на тези риби, означи доцент доктор Тихомир Стефанов.

Снимка: БТА

Той изясни, че огромният поток от сладка вода, дружно с частици, увлечени от ледника, усилват доста мътността в Джонсънс док, което въздейства на пропускането на светлината и оттова на количеството фотосинтезиращи водорасли и на количеството на кислорода във водата. Вливането на вода с друга компактност в тази част на южния залив на остров Ливингстън поражда някакви отвесни течения, наместване на по-тежката и по-плътна вода, тя слиза в дънните пластове, на нейно място излиза по-леката сладка вода. Именно тези отвесни премествания на водните пластове притеглят крила (дребни ракообразни) - съществена част от храната на китовете, които се срещат и в нашия залив, сподели ученият.

Снимка: БТА

Тези отвесни течения притеглят крила, който се струпва пред Джонсънс док, и това кара тези два доминантни типа риби да трансформират фрапантно тактиката си на хранене. " Нототениевите риби са костуроподобни риби, които нямат плавателен мехур, имат позитивна плаваемост, която ги придържа към дъното. За да могат да плуват интензивно във водния дирек, се постанова да правят дейни придвижвания. Те се пробват да си спестят тези придвижвания и, хранейки се по дъното, нормално живеят в скупчванията на разнообразни водорасли. Стратегията им на хранене включва главно водораслите, като одобряват по-високо протеинова храна ", добави доцент доктор Тихомир Стефанов. Рибите, които изследвахме в нашата част близка до залива, напълно минават на интензивно хранене с крил. При това състояние част от рибите улавят и разнообразни дребни рибки. Те изоставят своя натурален метод на хранене и стартират интензивно да се придвижват във водния дирек, изясни още откривателят.

Снимка: БТА

 

По време на Националната антарктическа експедиция на остров Ливингстън геологът гл. ас. доктор Ралица Събева взе теренни проби от полуостров Хърд. " Научният план, с който аз се занимавам, изследва орудяванията на полуостров Хърд, остров Ливингстън - Антарктика. Орудяванията са рудни минерали, в които има потребни и скъпи детайли, най-много метали ", сподели тя в изявление за Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР