Дори затопляне на планетата с по-малко от 2 градуса Целзий

...
Дори затопляне на планетата с по-малко от 2 градуса Целзий
Коментари Харесай

Дори затопляне на планетата с 2 градуса ще предизвика необратими последствия

Дори стопляне на планетата с по-малко от 2 градуса Целзий ще провокира до края на века размразяване на ледената завивка с " необратими " последици, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Парижкото съглашение за климата от 2015 година цели в най-лошия случай световното стопляне да е с по-малко от 2 градуса Целзий, а в най-хубавия случай - да е с по-малко от 1,5 градуса Целзий спрямо прединдустриалната ера. Но сегашните задължения на страните да се понижат парниковите излъчвания ще доведат до стопляне на планетата с 3 градуса Целзий, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учени изясняват от десетилетия, че защото климатичното стопляне е по-голямо на полюсите, ледената завивка в Гренландия и Антарктида отстъпва и това води до повишаване на морското равнище. Ледената завивка би могла да " оцелее " при увеличение на температурите с 1,5-2 градуса Целзий.

Новото проучване обаче демонстрира, че даже лимитирано стопляне ще провокира непоправими вреди, допринасяйки за пагубно повишаване на океанското равнище. " Смятаме, че прагът от 1,5-2 градуса Целзий е непосредствен до границата, чието постигане може да има трагични последици за ледената завивка ", съобщи Франк Патен от лабораторията по гласиология в Свободния университет в Брюксел.

Авторите на проучването са на мнение, че ледената завивка в Гренландия и Антарктида може да доближи своята повратна точка при климатично стопляне с 2 градуса Целзий. " Съществуването на повратна точка значи, че измененията в ледената завивка в Гренландия и Антарктида ще са евентуално необратими - означиха учените. - Що се отнася до ледената завивка в двата района, повратни точки съществуват при равнища на стопляне, които е допустимо да бъдат достигнати до края на века ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР