Досега се смяташе, че свързването на звуци с цел създаване

...
Досега се смяташе, че свързването на звуци с цел създаване
Коментари Харесай

Птици общуват чрез смислен език

Досега се смяташе, че свързването на звуци за основаване на смислена тирада е характерност, принадлежаща единствено на индивида. Но ново проучване, оповестено в PLoS Biology, разкрива, че представителите на пернатият тип Turdoides caudata също могат да развиват собствен фонетичен език. Изследователите считат, че проучването на техния език, може да ни даде информация за това по какъв начин се е развил човешкият език, написа Zmescience.

Биолози, учещи обществените птици, разбрали, че те също могат да подреждат безмислени звуци в смислени известия. Може да се окаже, че учените са разкрили ранен стадий в развиването на комплицирана езикова система, сходна на тази, която човечеството употребява. Сигурно се питате – не вършат ли същото и папагалите? Това е логически въпрос, само че отговора е – не. Папагалите са положителни в имитирането, само че те не схващат какво споделят и не е ясно дали могат да основават нови известия от към този момент научените звуци.

Какво прави Turdoides caudata специфични? Първо, те употребяват 15 разнообразни звука за разнообразни обстановки. И с цел да стане още по-интересно, от време на време могат да комбинират тези звуци за още повече обстановки, а могат и да употребяват същите звуци, само че с дребни промени, с цел да трансформират смисъла на известието. С други думи, те употребяват избрани звуци, с цел да предават смислени и истински известия.

„ Въпреки че от дълго време знаем, че птиците са способни да навързват разнообразни звуци в комплицирани песни, тези песни нямат особено значение и смяната в подредбата на звуците не трансформира общото обръщение “, споделя основният създател на проучването Сабрина Енгесер от университета в Цюрих.

И с цел да уточним нещата – Turdoides caudata издават звуци, не пеят.

„ За разлика от множеството пойни птици, Turdoides caudata не пеят. Всъщност огромният им вокален репертоар се характеризира с дискретни повиквания, формирани от обособени дребни, акустично различаващи се звуци “, прибавя тя.

„ Смятаме че Turdoides caudata може би пренареждат звуците, които издават, с цел да влагат в тях нови смисли, тъй като това е доста по-бърз развой, в сравнение с развиването на безусловно нов тон “, споделя съавторът професор Анди Ръсел от университета в Ексетър, който учи птиците от 2004 година.

Учените от дълго време търсят сходни следи при други представители на животинското царство, и са имали избрани триумфи. Изследвания върху маймуните Кембъл са посочили, че имат две характерни аларми за хищници, които могат да бъдат променяни посредством прибавянето на елементарна наставка (суфикс). Но това значи, че те се намират в прекомерно ранен стадий от основаването на език.

Да забележим един образец – да кажем че имате три звука: А,В и Т. Може да създавате разнообразни комбинации, като да вземем за пример ТАВ, ВАТ, АТ и даже по-сложни като ВАВА и те да значат разнообразни неща. Ето по този начин се образуват езиците, а Turdoides caudata са доста положителни в това. Това е първият път, в който животно демонстрира, че е способно на логичен език.

„ От това, което знаем, това са първите животни, които имат умеенето да употребяват фонеми, с цел да трансформират смисъла на това, което „ споделят “, пишат създателите.

Новината може евентуално да промени радикално метода, по който гледаме на животинските езици.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР