Дори Мохамед Али признава, че Марчиано е идолът муБоксьорът окачи

...
Дори Мохамед Али признава, че Марчиано е идолът муБоксьорът окачи
Коментари Харесай

Роки, който си тръгна непобеден

Дори Мохамед Али признава, че Марчиано е идолът му Боксьорът окачи ръкавиците поради брачната половинка си Барбара, която не можела да гледа насиненото му лице
 

Говорим ли за най-великите имена в бокса, Роки Марчиано е измежду тях. На 27 април 1956 година той се отдръпва като непобеден международен първенец в тежка категория. Състезава се от 1946-а, държи международната купа от 1952 година, като я пази шест пъти.Роко Франсис Марчеджано е прочут в профи бокса със своя безсърдечен военен жанр, удряща мощ, устойчивост и желязна брадичка. Много историци на този спорт го подреждат измежду най-хубавите боксьори в тежка категория за всички времена. Неговите 87,76% победни нокаути остават измежду най-високите в историята на тежката категория в бокса. Впечатляващата статистика не е насъбрана против незнайни на кръга. Марчиано надделява величия като Джо Луис, Арчи Мур и Джърси Джо Уолкът. За страдание на всички почитатели на тежката категория, Роки умира едвам на 45 години - на 31 август 1969 година умира в самолетна злополука.

Мете улиците и чисти сняг

Роки има мъчно детство. Семейството му живее в голяма беднотия, поради което на момчето се постанова да работи. Марчиано мете улиците, чисти сняг и товари където каквото му попадне, с цел да припечели някой $ в допълнение. В свободното си време се занимава с бейзбол, само че стопира, откакто чупи ръката си.През 1943 Марчиано е мобилизиран във Военноморските сили на Съединени американски щати, където за първи път се опитва в бокса. Юмруците му бързо добиват известност измежду моряците, а Роки се трансформира в желан другар по чашка, който да ти пази гърба по питейните заведения.Именно тогава се ражда и неподражаемият жанр на Роки, който с ниската си стойка се " гмурка " под вършиме удари на съперника, като по този метод съумява да съкрати дистанцията до най-малко.

Любимец на публиката

Тактиката е съгласно физиката му. Марчиано не е изключително висок - едвам 179 см, като не има и най-дългите ръце. За това би трябвало да измисли нещо, с което да се опълчи на по-големите си съперници.Единствената му уязвимост е, че инкасира доста удари. Въпреки това, с помощта на прелестния си прав и ъперкътите, Броктънския блокбъстър бързо разколебава противниците си в порива им да нападат. Публиката се влюбва в до скоро непознатия боксьор поради атрактивния му жанр на игра и шегите, които ръси при всяка среща с публицистите.Един най-оспорваните му дуели е против Роланд Ла Старза през 1950-а, когато Марчиано печели с разграничено съдийско решение. Следващият сериозен тест е против именития Джо Луис, само че по-възрастната звезда е нокаутирана в осмия рунд. Скоро Роки получава късмет да се бие и за международната купа. Шампионът Джо Уолкът кара кандидата да се поизпоти съществено за успеха и даже съумява да го прати в нокдаун, преди да загуби в 13-ия рунд. В реванша Роки се оправя надалеч по-бързо и нокаутира към този момент някогашния първенец още в първия.След като печели пояса, Марчиано стартира да се бие много по-рядко. Проблеми в гърба го вадят от кръга за дълго. След като пази сполучливо купата си шест следващи пъти, Роки афишира отдръпването си от спорта едвам на 32 година В последния си дуел Броктънския блокбъстър нокаутира известния Арчи Мур.Съпругата му Барбара счита, че тя е повода Роки да спре с бокса. На Барбара й писнало да гледа насиненото и подуто лице на брачна половинка си, който напускал фамилията за по няколко месеца преди всеки мач.

Връзки  с мафията

След като окача ръкавиците, Марчиано стартира да се занимава с бизнес, където се оказва не по-малко сполучлив. Американецът с италиански корени влага в няколко недвижими парцела. И до през днешния ден се носят митове, че бизнес триумфът на Марчиано се дължи на негови дълбоки връзки с мафията, които боксьорът от време на време даже не се пробва да крие. Марчиано се трансформира в същински предприемач и непрекъснато снове със аероплан сред другите градове на Съединени американски щати, с цел да подписва покупко-продажби.На фамилния фронт също всичко наподобява, че се подрежда, откакто напуща спорта. От разбивач на челюсти Роки се трансформира в образцов татко и брачен партньор.

Само на 45 умира в самолетна злополука

Ден преди 46-ия си рожден ден именитият боксьор умира в самолетна злополука. Машината е ръководена от бизнес сътрудник на Роки, който не се ориентира добре поради неприятното време и не съумява да удържи самолета при кацане, разбивайки го в дърво наоколо до пистата.Хиляди почитатели се стичат, с цел да изпратят Марчиано в последния му земен път. А великият Мохамед Али споделя за него: " Когато бях дете и чуех по радиото, че Роки излиза на кръга, към този момент знаех кой ще победи. Марчиано има голямо въздействие както върху мен като човек, по този начин и върху кариерата ми. Той беше прелестен образец за подражателство. Велик боксьор и човек. "

Грешка: Силвестър Сталоун не е Роки

Погрешно се счита, че Марчиано е първообраз на Роки Балбоа - героят на Силвестър Сталоун от едноименната кино поредност. Истинският прототип на Роки Балбоа е различен боксьор - Чък Уепнър. В началото на актьорската си кариера младият Сталоун гледал багра на Уепнър с Мохамед Али и му пристигнала концепцията да напише сюжет за " боксьор несретник, който се влюбва в едно момиче и става първенец ".Трябва да му се признае, че първият филм " Роки " беше в действителност превъзходен и неслучайно донесе на Слай " Оскар " за сюжета. Впоследствие обаче, типично по холивудски, лентата се трансформира в нещо като сериал и въпреки да донесе доста пари, на моменти съумя да доближи до неподозирани низини на киноизкуството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР