Дори нектарът на боговете става потърпевш от климатичните промени и

...
Дори нектарът на боговете става потърпевш от климатичните промени и
Коментари Харесай

Кървава баня в Бордо! Франция плаща на винопроизводителите да премахват лозя

Дори нектарът на боговете става пострадал от климатичните промени и манията по крафт бирата, написа „ Politico “.  Производителите на вино в влиятелния район Бордо ще изкоренят хиляди хектари лозя, защото променените потребителски привички и световното стопляне нанасят удар върху една от перлите в короната на френската селскостопанска промишленост .

Като се има поради водещият статут на Бордо в публичното схващане, това може да наподобява изненадващо. Въпреки това комбинация от фактори, измежду които спадът в потреблението на алено вино , намаляването на търсенето от Китай и компликациите при производството на вино във все по-топла среда, поразително трансформира тази традиция във Франция.

Консумацията на алено вино е намаляла доста през последните десетилетия, откакто френските пиячи се насочват към други, по-освежаващи питиета като бирата. Въпреки че бутилките от висок клас, като да вземем за пример Grand Cru, към момента елементарно намират купувачи, търсенето на всеобщите червени виновност от базовия клас спада. Това докара до понижаване на цените дотам, че за доста винопроизводители разтурянето на лозята и приемането на обезщетение е по-добър вид, в сравнение с да продължат да създават вино.

6000 евро на хектар

Френското държавно управление възнамерява да похарчи милиони евро, с цел да подкрепи винопроизводителите при изкореняването на лозята – развой, наименуван „ премахване “ . Програмата за премахване, оповестена по-рано тази година на годишния Салон на земеделието, има за цел да понижи производството , като в същото време разреши на лозарите да употребяват земята за други действия. Тя ще бъде приложена тази есен, като винопроизводителите ще получат обезщетения в края на тази година.

Публичните средства ще бъдат употребявани за превръщането на непродаденото вино в индустриален алкохол за парфюми или дезинфектанти за ръце. Успоредно с това елементи от лозята ще бъдат изкоренени, с цел да се понижи общото произвеждане.

Френските управляващи оферират обезщетение в размер на към 6 000 евро за всеки отстранен хектар. Вече са подадени съвсем 1000 предварителни заявки за присъединяване в програмата в департамента Жиронд в Югозападна Франция, където се създава емблематичното вино Бордо .

Според формалните данни за подадените досега заявки една трета от претендентите желаят да изкоренят всичките си лозя и да се откажат изцяло от винопроизводството, а останалите се стремят да създават по-малко и да се съсредоточат върху по-качествени виновност.

За Стефан Габар, който има 40 хектара в Бордо и създава най-вече червени виновност, намаляването на производството е единственият метод да се приспособява към непрестанното понижаване на продажбите . Ето какво споделя мъжът:

„ Имаме проблеми с продажбата на всичко, което произвеждаме, и избираме да понижим размера на производството, с цел да го приведем в сходство с това, което сме в положение да продадем. “

Той посочи, че възнамерява да изкорени към 10 хектара от своите лозя. Миналата година продажбите му са били с към 30% по-ниски спрямо интервала преди пандемията от ковид през 2019 година, споделя Габард. Свръхпроизводството – което той избира да назовава „ незадоволително ползване “ – води до това, че винопроизводителите би трябвало да раздават виното си на извънредно ниски цени.

Габард, който е и ръководител на Съюза на винопроизводителите от Бордо и Бордо Супериор, разказа по какъв начин в супермаркетите от време на време може да се откри първокласно бордо, продавано за 2 евро на бутилка.

„ Много е комплицирано да се работи на едно с бутилки, които се продават на толкоз ниски цени. “

Той назова тези ниски цени „ загуба на стойност и имидж за всички винопроизводители, които се пробват да разпространяват марката Бордо “ .

През втората половина на 2022 година цената на алените виновност от Бордо е спаднала с 21% по отношение на междинната цена за предходните пет години, сочат данни на Министерството на земеделието. В същото време междинната цена на белите виновност от Бордо леко се е повишила. 

Що се отнася до износа , обстановката не е доста по-розова. Китай , която към момента е главната дестинация за експорт на Бордо, спря целия импорт по време на пандемията от ковид. Въпреки че от този момент износът за азиатската страна е обновен, той към момента не е достигнал равнищата отпреди пандемията . През 2022 година износът на Бордо за Китай е понижен с съвсем една четвърт на годишна база, сочат данни на Междупрофесионалния съвет за вино на Бордо (CIVB) – група, представляваща стотици производители и търговци на Бордо.

Тъй като Съединените щати са втората по величина експортна дестинация на Бордо, комерсиалното напрежение подкопава износа оттатък Атлантическия океан. Бившият президент Доналд Тръмп беше наложил мита върху френското вино като част от дългогодишната трансатлантическа битка за дотациите за производителите на самолети Airbus и Boeing. Въпреки че от този момент митата са отстранени, винопроизводителите настояват, че въздействието продължава.

Ça bouge – алено вино на изгубване

Променящите се желания на потребителите са главен мотор на наклонността за спад във винарската промишленост , защото продажбите на бира във френските супермаркети могат да надминат продажбите на вино за първи път тази година, демонстрират няколко изследвания. Едно от изследванията, извършено от медийния конгломерат RTL през предходната година, откри, че потреблението на алено вино е намаляла с 32% през последното десетилетие, като това се дължи на възрастовата група от 18 до 35 години.

„ Има проблем с поколенията на хилядолетието и поколението Z и доста по-голяма конкуренция на пазара, изключително с други питиета “ , признава Габриела М. Петрик, историк на храните, която е изследвала развиването на вкусовите желания за вино, в това число в региона на Бордо. Тя е безапелационна:

„ По-младите хора просто не пият толкоз доста вино. Това е елементарно видимо даже във Франция. “

Изменението на климата играе двойна роля в рецесията в Бордо. От една страна, по-дългото лято и по-високите температури насочват потребителското търсене към белите и розовите виновност, а не към алените.

„ През лятото, когато температурите са доста, доста високи, хората са по-склонни да пият освежаващи, нискотемпературни питиета като бели виновност, розе и кремант “ , разяснява винопроизводителят Габард, като отбелязва, че производителите от Бордо от ден на ден се концентрират върху производството на тези типове виновност.

От друга страна, по-високите температури могат да създадат обичайните виновност от Бордо прекомерно алкохолни и танинови, като по този метод трансформират усетите, от дълго време свързани с района, и по този метод могат да отхвърлен дългогодишните консуматори.

„ Бордо и изключително левият бряг на Бордо имат доста проблеми поради климатичните промени “ , споделя Петрик, като отбелязва, че на винопроизводителите може да се наложи да прибегнат до софтуерни решения, да вземем за пример посредством унищожаване на алкохола или смяна на пропорциите в сместа от сортове грозде , с цел да се усъвършенстват вкусовите профили.

Съгласно съществуващите правила виното от Бордо може да се създава единствено от избрани сортове грозде , произхождащи от тъкмо избран регион. Но в устрема си да се приспособяват към изменението на климата френските управляващи позволиха на винопроизводителите от Бордо да вкарват нови сортове грозде в сместа на Бордо, с цел да контролират усета . Такива промени обаче могат да лишават десетилетие, защото настоящите правила ги разрешават единствено в случай че се правят последователно и при непоколебим надзор .

За Рено Жан, различен винопроизводител от Бордо, тези правила са прекомерно строги. „ Трябваше малко да либерализираме практиките си , с цел да опитвам и да сътворяваме виновност, които се приближават до изменящите се усети на потребителите “, признава винопроизводителят, който тази година ще изкорени 15 хектара от общо 35-те, които има.

Повече от половината от бутилките му се изпращат в Китай, където той отива през ноември, с цел да се срещне с купувачи. Определянето на минимална цена би могло да бъде решение за прекъсване на конкуренцията към дъното измежду винопроизводителите от Бордо, което съгласно него изпраща неправилно обръщение към купувачите , в това число в Китай.

„ Те се отдръпват от Бордо… постоянно има някой, който може да продава по-евтино от мен “ , съобщи той и предсказа сложни времена за винопроизводителите на алено Бордо .

Габард се опита да бъде по-оптимистичен със следния коментар:

„ Това премахване ще помогне на хората, които желаят да спрат да работят в сектора, да ги съпроводи към пенсиониране – и може би ще резервира едно по-младо, по-динамично общество от винопроизводители, което е по-ориентирано към прибавяне на стойност. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР