Досегашният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова излезе с остра

...
Досегашният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова излезе с остра
Коментари Харесай

Смениха ръководствата на ДКК, Кинтекс и ВМЗ Сопот. Смиляна Нитова: Правителство върши беззакония

Досегашният изпълнителен шеф на ДКК Смиляна Нитова излезе с остра позиция за протичащото се в Консолидационната компания.

Ето какво споделя Нитова:

Във връзка с оповестените решения в ДКК, като изпълнителен шеф желая да заявя следното:

- В изискване на рецесия за бизнеса и хората се усилват двойно шефовете на държавните сдружения.

- Шокиращо е, че определеният за нов изпълнителен шеф е по едно и също време и ръководител на Съвета на шефовете, който би трябвало да подписа контракт самичък със себе си и да се самоконтролира.

- Освен всичко останало той няма право да заема обществена служба, тъй като е уволнен от ДКК поради несправяне с работата. Това е безвластие, безчинство и непросветеност, всичко отива в съда.

- Служебният кабинет овладява държавните сдружения, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се невиждано в работата на държавни компании, които нямат безусловно никаква връзка с организирането и провеждането на идните избори.

ДНЕС БЕ СМЕНЕНО РЪКОВОДСТВОТО НА ДКК

За изпълнителен шеф на ДКК е определен адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този миг длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на шефовете. Това оповестиха от ДКК.

Трима нови членове влизат в борда на шефовете на ДКК. Служебният министър на стопанската система Никола Стоянов направи опит за това още в първите си дни на ръководство, само че тримата - Венцислав Тодоров, Иван Зангочев и Костадинка Кърджиева, са вписани в Търговския указател едвам през вчерашния ден.

С цел последователност, болшинството от четири гласа е на членовете, назначени от предходния министър на стопанската система и промишлеността.

Според ръководството на ДКК е нужен повсеместен разбор на ситуацията в компанията. За да бъде изработен той в къси периоди и изцяло, е взето решение процесите да бъдат оперативно ръководени от новоизбран член в управителния орган.

Старото и новото управление в ДКК ще работят за последователност и разширение на експертността в дъщерните сдружения, акцентират от ДКК.

Първото решение на новия ръб, в който остават и предходните четирима, назначени от Корнелия Нинова, до момента в който беше стопански министър, е да смени шефовете на ВМЗ, " Кинтекс " и НИТИ - Казанлък.

Във ВМЗ " Сопот " се връща Иван Стоенчев, който беше освободен през юни. Шеф на " Кинтекс " става инспекторът Милен Николов, а в НИТИ - Казанлък остава досегашният Делян Начев, оповестяват от ДКК.

НАЧЕЛО НА НИТИ-КАЗАНЛЪК ОСТАВА ДОСЕГАШНИЯТ ДИРЕКТОР - инж. НАЧЕВ

Спира се процесът по промяна на изпълнителния шеф на Научно изследователския софтуерен институт (НИТИ) - Казанлък. В последния ден от ръководството на предходния министър на стопанската система и промишлеността бе стартирана процедура за уволняване на ръководителя, който е с 30-годишен опит в бранша. Той управлява НИТИ - Казанлък повече от десетилетие, предприятието е на облага и се влагат средства за подготовка на личния състав. Затова отпред на НИТИ Казанлък остава досегашният изпълнителен шеф инж. Делян Начев, гласи известието от компанията.

СМЕНЕНО Е РЪКОВОДСТВОТО НА ВМЗ " СОПОТ " - връща се ИВАН СТОЕНЧЕВ

Съветът на ДКК установи законово нарушаване във действието нa " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД - до в този момент Съветът на шефовете е бил от 3-ма души, a законът изисква да са най-малко 5. За да се в профил този пропуск за нови членове са подадени за регистриране: Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов.

Кънев има опит във финансовото обмисляне и осъществяване, включително е бил управител бюджетиране и ценообразуване в Централното ръководство на Крайслер, Канада.

Николай Николов е правист с повече от 30 годишен стаж. В предишното Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и доставяне, има опит във военно-промишления бранш.

Тома Цилев също е с юридическо обучение със стаж в разнообразни институции.

В управлението на " ВМЗ " се връща и Иван Стоенчев. Основен претекст е влизането в ръководството на завода на човек, който познава в елементи активността, има нужния опит и може да върне високите равнища на произвеждане в най-кратки периоди. Стоенчев пое управлението на " ВМЗ " при започване на 2022 година и макар освобождението му през юни, бе реализирана облага от 48 млн. лева за полугодието. Решението цели да успокои и надигащото се неодобрение в синдикатите, съгласно които продуктивността понижава и се изостава в осъществяването на договорите на оръжейния цех. Има множеството сигнали и изразени терзания за метода, по който сдружението се ръководи.

По предписание на министър Никола Стоянов обществените предприятия в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността е следвало да спрат разплащания, от които не зависи директно активността им, до запознаване с действителното им положение. Въпреки това, със подозрително съкратени периоди, " ВМЗ " е направило за седмица преводи за над 3 млн. лева за строителни действия. Същевременно има сигнали за съзнателно раздуване на административния щат, преназначаване на хора на управителни длъжности за отбягване на наложителния по закон изпитателен период и залагане на клаузи за големи компенсации при освобождение от служба, в прорез с ползите на сдружението, показват от ДКК.

И КИНТЕКС С НОВО РЪКОВОДСТВО - ШЕФ НА ОРЪЖЕЙНОТО ДРУЖЕСТВО СТАВА ОДИТОРЪТ МИЛЕН НИКОЛОВ

Съветът на шефовете на ДКК взе решение и да направи промени и в управлението на " Кинтекс " ЕАД. Основен претекст за това е безпокойството от влизането на проверяващи органи в държавния оръжеен търговец. Данните демонстрират, че директно преди този момент са платени почти 800 хиляди лева към офшорно сдружение. Всички обстоятелства и условия следва да бъдат конкретизирани, само че с цел да се направи справедлив разбор на положението му е взето решение да се включат нови специалисти в управлението, споделят от ДКК.

Единственият член на Съвета на шефовете, който е дал своя вот срещу изплащането на огромните суми към офшорната компания, остава в управлението на " Кинтекс ".

Това е Пламен Пешев, който е дълготраен чиновник на сдружението с над 30-годишпен стаж. За нови членове са препоръчани Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев.

Предвид обстановката с финансовите преводи на " Кинтекс " за управителния орган на сдружението е подаден Милен Николов, който е инспектор, заемал разнообразни позиции в Сметната палата на Република България.

Станислава Георгиева е дееспособен правист с над 15-годишен стаж. Борис Янчев, който има опит във външната търговия, двустранните и многостранни търговски връзки ще укрепи главната активност на " Кинтекс " по договаряния с задгранични сътрудници.

Николай Станчев има експертиза в ръководството на индустриални процеси и е с дълготраен стаж в разнообразни предприятия и институции свързани с военно-промишления комплекс на България.

Продължава анализът на положението и на другите дъщерни сдружения на ДКК. Приоритетно се взимат ограничения за излекуване на предприятията от военно промишления комплекс, в които работят хиляди хора и са структуроопределящи за стопанската система ни.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР