Дори и най-оптимистичната част от македонското общество започва да се

...
Дори и най-оптимистичната част от македонското общество започва да се
Коментари Харесай

Проф Трендафилов от РСМ:България е оправдание за абсолютната липса на стратегическа визия в Скопие

Дори и най-оптимистичната част от македонското общество стартира да се разочарова от неналичието на прогрес в посока участие в Европейски Съюз. Съюзът е наясно, че промените, засягащи правата на индивида и върховенството на правото, не се реализират. Македонската власт показва лъжлива реалност на обществото и липсва ясно построена национална тактика. Спорът с България е станал част от реториката на популистите, а в това време отварянето на конституцията надалеч не е единствената спънка пред РСМ. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Георги Трендафилов.

Проф. Георги Трендафилов е прочут македонски академик в региона на философията, бил е депутат и представител на македонския Министерски съвет.

С него разясняваме опциите РСМ да стартира договаряния с Европейски Съюз до края на годината, както и заплахата от политическа турбуленция и непознато въздействие, в случай че страната се отдалечи от блока.

„ Все още имаме вяра, че до края на ноември ще има опция РСМ да промени конституцията си и да стартира действителни договаряния с Европейски Съюз и Европейска комисия, макар че последният отчет на комисията разочарова и най-оптимистичната част от македонското общество. Става дума по тази причина по какъв начин Брюксел преглежда процеса на промените в Македония “, съобщи проф. Трендафилов.

Македонският академик сподели, че жителите на РСМ не се нуждаят от Брюксел, с цел да осъзнаят, че промените не се движат по проект. Той загатна отчетите от 2015 и 2016 на Прибе, съдържащи 5 базисни промени, които е необходимо да се осъществят и съобщи, че единственото изпълнено нещо е образуването на организацията ОТА.

Професорът твърди, че в продължение на 20 г, без значение коя партия е била на власт в Скопие, за македонската изпълнителна власт е било значимо да подържа подправено чувство в обществото, че страната се развива добре и има другари в Брюксел, които са подготвени на взаимни отстъпки. В същото време разнообразни дипломатически представителства насочат остри рецензии към протичащото се в РСМ. Подобно остро изявление неотдавна беше направено от нидерландския дипломат, който повдигна въпроса за метода, по който Скопие изразходва парите на европейските данъкоплатци. Според някогашния представител на македонското държавно управление това не е първият сходен случай и сходни рецензии не е имало само през 2023 година

„ Разни дипломатически по-директни изявления, каквито е имало обратно в годините, са твърдели, че във фундаменталните промени в страната, засягащи правата на индивида, правораздаването и върховенството на правото, няма никакъв напредък “, акцентира проф. Трендафилов.

Ако РСМ не реализира конституционните промени и не включи българите в преамбюла на главния закон, това ще отдалечи страната от Европейски Съюз и ще я изложи на риск от сръбските геополитически упоритости, които към този момент намират проявяване из Западните Балкани. Според професора това би провокирало съществено терзание в страна, която има стратегическа визия за бъдещето си, а казусът с РСМ не е подобен. Той цитира българския вицепремиер Мария Габриел, която съобщи, че в РСМ никой политик не пречупва реториката си през призмата на национална теория. Всеки промотира своите партийни или политически пристрастия при решаването на проблемите в двустранните отношение сред София и Скопие. Проф. Трендафилов е безапелационен, че представителите на главните институции нямат потенциала да изготвят документ, в който да бъде развита някаква стратегическа визия за бъдещето на страната.

Бившият депутат разяснява и извънредно рисковата роля, която Сърбия играе в балканската политика: „ Бившият началник на Сръбската работа за сигурност и информация (БИА) беше в Скопие, дружно с македонския вътрешен министър Оливер Спасовски, който е един от хипотетичните претенденти на идните парламентарни избори. Мисля, че връзката (между политиците в РСМ и Сърбия – бел.ред.) не е толкоз идеологическа, колкото финансова, по тази причина за огромна част от политическия хайлайф събитията в Белград съставляват някакъв цивилизационен връх, към който ние би трябвало да се стремим “.

На въпрос дали македонското общество ще се изправи пред предварителни парламентарни избори и политическа рецесия, проф. Трендафилов отговори следното:

„ Политическата рецесия е ежедневие. Никой евентуално не може да даде отговор какви биха били политическите ходове на публично Скопие, в случай че не се отвори конституцията и не стартира отваряне на първия клъстър от преговорния развой. Едно е несъмнено, без значение коя партия е на власт, тя умее да манипулира обществото посредством пресата, като му показва единствено протоколната част от процеса. Ние цяла година приказваме за някакъв български диктат, а никой не споделя, че става въпрос за една многостранна организация (визира Европейски Съюз -бел.ред.), в която всички членки единомислещо застават зад Френското предложение. България е оправдание за безспорното неявяване на стратегически усещания, каквото се вижда при по-големите политически фактори в Македония “.

Професор Трендафилов уточни, че за македонската власт и съпротива България е потребна като архетип, пробвайки се да показват подправена реалност, в която единственият проблем пред евроинтеграцията на РСМ са измененията в конституцията, което не може да бъде по-далеч от истината. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР